Blog

Εργαλεία πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας στο εξωτερικό

του Γεώργιου Σαλταούρα
30 Δεκεμβρίου 2022
11121 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ergaleia prolipsis tis paidikis paxysarkias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ρόδια, αλεξίπτωτα και ... επιμονή!

Με αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο ο οργανισμός MEND (Mind, Exercise, Nutrition… Do it!) παρουσιάζει το πρόγραμμα «My Time Active» που υλοποιεί σε σχολεία του Λονδίνου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου και το University College London, ο οργανισμός MEND δημιούργησε ένα πρόγραμμα με στόχο μέσω τη μείωση βάρους και βελτίωση της σωματικής και πνεματικής υγείας παιδιών ηλικίας 2 έως 16 ετών. 

Το πρόγραμμα «My Time Active» αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών και υλοποιείται στο χώρο που τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους: το σχολείο. Μέσα από παιχνίδια, σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν τις αξίες της σωστής διατροφής, ενυδάτωσης, άσκησης και πνευματικής ανάπτυξης. Υλοποιείται από διατροφολόγο και γυμναστή σε τρεις περιόδους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στο πρόγραμμα αυτό δε συμμετέχουν μόνο τα παιδιά αλλά και το σχολικό περιβάλλον, οι δάσκαλοι και οι γονείς, καθώς όλοι εμπλέκονται στην ανατροφή των παιδιών και συμβάλλουν στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών υγείας.

Ποια εργαλεία περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Ας δούμε τα εργαλεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για κάθε ομάδα.

Για τα παιδιά

  • Εβδομαδιαιες δραστηριότητες εντός του σχολικού προγράμματος σχετικές με διατροφή. Για παράδειγμα, φυτεύουν και δοκιμάζουν νέα λαχανικά και φρούτα, ζωγραφίζουν ένα «ουράνιο τόξο» φρούτων και λαχανικών και μαθαίνουν να τρώνε φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα για να προσλαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες.
  • Ποικιλία παιχνιδιών στη σχολική αυλή ως μέρος του σχολικού προγράμματος.
  • Στην τρίτη φάση του προγράμματος προστίθενται εξωσχολικές δραστηριότητες με στόχο την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Για τους γονείς

  • Εργαστήρια και σεμινάρια διατροφής και άσκησης για ολη την οικογένεια
  • Συμμετοχή σε σχολικές εκδηλώσεις με θέμα την υγεία και την ευεξία

Για τους δασκάλους

  • Εκπαίδευση, ενημερωτικό υλικό και εργαλεία που βοηθούν στην εφαρμογή του προγράμματος.
  • Συναντήσεις με τους ειδικούς για την αξιολόγηση του προγράμματος

Για το σχολείο

  • Διοργάνωση ημερίδων
  • Πίνακες στους διαδρόμους και στις τάξεις με ενημερωτικό υλικό σχετικό με διατροφή, άσκηση, ενυδάτωση και πνευματική υγεία.

Καμπάνια Wiggle Week

Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει την καμπάνια Wiggle Week, στην οποία έξι χαρακτήρες – καρτούν ενθαρρύνουν τα παιδιά, μέσα από βίντεο και τραγούδια, να τρώνε τα φρούτα και λαχανικά τους, να ασκούνται, να κοιμούνται καλά, να πίνουν νερό και να πλένουν τα δόντια τους. Ο έκτος χαρακτήρας ενθαρρύνει όλη την οικογένεια να παίζει και να χορεύει!

ergaleia prolipsis tis paidikis paxysarkias sto eksoteriko inside

Τα βίντεο υπάρχουν διαθέσιμα στο YouTube και είναι αξιολάτρευτα. Μπορείτε να τα δείτε παρακάτω: 

1. Active Wiggle

2. Healthy Teeth Wiggle

3. Water Wiggle

4. Powerfood Wiggle

5. Bedtime Wiggle 

6. Family Wiggle

Μερικές κριτικές για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα υλοποιείται έως τώρα σε 46 σχολεία στο Δυτικό Λονδίνο και πρόσβαση σε αυτό έχουν περίπου 7.500 μαθητές όλων των ηλικιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει θετική άποψη για το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος έγραψε χαρακτηριστικά:

«Όλα τα παιδιά απόλαυσαν το πρόγραμμα και έμαθαν πολύ χρήσιμα πράγματα σχετικά με την άθληση, τα τρόφιμα που (πρέπει να) τρώνε και πώς να φροντίζουν τα δόντια τους».

Ένας μικρός μαθητής έγραψε: «Έδειξα στους φίλους μου κάποια από τα παιχνίδια που παίζουμε στην αυλή και στο σπίτι είπα στη μικρότερη αδερφή μου γι’αυτά».

Ένας άλλος μαθητής έγραψε: « Τώρα η μαμά και ο μπαμπάς αγοράζουν φρούτα και λαχανικά για εμένα στο σπίτι επειδή μου αρέσει τόσο πολύ να τα δοκιμάζω».

Συμπέρασματικά

Κατά περιόδους, διενεργούνται ανεξάρτητες κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση του προγράμματος, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μία από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι το πρόγραμμα αυτό σε ηλικίες 7-13 ετών οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και νερού ενώ μείωσε την κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και ροφημάτων σοκολάτας.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr