Επιστημονικά Νέα

NAFLD: επίδραση συμβιοτικού συμπληρώματος σε ασθενείς με φυσιολογικό βάρος

της Ευσταθίας Παπαδά
10 Ιουλίου 2017
8406 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mh lipwdhs dihthish tou hpatos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) αποτελεί την πιο κοινή διαταραχή του ήπατος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μοναδική θεραπευτική παρέμβαση που είναι διαθέσιμη έως τώρα είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την απώλεια σωματικού βάρους, καθώς η NAFLD συνήθως συνοδεύεται από αυξημένο σωματικό βάρος.

Χορήγηση συμβιοτικών συμπληρωμάτων σε ασθενείς με NAFLD

Μία ακόμα προσέγγιση που έχει μελετηθεί για την αντιμετώπιση της NAFLD σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς είναι η χορήγηση συμβιοτικών συμπληρωμάτων σε συνδυασμό με τη βελτίωση του τρόπου ζωής και διατροφής που φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμος σε σχέση με τις αλλαγές του τρόπου ζωής αποκλειστικά. Τα συμβιοτικά συμπληρώματα αποτελούν ένα συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που παρέχουν οφέλη για την υγεία βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, ενώ τα πρεβιοτικά είναι ζυμούμενα τρόφιμα που παρέχουν το βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των προβιοτικών.

Ωστόσο, η NAFLD μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, στα οποία η επίδραση των συμβιοτικών μελετήθηκε πρόσφατα από επιστημονική έρευνα που έλαβε χώρα στο Ιράν.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πενήντα ασθενείς με φυσιολογικό ΔΜΣ διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (n=50) και την ομάδα εικονικού σκευάσματος (n=25). Και οι δύο ομάδες λάμβαναν τις κάψουλες 2 φορές/ ημέρα για 28 εβδομάδες. Και στις δύο ομάδες δόθηκε η συμβουλή να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Μετά το τέλος της μελέτης, η ηπατική στεάτωση και η ίνωση μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, ωστόσο η μέση μείωση ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη στα άτομα που έλαβαν το συμβιοτικό συμπλήρωμα. Επιπρόσθετα, η μέση μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας, των τριγλυκεριδίων, της CRP και του NF-κΒ ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα παρέμβασης.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η χορήγηση συμβιοτικού συμπληρώματος σε μη παχύσαρκα άτομα με NAFLD, βελτιώνει κάποια χαρακτηριστικά της νόσου, ωστόσο θα πρέπει να διαλευκανθεί κατά πόσο παραμένουν αυτά τα οφέλη ύστερα από την παρατεταμένη χορήγησή του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mofidi F, Poustchi H, Yari Z, Nourinayyer B, Merat S, Sharafkhah M, Malekzadeh R, Hekmatdoost A. Synbiotic supplementation in lean patients with non-alcoholic fatty liver disease: a pilot, randomised, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Br J Nutr. 2017 Mar;117(5):662-668.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D