Εισαγωγή
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔΙΙ) είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο και η θνησιμότητα και η επίπτωσή του αυξάνεται. Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ του ΣΔΙΙ και της κατανάλωσης ποτών. Τα ποτά, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και φάνηκε ότι η αντικατάσταση των SSBs με ASBs μπορεί ενδεχομένως να μειώσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο διαβήτη επηρεάζοντας θετικά το σωματικό βάρος. Υπάρχει μια μελέτη που αναφέρει ότι σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ, οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΔΙΙ.
SSB
Είναι τα ποτά με πρόσθετα θερμιδικά γλυκαντικά. Πρόσφατες μεγάλες μελέτες κοορτής, που παρακολουθούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (από 4-20 έτη), έδειξαν ότι η κατανάλωση SSB αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔΙΙ.
ASBs
Αφορούν τη μείωση της υπερβολικής ενεργειακής πρόσληψης , τα οποία ορίζονται ως όλα τα είδη ποτών χαμηλών θερμίδων ή διαίτης με προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.
Σκοπός
Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση είχε σκοπό την αξιολόγηση των επιδράσεων των ποτών, συμπεριλαμβανομένων του καφέ, του τσαγιού, των ζαχαρούχων ποτών (SSBs), των τεχνητά ζαχαρούχων ποτών (ASBs) και των φυσικών χυμών (NJs), στη θνησιμότητα και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και στην επίπτωση του ΣΔΙΙ.
Μέθοδος
Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση συντάχθηκε με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της δήλωσης PRISMA. Τα κριτήρια επιλογής των άρθρων ήταν τα εξής: προοπτικές μελέτες με βάση τον πληθυσμό ή ασθενείς με διάγνωση ΣΔΙΙ, η μελέτη συνέκρινε τη χρήση ποτών (συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των SBs) με τη μη χρήση ποτών, η μελέτη μέτρησε και ανέφερε τα αποτελέσματα όσον αφορά τη θνησιμότητα του ΣΔΙΙ, τη συχνότητα εμφάνισης του ΣΔΙΙ ή τη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών
Αποτελέσματα
-
Τα αποτελέσματα αυτής της μετα-ανάλυσης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η κατανάλωση SSB σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο συνολικό κίνδυνο ΣΔΙΙ και θνησιμότητα και ότι η κατανάλωση τσαγιού και καφέ μείωσε τον συνολικό κίνδυνο ΣΔΙΙ στη μελέτη.
-
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ΣΔΙΙ, ενώ η πρόσληψη καφέ, τσαγιού, απλού νερού και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά συσχετίστηκε αντίστροφα με την ολική θνησιμότητα.
-
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι τα SSB έχουν μικρότερη επίδραση στις καρδιαγγειακές επιπλοκές. Σε μια μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη SSBs συσχετίστηκε με καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα, ενώ η πρόσληψη καφέ, τσαγιού, απλού νερού και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με την ολική θνησιμότητα.
-
Η κατανάλωση SSBs θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ως παράγοντας κινδύνου για τον κίνδυνο και τη θνησιμότητα του ΣΔΙΙ και ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και τη θνησιμότητα του ΣΔΙΙ λόγω περιορισμένων που υπήρχαν στην συγκεκριμένη έρευνα.
Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας, τα ευρήματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης SSBs και του συνολικού κινδύνου και της θνησιμότητας από τον ΣΔΙΙ, ενώ υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του συνολικού κινδύνου και της θνησιμότητας από τον ΣΔΙΙ, αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα. Απαιτούνται περισσότερες μεγάλες και ακριβείς προοπτικές μελέτες για την περαιτέρω αξιολόγηση της συσχέτισης και των υποκείμενων μηχανισμών μεταξύ τους.