Επιστημονικά Νέα

Aυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη για την ανάρρωση ηλικιωμένων ασθενών;

της Ευσταθίας Παπαδά
25 Σεπτεμβρίου 2017
9990 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
hlikiwmenos se anarwsh sto nosokomeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φυσική λειτουργικότητα των ασθενών. Η παραμονή στο κρεβάτι και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας επιταχύνουν την απώλεια της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της λειτουργίας, ένα φαινόμενο που παρατηρείται πιο έντονα σε ηλικιωμένους. Επιπρόσθετα οι ηλικιωμένοι δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στην διαιτητική πρόσληψη πρωτεΐνης για την πρωτεϊνοσύνθεση. Για το λόγο αυτό, η σύσταση για την πρωτεϊνική πρόσληψη στους ηλικιωμένους ασθενείς με κάποιο οξύ ή χρόνιο νόσημα αυξάνεται στα 1.2-1.5 γρ/κιλό σωματικού βάρους/ημέρα. Ωστόσο, η διατροφική τους πρόσληψη συνήθως είναι πολύ κατώτερη αυτής της σύστασης. Η ενίσχυση της πρωτεϊνικής πρόσληψης μέσω εμπλουτισμένων προϊόντων ως μία στρατηγική για την ταχύτερη και καλύτερη ανάρρωση των ηλικιωμένων ασθενών μετά τη νοσηλεία της μελετήθηκε πρόσφατα από Ολλανδούς ερευνητές.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, κατά την οποία νοσηλευόμενοι ασθενείς άνω των 65 ετών διαχωρίστηκαν τυχαία στην ομάδα παρέμβασης και στην ομάδα ελέγχου. Στην ομάδα παρέμβασης χορηγήθηκαν εμπλουτισμένα σε πρωτεΐνη τρόφιμα και ποτά για 12 εβδομάδες από το εξιτήριο, ενώ αντίστοιχα στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκαν αντίστοιχα μη εμπλουτισμένα τρόφιμα και ποτά. Πρωταρχικοί στόχοι της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η πρωτεϊνική πρόσληψη και η φυσική απόδοση των ασθενών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της παρέμβασης. Δευτερεύοντες στόχοι της μελέτης ήταν να διερευνηθούν πολλές ακόμη παράμετροι, όπως οι μεταβολές στο σωματικό βάρος, τη συνολική διατροφική κατάσταση, την ικανότητα αυτοξυπηρέτησης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η πρωτεϊνική πρόσληψη στην ομάδα παρέμβασης ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου μετά από 12 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι δείκτες που αξιολογήθηκαν σχετικά με τη φυσική απόδοση και τη διατροφική κατάσταση βελτιώθηκαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και στις δύο ομάδες, ωστόσο δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Ο εμπλουτισμός της διατροφής με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι απαραίτητος για την επίτευξη του στόχου της πρωτεϊνικής πρόσληψης σε ηλικωμένους ασθενείς μετά τη νοσηλεία τους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με την επίδραση της αυξημένης πρωτεϊνικής πρόσληψης στη φυσική απόδοση και τη λειτουργικότητα των ασθενών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Beelen J, de Roos NM, de Groot LCPGM. A 12-week intervention with protein-enriched foods and drinks improved protein intake but not physical performance of older patients during the first 6 months after hospital release: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2017 Jun;117(11):1541-1549. doi: 10.1017/S0007114517001477.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D