Δελτία Τύπου

Οδηγίες Επαναλειτουργίας Διαιτολογικών Γραφείων κατά την Πανδημία του Covid-19

06 Μαΐου 2020
5907 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
papachristos me maska convid-19

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και την Ένωση Διατροφολόγων Διαιτολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) ακολουθούν οι συστάσεις σχετικά με την λειτουργία των Διαιτολογικών γραφείων από 04/05/20 και έπειτα.

1. Τήρηση κανόνων υγιεινής

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών ή/και χρήση αντισηπτικού (υγρό gel ή μαντηλάκια) κατά την είσοδο του ασθενούς/ πελάτη στο χώρο του διαιτολογικού γραφείου. Να διατίθενται κατάλληλα αντισηπτικά στην αίθουσα αναμονής και στον χώρο του γραφείου.

2. Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας (υφασμάτινη, μίας ή πολλαπλών χρήσεων) τόσο από τον διαιτολόγο όσο και από τον ασθενή/πελάτη είναι υποχρεωτική. Η χρήση μάσκας αν και είναι υποχρεωτική μόνο σε υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή (λιπομέτρηση, ανθρωπομετρία κλπ) συστήνεται ισχυρά δεδομένου ότι εργαζόμαστε σε κλειστό χώρο.

3. Υγιεινή του χώρου

Ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς και να απολυμαίνεται τακτικά. Ο ζυγός, το αναστημόμετρο και ο λιπομετρητής ηλεκτρικής αγωγιμότητας συστήνεται να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες για τη χρήση των μονάδων κλιματισμού.

4. Τήρηση αποστάσεων

Να τηρείται αυστηρά απόσταση 1,5-2 μέτρων μεταξύ του διαιτολόγου και του ασθενούς/ πελάτη. Θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στον χώρο αναμονής, διαφορετικά τα άτομα που αναμένουν θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση δυο μέτρων μεταξύ τους

5. Επίσκεψη μόνο με ραντεβού

Ο ασθενής/ πελάτης θα μπορεί να επισκέπτεται το διαιτολογικό γραφείο αποκλειστικά και μόνο κατόπιν ραντεβού, με συνιστώμενο ρυθμό ένας ασθενής/ πελάτης ανά τουλάχιστον 30 λεπτά.

6. On-time προσέλευση και χωρίς συνοδό

Ο ασθενής/πελάτης θα πρέπει να προσέρχεται στην προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού και χωρίς συνοδό. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά (συνοδεία από μόνο έναν γονέα) ή όταν κρίνεται απαραίτητο λόγω θέματος υγείας (μόνο ένας συνοδός). Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης ασανσέρ κατά την προσέλευση.

7. Online παρακολούθηση

Συστήνεται η συνέχιση της online παρακολούθησης, όταν είναι εφικτό, και ιδίως των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

8. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας

Μένουμε σπίτι και ακυρώνουμε το ραντεβού μας αν εμφανίσουμε πιθανά συμπτώματα Covid-19 (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος). Συστήνεται να ρωτάει ο διαιτολόγος τον ασθενή/ πελάτη τηλεφωνικά αν έχει εμφανίσει τις τελευταίες ημέρες κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ακύρωση της/ των συνεδρίας/ων σε περίπτωση υποψίας ασθένειας του διαιτώμενου ή του διαιτολόγου και παραπομπή στις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ. Λήψη ιστορικού πριν την συνεδρία.

9. Ανθρωπομετρία

Συστήνεται να διεξάγονται μόνο οι απαραίτητες ανθρωπομετρικές μετρήσεις, όπως κρίνει ο υπεύθυνος διαιτολόγος – διατροφολόγος με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, τηρώντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τον ασθενή/ πελάτη.

Ισχυρή σύσταση αποφυγής χρήσης μηχανημάτων που η λειτουργία τους βασίζεται στην αναπνευστική λειτουργία του πελάτη (π.χ. έμμεση θερμιδομετρία).

10. Επαφή μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων

Αποφυγή ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ αντικειμένων με τους διαιτώμενους ή άλλους εργαζόμενους στο χώρο (όπως στυλό, συρραπτικά, χαρτιά, φυλλάδια, κλπ) και αποστολή Διαιτολογίων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όποτε αυτό είναι εφικτό.

11. Χρήση ιατρικής ρόμπας/ ποδιάς και γαντιών μιας χρήσης

Προαιρετική η χρήση ιατρικής ρόμπας/ ποδιάς και η εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης (συστήνεται κατά την ανθρωπομετρία) ή οποιαδήποτε άλλου προστατευτικού εξοπλισμού κρίνει ο κάθε διαιτολόγος – διατροφολόγος απαραίτητο.

Εξακολουθεί να προτείνεται κάθε άλλο λογικό μέτρο βασικής υγιεινής και προφύλαξης, για την μείωση της πιθανής διασποράς. Περισσότερες οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.