Επιστημονικά Νέα

Επηρεάζουν οι κατεχίνες που περιέχει το τσάι τον μεταβολισμό;

της Ευσταθίας Παπαδά
02 Ιουλίου 2019
7236 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katexines-tsai-metavolismo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία λαμβάνουν επιδημικές διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια ενήλικες είναι παχύσαρκοι και 1,9 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με επιπλοκές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπνική άπνοια, διάφοροι τύποι καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα και χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Η πρόσληψη βάρους αποδίδεται στην αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη μέσω της τροφής, στη χαμηλή συνολική ενεργειακή κατανάλωση ή σε συνδυασμό και των δύο. Μία μικρή ανισορροπία μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και της ενεργειακής κατανάλωσης φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη βάρους.

Η αύξηση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης με τη βοήθεια φυτικών συστατικών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, με τις κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι να αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα. Πιθανόν η αύξηση της θερμογένεσης που φαίνεται να προκαλούν οι κατεχίνες να οφείλεται και στη συνεργιστική δράση με την καφεΐνη που περιέχεται επίσης στο πράσινο τσάι.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εξέτασε την επίδραση της συστηματικής κατανάλωσης τσαγιού με κατεχίνες και καφεΐνη από γυναίκες και άνδρες στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και στην ενεργειακή κατανάλωση.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 30 γυναίκες και άνδρες μέσης ηλικίας (13 γυναίκες και 17 άνδρες) συμμετείχαν σε αυτήν την τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν συστηματικά για δύο εβδομάδες ένα τσάι εμπλουτισμένο με κατεχίνες (611mg κατεχίνες, 88mg καφεΐνη) ή ένα ρόφημα placebo (0mg κατεχίνες, 88mg καφεΐνη). Μετά τις δύο εβδομάδες συνεχούς κατανάλωσης μετρήθηκε ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας, η συνολική ενεργειακή κατανάλωση και η θερμοκρασία σώματος.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μετά την κατανάλωση του τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση. Δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική διαφορά στις υπόλοιπες παραμέτρους που αξιολογήθηκαν.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η ένταξη των ροφημάτων που είναι πλούσια σε κατεχίνες στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης σε άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά δε φαίνεται να επιδρά στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Katada S, Yanagimoto A, Matsui Y, Hibi M, Osaki N, Kobayashi S, Katsuragi Y. Effect of tea catechins with caffeine on energy expenditure in middle-aged men and women: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. Eur J Nutr. 2019, doi: 10.1007/s00394-019-01976-9.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D