Επιστημονικά Νέα

Ένα γιαούρτι την ημέρα, τον διαβήτη κάνει πέρα;

της Δέσποινας Γκακνή
01 Σεπτεμβρίου 2017
16272 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mpol me giaourti

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται, όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» φαίνεται ότι το γιαούρτι μπορεί να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εκπόνησαν τη μελέτη τους σε δύο φάσεις.

Ποιa είναι τα ερευνητικά δεδομένα;

Στην πρώτη φάση ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μακροχρόνιες μελέτες για τη διατροφή και την υγεία με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 41.436 άνδρες και 153.022 γυναίκες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από 18 έως 30 χρόνια. Από αυτούς τους συμμετέχοντες οι 15.156 εκδήλωσαν ΣΔ2. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης έδειξαν ότι το γιαούρτι ασκούσε προστατευτική δράση στην εκδήλωση ΣΔ2, ενώ το γάλα και τα τυριά δεν παρουσίασαν κάποια συσχέτιση.

Η μελέτη τους συνεχίστηκε με μία μετά-ανάλυση σε 459.790 συμμετέχοντες εκ των οποίων οι 35.863 εκδήλωσαν ΣΔ2. Με τα αποτελέσματα και της δεύτερης φάσης της μελέτης τους, οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2 έως και 18%.

Τι να κρατήσετε;

Αν και έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι τα προβιοτικά βακτήρια μπορεί να βελτιώσουν το λιπιδαιμικό προφίλ και την αντιοξειδωτική κατάσταση των ασθενών με ΣΔ2, κι ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα χοληστερόλης, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να φανεί ο λόγος που η κατανάλωση γιαουρτιού οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔ2. Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης υποδεικνύουν ότι «το γιαούρτι έχει και θα πρέπει να έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή», όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Φρανκ Χου.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.