Blog

Δίαιτα χαμηλή σε Λίπος και πλούσια σε Φυτικές Ίνες και Ελκώδης Κολίτιδα;

της Ευσταθίας Παπαδά
07 Ιουνίου 2023
8664 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
frouta polles fitikes ines

www.canva.com

Η Ελκώδης Κολίτιδα (ΕΚ) αποτελεί έναν τύπο Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου και είναι ένα χρόνιο νόσημα που έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η φαρμακευτική αντιμετώπισή της περιλαμβάνει κυρίως τις μεσαλαμίνες και τα ανοσοκατασταλτικά που έχουν αρκετές όμως ανεπιθύμητες ενέργειες. Η διατροφή έχει μελετηθεί ως ένα μέσο που μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, ωστόσο απαιτούνται ακόμα περισσότερες μελέτες έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΕΚ, ενώ οι διατροφικές παρεμβάσεις με στόχο την τροποποίηση του περιεχόμενου της διατροφής των ασθενών σε λιπαρά έχουν οδηγήσει σε συγκεχυμένα αποτελέσματα.

Στόχο της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η διερεύνηση της επίδρασης μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες (low-fat, high-fiber diet, LFD) έναντι μιας βελτιωμένης τυπικής αμερικάνικης δίαιτας (improved standard American diet, iSAD), που περιελάμβανε υψηλότερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών από μια τυπική αμερικάνικη δίαιτα. Συλλέχθηκαν δεδομένα για την ποιότητα ζωής, αξιολογήθηκαν δείκτες φλεγμονής και δείκτες κοπράνων σχετικά με την εντερική δυσβίωση σε ασθενείς με ΕΚ.

Πώς σχεδιάστηκε η Παρέμβαση;

Πρόκειται για μία διασταυρούμενη μελέτη με παράλληλες ομάδες σε 17 ασθενείς με ΕΚ σε ύφεση ή με ήπια νόσο (με έξαρση τους τελευταίους 18 μήνες). Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε 2 ομάδες και ακολούθησαν μία διατροφή LFD (10% των θερμίδων από λίπος) ή μία διατροφή iSAD (35%–40% θερμίδων από λίπος) για μία περίοδο 4 εβδομάδων, ακολουθούμενη από μία περίοδο wash out και στη συνέχεια έγινε αντιστροφή των ομάδων για ακόμα 4 εβδομάδες. Όλα τα τρόφιμα παρέχονταν στους ασθενείς. Δείγματα ορού και κοπράνων συλλέχθηκαν κατά την έναρξη και την τέταρτη εβδομάδα μετά από κάθε δίαιτα και αναλύθηκαν για δείκτες φλεγμονής ενώ έγινε μεταβολομική ανάλυση των κοπράνων. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η ποιότητα ζωής, η οποία αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου.

Τί έδειξαν τα αποτελέσματα;

Η διατροφή που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες κατά την έναρξη της παρέμβασης ήταν πιο ανθυγιεινή από κάθε δίαιτα της μελέτης. Όλοι οι ασθενείς παρέμειναν σε ύφεση καθ' όλη την περίοδο της μελέτης. Η ποιότητα της ζωής βελτιώθηκε μετά την υιοθέτηση και των δύο διαιτών. Το αμυλοειδές Α ορού μειώθηκε σημαντικά μετά την LFD, αλλά δεν μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την υιοθέτηση της iSAD. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ορού μειώθηκε μετά την LFD. Η εντερική δυσβίωση μειώθηκε σημαντικά μετά την υιοθέτηση της LFD.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Τόσο η LFD όσο και η iSAD ήταν καλά ανεκτές και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής ασθενών με ΕΚ. Ωστόσο, η LFD μείωσε τους δείκτες φλεγμονής και μείωσε την εντερική δυσβίωση σε δείγματα κοπράνων. Φαίνεται λοιπόν πως οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να ωφελήσουν ασθενείς με ΕΚ σε ύφεση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fritsch J, Garces L, Quintero MA, Pignac-Kobinger J, Santander AM, Fernández I, Ban YJ, Kwon D, Phillips MC, Knight K, Mao Q, Santaolalla R, Chen XS, Maruthamuthu M, Solis N, Damas OM, Kerman DH, Deshpande AR, Lewis JE, Chen C, Abreu MT. Low-Fat, High-Fiber Diet Reduces Markers of Inflammation and Dysbiosis and Improves Quality of Life in Patients With Ulcerative Colitis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021 Jun;19(6):1189-1199.e30. doi: 10.1016/j.cgh.2020.05.026. Epub 2020 May 20. PMID: 32445952.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D