Blog

Πηγές ορθής πληροφόρησης πριν τη σύσταση ενός συμπληρώματος διατροφής

της Ευδοκίας Σεκλιζιώτη
27 Μαρτίου 2018
10647 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
phges plhroforishs gia ta symplhrwmata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι αναγκαία η διαρκής ενημέρωση του διαιτολόγου στον τομέα των συμπληρωμάτων;

Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των συμπληρωμάτων διατροφής  (ΣΔ) καθιστά απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση του διαιτολόγου γύρω από τη σύνθεση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων. Η πρόσβαση σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης (π.χ. επιστημονικά άρθρα, συνδέσμους, οργανισμούς) βοηθά τον διαιτολόγο να εκπαιδευτεί αλλά και να εκπαιδεύσει τον πελάτη σχετικά με τα συστατικά των ΣΔ και την τεκμηριωμένη ή μη δράση τους.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α με στόχο την ανάδειξη των αντιλήψεων, των επιλογών και των πρακτικών των διαιτολόγων όσον αφορά τα ΣΔ, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (95%) εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεχή εκπαίδευση σχετικά με τα ΣΔ, με κύρια θέματα:

  • Τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων και ΣΔ (74%)
  • Τις βασικές αρχές ΣΔ (72%),
  • Τον ρόλο των ΣΔ στη διαχείριση του βάρους (68%)
  • Τα οφέλη των ΣΔ στην υγεία των γυναικών και την υγεία των καρδιάς (65%)
  • Την ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών οφειλόμενη σε φάρμακα (56%)
  • Τους κανονισμούς που διέπουν τα ΣΔ (54%) και
  • Τον ρόλο των ΣΔ στον αθλητισμό (48%).

Σε ποιες πηγές πληροφόρησης να εστιάσω πριν συστήσω ένα συμπλήρωμα;

Εκτός από την πλατφόρμα αναζήτησης PubMed, τα γνωστά επιστημονικά περιοδικά που αφορούν στη διατροφή (π.χ. The Journal of Nutrition), αλλά και τα συνέδρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, μπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με ποικίλες κατηγορίες δραστικών συστατικών σε βάσεις δεδομένων όπως:

1. The Cochrane Library

Η βιβλιοθήκη Cochrane παρέχει πρόσβαση σε περιοδικά, άρθρα, περιλήψεις και άλλες ηλεκτρονικές πηγές σχετικά με την τεκμηριωμένη ιατρική και την κλινική ιατρική. Περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους βάσεις:

  • Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR)
  • Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL)
  • Cochrane Methodology Register (CMR)
  • Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE)
  • Health Technology Assessment Database (HTA)
  • NHS Economic Evaluation Database (EED)

2. Office of Dietary Supplements (ODS)

Δημιουργήθηκε το 1995 μετά από έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού DSHEA (Dietary Supplement Health Education Act). Στόχος του ODS είναι να διερευνηθεί  πληρέστερα ο ρόλος των ΣΔ στο πλαίσιο της προσπάθειας των Η.Π.Α για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα δραστικά συστατικά που περιέχονται στα ΣΔ μέσω ενημερωτικών δελτίων (Fact Sheets) σε δύο εκδόσεις α) για επαγγελματίες υγείας και β) για καταναλωτές.

3. Natural Medicines Comprehensive DatabaseNatural Medicines Comprehensive Database

Πρόκειται για ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία ιδρύθηκε το 1999. Παρέχει μονογραφίες για χιλιάδες συστατικά καθώς και κατάταξη (ranking) των συστατικών με βάση την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

4. The European Food Safety Authority (EFSA)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ιδρύθηκε το 2002. Διατυπώνει τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που αφορούν στα θρεπτικά συστατικά, ουσίες, τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων. Επιπλέον, παρέχει τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με τα δραστικά συστατικά και τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία τους.

5. Consumer LabsConsumer Labs

Αξιολογεί την ποιότητα συμπληρωμάτων διατροφής και φυτικών προϊόντων.

6. American Botanical Council (ABC)

Πρόκειται για ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία παρέχει πρόσβαση σε συνδέσμους που αφορούν στην επίδραση των βοτάνων στην υγεία. Απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε επαγγελματίες υγείας. Παρέχει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, τις μορφές, τα μίγματα, καθώς και την καλλιέργεια των βοτάνων.

7. Memorial Sloan Kettering Cancer Integrative Medicine

Αποτελεί βάση δεδομένων με στόχο την αξιολόγηση κοινών βοτάνων και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Η βάση δεδομένων ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς από ομάδα φαρμακοποιών και βοτανολόγων, παρέχοντας αντικειμενικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις αποδεδειγμένες χρήσεις, τα πιθανά οφέλη, τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις ποικίλων συστατικών με άλλα βότανα και φάρμακα.

Πώς επιτυγχάνεται η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα ΣΔ;

Ο ιατρικός/διατροφικός επισκέπτης είναι ο φορέας ενημέρωσης, προβολής και επικοινωνίας της εκάστοτε φαρμακευτικής επιχείρησης, ο οποίος έχει ως στόχο του την επιστημονική ενημέρωση των γιατρών και των διαιτολόγων σχετικά με τη χρησιμότητα και την πιθανή θεραπευτική αξία καινούριων και παλαιότερων ΣΔ. Οι ιατρικοί επισκέπτες προσεγγίζουν τους επαγγελματίες υγείας είτε ατομικά (π.χ. στο γραφείο του επαγγελματία υγείας) είτε ομαδικά (π.χ. σε κλινικές και νοσοκομεία) και χρησιμοποιούν εργαλεία όπως π.χ. δείγματα και έντυπο υλικό στο πλαίσιο παρουσίασης των προϊόντων. Στα διαφημιστικά έντυπα για τον επιστήμονα υγείας συνήθως αναγράφονται σημαντικά στοιχεία που αφορούν στα ΣΔ όπως η σύνθεση και οι δράσεις, καθώς και τα ευρήματα κλινικών μελετών που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Η επίσκεψη του ιατρικού επισκέπτη συμβούλου στο γραφείο μας μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης σχετικά με τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, να κάνουμε ερωτήσεις, αλλά και να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εκάστοτε σκευάσματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dickinson A, Bonci L, Boyon N, Franco JC (2012). ‘Dietitians use and recommend dietary supplements: report of a survey’. J, 11:14.

Ashar BH, Rowland-Seymour A (2008). ‘Advising Patients Who Use Dietary Supplements’. The American Journal of Medicine, 121, 91-97.

Glisson JK, Walker LA (2010). ‘How Physicians Should Evaluate Dietary Supplements’. The American Journal of Medicine, 123, 577-582.

Mechanick JI, Brett EM, Chausmer AB, Dickey RA, Wallach S (2003). ‘American Association of Clinical Endocrinologists medical guidelines for the clinical use of dietary supplements and nutraceuticals’. Endocr Pract, 9(5):417-70

Σπυρόπουλος Κ (2010). ‘Το προφίλ του Ιατρικού Επισκέπτη Συμβούλου’. Available at: http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/3266/6/Nimertis_Spyropoulos%28f%29.pdf

Ευδοκία Σεκλιζιώτη
Ευδοκία Σεκλιζιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons), MMedSci