Ομιλίες

Μεσογειακή Διατροφή, το παρελθόν και το μέλλον της Ελληνικής Γαστρονομίας

28 Ιουνίου 2016
10251 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
atoma se dialeksi

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το INNOVATHENS με τίτλο “Greek gastronomy stories”, την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων και networking events για θέματα αγροδιατροφής και γαστρονομίας, στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου του Επιχειρηματικού Επιταχυντή “Food for Business”, ανταποκρίθηκα με πολύ χαρά, για μιλήσουμε κυρίως για τη Ελληνική Γαστρονομία και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, το α' μέρος της εκδήλωσης, με συντονιστή τον κ. Π.Ζαμάνη, Food Entrepreneur, αφορούσε τη σημασία και τις προοπτικές της Ελληνικής γαστρονομίας ως επιχειρηματική επιλογή, με αναφορά:

  • στο γαστρονομικό τουρισμό από τον κ. Χ.Τζαννή, food editor,
  • τα υλικά της Ελληνικής κουζίνας από την κ. Μ.Λαμπράκη, food editor και
  • τις νέες τάσεις της Νέας Ελληνικής Κουζίνας από τον κ. Α. Χαραλαμπόπουλο, σεφ. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε και η δική μου ομιλία, η οποία είχε θέμα "τη Μεσογειακή Διατροφή ως παρελθόν και μέλλον της Ελληνικής Γαστρονομίας".

Στην πραγματικότητα, ήταν η πρώτη μου εμπειρία απέναντι σε ένα τόσο ιδιαίτερο κοινό, το οποίο αποτελούνταν από επιχειρηματίες, επαγγελματίες της εστίασης, σεφ, παραγωγούς αλλά και απλό κόσμο, φιλόδοξους, κυρίως, νέους που επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον τομέα της γαστρονομικής επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στο β' μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν εξαιρετικά 3 χαρακτηριστικές επιτυχημένες ιστορίες Ελλήνων επιχειρηματιών που κατέκτησαν τις διεθνείς αγορές.

Στόχευση της ομιλίας μου ήταν η σύνδεση της Μεσογειακής Διατροφής με τη γαστρονομία και η διερεύνηση των προϋποθέσεων και των τρόπων για την εποικοδομητική τους συνέργια. Αρχικά, λοιπόν, εστίασα στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών της Μεσογειακής Διατροφής και στα σημαντικά της οφέλη για την υγεία μέσω της κατανάλωσης των βασικών ομάδων τροφίμων που την αποτελούν. Ακολούθως, επικεντρώθηκα στις βασικές αρχές της γαστρονομίας και πρότεινα τρόπους σύνδεσης και ανάδειξης της Ελληνικής Γαστρονομίας μέσω της Μεσογειακής Διατροφής. Τέλος, ανέπτυξα προτάσεις και ανέλυσα τα απαραίτητα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια στον ευρύτερο τομέα της γαστρονομίας.

Στην ουσία, επρόκειτο για μια παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως φάνηκε από την πολύωρη παραμονή του κοινού καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Η πρόκληση της ανάδειξης μιας άλλης οπτικής της Ελληνικής Γαστρονομίας στην παρούσα εκδήλωση, αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για μένα και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να το επαναλάβω.

mesogeiaki diatrofi to parelthon kai to mellon tis ellinikis gastronomias slideshare