Συνεντεύξεις

Χ. Δημοσθενόπουλος: «Ο ρόλος του διαιτολόγου ως μέλος ενός ΔΣ μίας επιστημονικής εταιρείας μπορεί να γίνει καταλυτικός για διεπιστημονικές συνεργασίες»

19 Δεκεμβρίου 2022
7380 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
rolos-diatologou-ds

Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. PhDc. Προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ, έδωσε συνέντευξη στο medNutrition.gr αναφορικά με τον ρόλο του διαιτολόγου ως μέλος ενός ΔΣ μίας επιστημονικής εταιρείας και σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει καταλυτικός για διεπιστημονικές συνεργασίες.

Ποιος είναι ο ρόλος του Διαιτολόγου ως μέλος του ΔΣ μίας επιστημονικής εταιρείας;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιστημονικές εταιρείες, ιατρικές και άλλες, ενσωματώνουν στα ΔΣ τους άτομα από άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς. Έτσι σε όλο και περισσότερες εταιρείες συνάδελφοι διαιτολόγοι εκλέγονται και συμμετέχουν ως πάρεδρα συνήθως μέλη. Εταιρείες όπως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, η ΕΜΠΑΚΑΝ είναι κάποιες από τις επιστημονικές εταιρείες όπου οι διαιτολόγοι έχουν εκλεγεί στα διοικητικά συμβούλια και συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων αλλά και στο σχεδιασμό δράσεων που αφορούν το χώρο μας.

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε θέση και φωνή σε αυτές τις εταιρείες;

Το επάγγελμα μας αφορά όλες τι παθήσεις και σχετίζεται ιδιαίτερα με τα μεταβολικά νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης και η Παχυσαρκία, αλλά και τα καρδιαγγειακά, τα γαστρεντερολογικά και άλλα. Στόχος αυτών των εταιρειών είναι να ενημερώνει το κοινό-ασθενείς και να συμμετέχει σε δράσεις όπως ομιλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια-webinars, σχεδιασμός φυλλαδίων, παρεμβάσεις σε άλλους φορείς κ.ά. Για το λόγο αυτό και είναι μεγάλης σημασίας το να υπάρχουν εκπρόσωποι μας και να έχουν την ευκαιρία προτάσεων και λόγου σε επιστημονικούς φορείς.

Ποια είναι η εμπειρία σας από τη θητεία σας στο ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας;

Η παρουσία μου στα τελευταία ΔΣ της ΕΔΕ μου έχει προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες σημαντικές αφού έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω στη διαμόρφωση της συνολικής επιστημονικής παρέμβασης σε θέματα που αφορούν το διαβήτη και τα άτομα με διαβήτη, παιδιά και ενήλικες, στη χώρα μας. Επίσης είχα τη δυνατότητα να είμαι υπεύθυνος του σχεδιασμού φυλλαδίων και Οδηγών, όπως «Ο οδηγός για τη ρύθμιση του ΣΔ» που αποτέλεσε ένα πολύ πρωτοποριακό βιβλίο κυρίως για τα άτομα με ΣΔτ1 και όσους είναι σε εντατικοποιημένα σχήματα. Επίσης να εκπροσωπήσω την ΕΔΕ σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα μου έδωσε την ευκαιρία να προτείνω και να συμβάλω στην τακτικότερη συμμετοχή των διαιτολόγων σε συνέδρια και την καθιέρωση «Τραπεζιών Διατροφής» στο ετήσιο συνέδριο της ΕΔΕ.

Κάθε πότε ανανεώνεται η θητεία στα ΔΣ;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε εταιρεία. Στην περίπτωση της ΕΔΕ οι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της εταιρείας. Το επόμενο θα γίνει στις 8-11 Μαρτίου του 2023 στο ξενοδοχείο Κάραβελ και όπου όλοι οι συνάδελφοι διαιτολόγοι θα μπορέσουν, πέρα από το να παρακολουθήσουν το συνέδριο το οποίο θα έχει πολλά διατροφικά θέματα, να έχουν συμμετοχή στις εκλογές για τα πάρεδρα μέλη. Για να γίνει μέλος ένας διαιτολόγος αρκεί να συμπληρώσει και να στείλει την παρακάτω αίτηση: https://drive.google.com/file/d/1tsCM89SPf2yUJ0ZK34jdinIxjI6aIJZR/view συμπληρωμένη και με υπογραφή δύο μελών της ΕΔΕ (το ένα μπορώ να είμαι εγώ ως μέλος του ΔΣ). Είναι σημαντικό να έχουν οι συνάδελφοι συμμετοχή σε εταιρείες που αφορούν το επιστημονικό τους ενδιαφέρον όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το σακχαρώδη διαβήτη και για αυτό το λόγο προσκαλώ όσους ενδιαφέρονται να κάνουν την εγγραφή τους.

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.