Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Ομιλία της Αλεξάνδρας Κουμπίτσκι στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ με θέμα: Παιδική παχυσαρκία

28 Ιανουαρίου 2014
8640 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paidi pou xamogelaei

Μετά από πρόσκληση του τμήματος Διαιτολογίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποίησα παρουσίαση με θέμα την «Παιδική Παχυσαρκία» σε αίθουσα διαλέξεων του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Αθήνας. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν σπουδαστές του ΙΕΚ ΞΥΝΗ που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Έγινε αναφορά λοιπόν στην έκταση που έχει πάρει η παιδική παχυσαρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Εξήγησα στους σπουδαστές βήμα προς βήμα πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε το αυξημένο βάρος στα παιδιά, υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος του παιδιού και χρησιμοποιώνταςτις καμπύλες ανάπτυξης. Μερικά ζωντανά παραδείγματα με παιδιά βοήθησαν τους σπουδαστές να κατανοήσουν στην πράξη τη χρήση των καμπυλών ανάπτυξης.

Διαθέσιμο στο eshop του medNutritionStop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του X-Large

Στη συνέχεια, έγινε μια εκτενής συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι τα αίτια της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία εμμένοντας πολύ στη συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό συμπέρασμα των σπουδαστών ήταν ότι περισσότερο «μεγαλώνουμε παρά γεννάμε παχύσαρκα παιδιά», ακριβώς γιατί το παιδί μεγαλώνει σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον και αυτές τις συνήθειες υιοθετεί.

Για τον λόγο αυτό, δόθηκαν κάποιες βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο του βάρους του παιδιού με επίκεντρο την οικογένεια, τους γονείς, τους δασκάλους αλλά και το κυλικείο. Ναι μάλιστα και το κυλικείο... μπορώ να πω πως οι σπουδαστές έμειναν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στη λίστα των επιτρεπόμενων τροφίμων σε ένα κυλικείο και ομόφωνα συμφώνησαν ότι τα περισσότερα κυλικεία θα έπρεπε να προσαρμοστούν στις συστάσεις.

Εργαλεία για την εκπαίδευση των παιδιών:

Στην παρουσίαση συζητήθηκε επίσης το πόσο απέχουν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών από αυτές της μεσογειακής πυραμίδας και πόσο θα έπρεπε τα παιδιά να εισάγουν το «Διατροφικό Πιάτο» στην καθημερινότητά τους, ώστε να γίνουν οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες τρόπος ζωής.

Οι σπουδαστές, από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν αναρωτήθηκαν «πόσο άσχημα τρώνε τελικά τα παιδιά» αλλά και «πόσο τεμπελιάζουν στις μέρες μας», όταν έγινε αναφορά στη σωματική δραστηριότητα και στις ώρες τηλεθέασης των Ελληνόπουλων σε σύγκριση με παιδιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κλείνοντας την παρουσίαση, δώσαμε μερικές διατροφικές επιλογές για τα παιδιά, ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη ποικιλία στη διατροφή τους.

parousiash paidikh paxusarkia koubitski

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.