Ομιλίες

Είναι λύση η βαριατρική στη νοσογόνο παχυσαρκία ή οχι;

από τη Μέρσυ Κούσκου
08 Νοεμβρίου 2016
9156 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giatroi se xeiroyrgeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Διατροφής με θέμα «Διατροφικές Παρεμβάσεις στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου» που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) στις 8 Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε μέσω Live Streaming από το medNutrition.

Ο Ν. Δημητροκάλλης μιλάει για τη βαριατρική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αρχικά δίνεται ο ορισμός της νοσογόνου παχυσαρκίας και τα επίπεδα θνησιμότητας που σχετίζονται με αυτή καθώς και η επίδραση της κατανομής λίπους. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον παγκόσμια επιδημία που επιβαρύνει την υγεία του πληθυσμού και το βασικό αίτιο είναι ο σύγχρονος τρόπος καθιστικής ζωής και τα λανθασμένα διατροφικά πρότυπα.

Εξηγείται η μεταβολική λειτουργία του λιπώδους ιστού και δίνονται τα ποσοστά επιτυχούς απώλειας βάρους με αλλαγή τρόπου ζωής συγκριτικά με το χειρουργείο. Ο Ν. Δημητροκάλλης αναφέρει ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αντενδείκνυται και παρουσιάζει τις συνθήκες που επιτρέπουν το χειρουργείο βαριατρικής καθώς και τα διάφορα είδη αυτών μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επεμβάσεις της γαστρικής και της χολοπαγκρεατικής παράκαμψης που έχουν σημαντικά ωφέλη για τον σακχαρώδη διαβήτη. Τέλος, τονίζεται η σημασία της συνεργασίας πολλών επιστημόνων υγείας για την ορθή διαχείριση βαριατρικών περιστατικών.

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Κόκκινος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, συστήνει στο κοινό τον Κ. Λιόλιο, ο οποίος εξομολογείται την προσωπική του εμπειρία. Συγκεκριμένα, στα 29 του χρόνια είχε φτάσει τα 266 κιλά με ΔΜΣ=88,5 και ένιωθε υγιής και καλά με τον εαυτό του ενώ η βασική του ικανοποίηση ήταν το φαγητό, δεν είχε κοινωνική ζωή ή φυσική δραστηριότητα.

Η κινητοποίηση για την αλλαγή της ζωής του ήρθε από φίλους και τον οδήγησε στον Α. Κόκκινο ο οποίος έθεσε την απώλεια βάρους ως προυπόθεση για τη βαριατρική επέμβαση. Σε αυτό το σημείο, ο Κ. Λιόλιος σε συνεργασία με τον Χάρη Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο, MMedSci, PhDc, ξεκίνησε, ουσιαστικά για πρώτη φορά, δίαιτα. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά από την αρχή και σε συνδυασμό με την άσκηση, έχει φθάσει σήμερα τα 142 κιλά. Στη συνέχεια, παρουσίαζεται από τον Αλέξανδρο Κόκκινο η σύνθεση της δίαιτας που πρέπει να ακολουθήσει ένας τέτοιος ασθενής και αναλύεται η βοηθητική χορήγηση της λιραγλουτίδης. Ο Κ. Λιόλιος δεν ήθελε να χειρουργηθεί, ούτε και του επιτρεπόταν, αφού δεν είχε προσπαθήσει ποτέ για τη μείωση του βάρους του. Τελικά, μετά τη σημαντική αυτή απώλεια, μπορεί να κάνει βαριατρική επέμβαση ή όχι;

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.