Blog

Εντυπώσεις από τον 10ο Κύκλο Σεμιναρίων: «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής»

11 Οκτωβρίου 2018
7824 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
10o-kyklo-seminarion-eidikos-athlitikis-diatrofi

Με ήδη εννέα κύκλους εκπαίδευσης να έχουν διεξαχθεί Κύκλος Σεμιναρίων: «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» δε χρειάζεται συστάσεις. Ωστόσο, αν η αθλητική διατροφή αποτελεί το πεδίο του ενδιαφέροντός σας στις επόμενες γραμμές θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου από την παρακολούθηση του προηγούμενου εκπαιδευτικού κύκλου. Μείνετε μαζί μου!

Τι θα παρακολουθήσετε στον κύκλο σεμιναρίων «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής»;

Αναμφισβήτητα, η διδακτική ύλη που θα παρακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ανταποκρίνεται ακόμη και στις προσδοκίες των πιο απαιτητικών.

Μέσα σε μόλις επτά Σαββατοκύριακα διεξάγονται δεκαέξι (16) διαλέξεις οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα γνώσεων αθλητικής διατροφής που χρειάζεται να έχει ένας επαγγελματίας υγείας που δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού.  Ας δούμε λοιπόν μαζί τα highlights από την εκπαίδευση του προηγούμενου κύκλου.

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή στη Διατροφή Ασκούμενων και Αθλητών ακολουθεί η πρώτη διδακτική ενότητα με θέμα «Μηχανισμοί Παραγωγής Ενέργειας κατά την Άσκηση».

Μηχανισμοί Παραγωγής Ενέργειας κατά την Άσκηση

Στην ενότητα αυτή μελετώνται διεξοδικά όλα τα ενεργειακά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και η συνεισφορά του καθενός κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Στη συνέχεια, στην ίδια διδακτική ενότητα, γίνεται λόγος για το ρόλο των μάκρο- και μίκροθρεπτικών συστατικών στα ενεργειακά συστήματα. Με το τέλος της ενότητας παραθέτονται παραδείγματα ώστε οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν πλήρως τη συνεισφορά των ενεργειακών συστημάτων στην εκάστοτε μορφή άσκησης και τα ενεργειακά υποστρώματα που χρησιμοποιούνται στην κάθε περίπτωση.

Υδατάνθρακες, Λιπίδια, Πρωτεΐνες και Άσκηση

Στις επόμενες θεματικές ενότητες γίνεται λόγος για το ρόλο και τη σημασία των παραπάνω θρεπτικών συστατικών στην αθλητική απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, μελετάται η σημασία λήψης υδατανθράκων πριν, κατά και μετά την άσκηση ή τον αγώνα, παρουσιάζονται αναλυτικά οι συστάσεις αθλητικής διατροφής σχετικά με τη λήψη πρωτεϊνών με στόχο τη βέλτιστη αθλητική απόδοση και αποκατάσταση και τέλος αναλύεται διεξοδικά ο μεταβολισμός και ο ρόλος του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Υγρά, Ηλεκτρολύτες και Θερμορύθμιση

Στην συνέχεια παρουσιάζονται λεπτομερώς ο μηχανισμός και η σημασία της θερμορύθμισης, γίνεται λόγος για την υπερθερμία και τα είδη θερμικών διαταραχών καθώς και για την ενυδάτωση, το νερό και τις λειτουργίες του στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, παρουσιάζονται η σημασία του υδατικού ισοζυγίου για την υγεία και για την αθλητική απόδοση.

Διατροφικά Συμπληρώματα, Εργογόνα Βοηθήματα και Βοτανολογία

Φυσικά, αν μιλάμε για αθλητική διατροφή δε μπορούμε να αφήσουμε εκτός τα εργογόνα βοηθήματα και τα συμπληρώματα διατροφής. Στον κύκλο σεμιναρίων «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» γίνεται εκτενής αναφορά και αναλύονται διεξοδικά όλα τα εργογόνα βοηθήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στο χώρο του αθλητισμού, καθώς και οι συστάσεις αλλά και οι αντενδείξεις για τη χρήση τους.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την κρεατίνη και τους μηχανισμούς δράσης της, το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα), τη β-αλανίνη, την καφείνη, την πρωτεϊνη ορού γάλακτος και άλλα. Έτσι, μετά το πέρας των διαλέξεων αυτών θα είστε σε θέση να γνωρίζετε αν, πότε αλλά και πώς πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργογόνο βοήθημα ή συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθήσετε τον αθλητή – αθλούμενο που έχετε απέναντί σας.

Αναβολικά και αθλητική απόδοση

Δυστυχώς η χρήση αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Για το λόγο αυτό, στον κύκλο σεμιναρίων «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία ενδελεχής και ενδιαφέρουσα διάλεξη για τις διαφορετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται με στόχο τη βέλτιστη αθλητική απόδοση, τις δράσεις αλλά και τις παρενέργειές τους.

Μέθοδοι Εργομετρικής και Διατροφικής Αξιολόγησης

Αν κάτι κάνει τον κύκλο σεμιναρίων «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» να ξεχωρίζει τότε σίγουρα αυτό είναι οι μέθοδοι εργομετρικής αξιολόγησης

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διδασκαλίας οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε μία εργομετρική αξιολόγηση. Ειδικότερα, συμμετέχουν στις ανθρωπομετρήσεις, στην ανάλυση σύστασης σώματος στην αξιολόγηση της αερόβιας ικανότητας και της ευλυγισίας ενός επαγγελματία αθλητή που παρευρίσκεται στο χώρο.

Συνοψίζοντας

Αν η αθλητική διατροφή αποτελεί πεδίο του ενδιαφέροντός σας, τότε ο κύκλος σεμιναρίων «Ειδικός Αθλητικής Διατροφής» μπορεί να σας δώσει όλες τις απαντήσεις όσον αφορά το ρόλο που κατέχει η διατροφή στη βελτίωση σύστασης σώματος, της αθλητικής απόδοσης καθώς και διαφόρων δεικτών υγείας. Οι έμπειροι και καταξιωμένοι εισηγητές, τα ολιγομελή τμήματα καθώς και ηλεκτρονικό υλικό που λαμβάνετε μετά το πέρας κάθε διδακτικής ενότητας κάνουν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση να ξεχωρίζει.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.