Δελτία Τύπου

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας

03 Ιανουαρίου 2022
3063 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
16o panellinio synedrio diatrofis

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας με τη συμμετοχή 1840 συνέδρων και 240 ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φετινό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2021, αποτέλεσε το πρώτο διαδικτυακό συνέδριο στα 50 και πλέον χρόνια ιστορίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ).

Θεματολογία Συνεδρίου

Η θεματολογία του Συνεδρίου κάλυψε όλο το εύρος των σύγχρονων θεμάτων στον τομέα της διατροφής και της διαιτολογίας, από το στίγμα της παχυσαρκίας, που αποτέλεσε και το θέμα της εναρκτήριας διάλεξης, μέχρι όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις συστάσεις παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών φορέων για τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

1η Ημέρα Συνεδρίου

Το θέμα των κοινωνικών διακρίσεων λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους αναδείχθηκε στην εναρκτήρια διάλεξη, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Παρά το γεγονός ότι, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία είναι περίπλοκη και πολυπαραγοντική νόσος, με αίτια που δεν περιορίζονται στην ατομική ευθύνη, ο στιγματισμός της παχυσαρκίας επιμένει και υπονομεύει τη φυσική και ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν με παχυσαρκία καθιστώντας παράλληλα δυσκολότερη την αναζήτηση υποστήριξης. Η υιοθέτηση και η χρήση της κατάλληλης γλώσσας που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο (person-first-language) και όχι την κατάσταση, είναι από τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση του στίγματος της παχυσαρκίας. Με το μείζον θέμα του στίγματος του σωματικού βάρους έχει ασχοληθεί και ο ΠΣΔΔ δημοσιεύοντας αντίστοιχο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό.

2η Ημέρα Συνεδρίου 

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, το ενδιαφέρον των συνέδρων κέντρισε, μεταξύ άλλων, το στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη σχέση και αλληλεπίδραση της διατροφής με το περιβάλλον. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία έχει ως σκοπό να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ένα βιώσιμο πρότυπο συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Τονίστηκε ότι, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα της στρατηγικής αυτής είναι η επισιτιστική ασφάλεια - με την εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών, ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων εντός των ορίων του πλανήτη -, η προώθηση μίας υγιεινής διατροφής και της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και η μείωση της απώλειας και σπατάλης τροφίμων. Παράλληλα, στο Συνέδριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of Associations of Dietitians - EFAD) για τα βιώσιμα διατροφικά πρότυπα, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021.

3η Ημέρα Συνεδρίο

Οι νέες ερευνητικές εξελίξεις στην κλινική και αθλητική διατροφή, καθώς και στη διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συζητήθηκαν την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επιστημόνων Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και φοιτητών από τα τμήματα διαιτολογίας και διατροφής όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις της καμπάνιας «Βέλτιστη διατροφική φροντίδα για όλους» (Optimal Nutrition Care for All - ONCA), μίας Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην προώθηση και εφαρμογή της κατάλληλης διατροφικής φροντίδας των ασθενών σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της υποθρεψίας. Από το 2020, η Ελλάδα είναι επίσημα το 19ο μέλος της ONCA, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του ΠΣΔΔ και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής/ Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN).

4η Ημέρα Συνεδρίου

Με την πανδημία της COVID-19 να επιβαρύνει περισσότερο τα άτομα τρίτης ηλικίας, ο ρόλος της διατροφής στην υγιή γήρανση και τη μακροβιότητα συζητήθηκε με ενδιαφέρον την τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι στα επόμενα 20 χρόνια, το 30% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα είναι άνω των 65 ετών. Αν και είναι γνωστό ότι με την αύξηση της ηλικίας ο κίνδυνος νοσηροτήτων αυξάνεται, οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να επικεντρώνονται στην υγιή γήρανση, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας για περισσότερα ενεργά και υγιή χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με το «μυστικό» να είναι κρυμμένο στη διατροφική μας παράδοση. Επί δεκαετίες, μια σειρά επιδημιολογικών και κλινικών μελετών έχουν αναδείξει την ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Πρόσφατες μελέτες σε ελληνικούς πληθυσμούς (μελέτες ΑΤΤΙΚΗ και MEDIS) έδειξαν ότι όσο πιο πιστά εφαρμόζονται οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για περισσότερα ενεργά και υγιή χρόνια.

Students’ Day και Career events

Εξίσου μεγάλη ήταν η επιτυχία των δράσεων που διοργανώθηκαν αποκλειστικά για φοιτητές στο πλαίσιο του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας. Με στόχο να αναπτυχθούν καινούργιες δεξιότητες και να αναδειχθούν οι νέοι/νέες επιστήμονες, 700 και πλέον φοιτητές παρακολούθησαν ειδικά Students’ Day και Career events, και συμμετείχαν σε διαγωνισμούς επιστημονικής επικοινωνίας και βιωσιμότητας και γαστρονομίας στη διατροφή.

17ο Πανελλήνιο Συνεδρίο Διατροφής και Διαιτολογίας

Η επιστημονική γνώση για τη σημασία μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής στην υγεία και την ευεξία εξελίσσεται διαρκώς. Σκοπός, λοιπόν, του ΠΣΔΔ είναι η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης των επιστημόνων και του κοινού για τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διατροφής και της υγείας. Έχοντας ως βασικό στόχο την οργάνωση υψηλού επιπέδου επιστημονικών δράσεων στους τομείς της διατροφής και διαιτολογίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Διατροφολόγων ανανεώνει το ραντεβού του με τους επιστήμονες υγείας για το 2023 με τη διεξαγωγή του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, ευελπιστώντας σε μία διά ζώσης επιστημονική συνάντηση.

Χρήσιμο να γνωρίζετε

Το Συνέδριο έλαβε την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου (Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), καθώς και την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Για περισσότερες πληροφορίες για το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2021, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.hdacongress.gr ή επικοινωνήστε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στο τηλέφωνο: 210 6984400.
 
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα και αποτελεί την επίσημη φωνή εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες για τον ΠΣΔΔ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.hda.gr ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210 6984400.