Συνέδρια

Ποιός ο ρόλος της διατροφής στις παθήσεις του εντέρου;

της Όλγας Δέδε
24 Μαρτίου 2016
13539 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ποιός ο ρόλος της διατροφής στις παθήσεις του εντέρου;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο στρογγυλό τραπέζι της 11ης εκπαιδευτικής συνάντησης του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ με θέμα "Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία". Οι ομιλίες αφορούσαν τις παθήσεις του εντέρου αναφέροντας τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή με τη βοήθεια της Διατροφής.

Η πρώτη ομιλία ήταν του Γαστρεντερολόγου Κωνσταντίνου Παπαξοϊνη με θέμα "Διατροφή και παθογένεια σε ασθενείς με ΙΦΝΕ". Υπήρχε η πεποίθηση ότι τα Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου έχουν γενετική βάση, παρ΄όλα αυτά τα νεότερα δεδομένα δίνουν πιθανότητα πυροδότησης της νόσου απο περιβαλλοντικούς η διατροφικούς παράγοντες. Στο παρακάτω video θα παρακολουθήσετε την ομιλία του γαστρεντερολόγου, που συσχετίζει τη διατροφή και παθογένεια.

Το επόμενο θέμα που παρουσιάστηκε ήταν "Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ" απο τον Χάρη Δημοσθενόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου χαράκτηρίζονται απο περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση μεγαλύτερης περιόδου ύφεσης και στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή σε περίοδο έξαρσης. Ποιά διατροφική υποστήριξη πρέπει να λάβει όμως ο ασθενής; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω video απο την ομιλία του διαιτολόγου.

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ήταν "Ο ρόλος της διατροφής σε σε ασθενείς με Ευερέθιστο Έντερο. Από την έρευνα στην κλινική πράξη" απο τον Αναστάσιο Κουγουμτζιαν, Γαστρεντερολόγο. Στην ομιλία του αναφέρθηκε ότι δεν έχει καθοριστεί πλήρως η διατροφική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής με ευερέθιστο έντερο. Είναι σημαντικό να γίνεται έρευνα για τυχόν δυσανεξίες και μέσα απο μια δίαιτα αποκλεισμού να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τις τροφές που είναι απαγορευτικές για τον ασθενή. Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά τα όσα παρουσιάστηκαν.

Στην πράξη όσον αφορά τη διατροφή πέρασε η Καλλιόπη Καράτζη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με την ομιλία της με θέμα "Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με Ευερέθιστο Έντερο". Μπορεί να μην έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη διατροφική καθοδήγηση για έναν ασθενή αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ενδιαφερόμενου. Η δίαιτα αποκλεισμού τροφίμων αφορά την απομάκρυνση και επαναπρόσληψη τους για να διαπιστωθεί αν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον ασθενή. Αναλυτικότερα θα ενημερωθείτε στο παρακάτω video.

Η επιλεγμένη διάλεξη που έγινε στο τέλος της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκε απο την Μαρία Γαζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών και είχε θέμα "Μικροβίωμα του εντέρου. Ο ρόλος του στην υγεία και στη νόσο". Η διαταραχή του μικροβιώματος είναι που οδηγεί πολλές φορές σε διάφορες παθήσεις καθώς έχει πολλές ομοιότητες με το ανοσοποιητικό σύστημα. Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη της Καθηγήτριας Μαρίας Γαζούλη.

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος