Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Ιωάννα Κατσαρόλη: Μερίδες: Το μέγεθος...μετράει, η εφαρμογή & το βιβλίο

18 Απριλίου 2016
13005 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
atomo krataei tablet

Επειδή είμαστε ένα πόρταλ διατροφής, δεν θα μπορούσαμε να μην αξιοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να κάνουμε τη διαχείριση των μερίδων μας... παιχνιδάκι. Δημιουργήσαμε λοιπόν, μία ηλεκτρονική εφαρμογή (APP) για το τάμπλετ, η οποία ενσωματώνει όλη τη γνώση που περιέχουν τόσο το βιβλίο, όσο και το πόστερ των μερίδων. Άλλωστε πολλοί θεωρούν πιο πρακτική τη χρήση ενός ηλεκτρονικού οδηγού, στον οποίο μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα ώρα.

Εδώ έχουμε συμπεριλάβει όλα τα τρόφιμα που θα βρει κανείς στο βιβλίο μας, μιας και το Διαδίκτυο μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Και φυσικά η περιήγηση είναι πολύ απλή. Πατώντας για παράδειγμα πάνω στην κατηγορία 'αμυλούχα' θα ανοιχτούν μπροστά στον χρήστη όλα τα τρόφιμα και επιλέγοντας αυτό που θέλει, θα εμφανιστεί η αντιστοίχισή του με το αντικείμενο αναφοράς.


Διαθέσιμα εργαλεία στο eshop του medNutrition για την εκπαίδευση των μερίδων:

  • Βιβλίο "Μερίδες: το μέγεθος ...μετράει!" [για επαγγελματίες υγείας]
  • Infographic "Διατροφή - Ξαναβρείτε το μέτρο σας"
  • Poster "Πόσο είναι μια μερίδα
  • APP "Μερίδες: το μέγεθος ...μετράει!"
  • Sous – plat ‘’Μέγεθος της μερίδας για μικρούς και μεγάλους’’

  • Το εργαλείο αυτό απευθύνεται τόσο στον διαιτολόγο όσο και στον πελάτη που τα πάει καλά με την τεχνολογία.Ο σχεδιασμός είναι ελκυστικός για εφήβους και παιδιά, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν πολύ εύχρηστο οδηγό για τους γονείς που θέλουν να γίνουν οι ίδιοι ένα σωστό πρότυπο διατροφής.

    Είναι αλήθεια ότι στο γραφείο μου, κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία πελάτες, είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και βρίσκουν πιο ελκυστική – και πιο πρακτική, την ηλεκτρονική εφαρμογή από το πόστερ ή το βιβλίο! Έκαστος εφ' ω ετάχθη!

    Χρήση των Εργαλείων για τις Μερίδες

    Καθένα από τα παραπάνω εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα, αναλόγως με το προφίλ του πελάτη και την κρίση του διαιτολόγου.

    Διατροφική Εκπαίδευση στις Συνεδρίες

    Επίσης, τα εργαλεία που διατίθενται στο eshop μπορούν να αξιοποιηθούν για να διαμορφώσεις μία ξεχωριστή υπηρεσία εκπαίδευσης στις μερίδες. Για παράδειγμα, μπορούν να αφιερωθούν 3 συνεδρίες αποκλειστικά στο θέμα των μερίδων, ή να οργανώσεις ένα σεμινάριο για συγκεκριμένο κοινό (π.χ. γονείς).

    Συνδυάζοντας τα Προπλάσματα

    Το υλικό για τις μερίδες μπορεί να λειτουργήσει μαζί με την επεξήγηση των προπλασμάτων κατά την πρώτη συνεδρία, ξεκινώντας τη διατροφική εκπαίδευση του πελάτη.

    Δωράκι στον Πελάτη

    Μία ακόμα πρόταση που αφορά στο διατροφικό πιάτο που απεικονίζεται στο sous plat είναι να δίνεται ως μικρό δωράκι στην πρώτη συνεδρία.

    Εκπαίδευση του Πελάτη από το Σαλόνι

    Μπορεί ακόμα να πλαστικοποιηθεί και να τοποθετηθεί στο χώρο υποδοχής του Διαιτολογικού Γραφείου ώστε να το περιεργαστεί πριν τη συνεδρία.

    Το βιβλίο των μερίδων

     

    Tο βιβλίο δεν περιορίζεται στο να δείξει τις μερίδες σε απλές τροφές, π.χ. τυρί, κρέας, φρούτα, αλλά παρουσιάζει το ιδεατό μέγεθος μερίδας και για σύνθετα ελληνικά φαγητά, όπως το παστίτσιο, οι λαχανοντολμάδες, τα φασολάκια, οι γίγαντες, τα γεμιστά και το σπανακόρυζο. Επίσης, κάθε μερίδα συνοδεύεται από τα λεγόμενα GDAs, δηλαδή την ποσοστιαία κάλυψη σε ενέργεια, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, σάκχαρα και αλάτι που προσφέρει η μερίδα, σε σχέση με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ).

    Το περιεχόμενο του βιβλίου, σε καμία περίπτωση, δεν έρχεται να αντικαταστήσει την πρακτική των πτυχιούχων διαιτολόγων-διατροφολόγων και πρέπει να αποτελεί, μόνο, συμπλήρωμα των εξατομικευμένων συμβουλών που αυτοί μπορούν να προσφέρουν

    Το βιβλίο περιλαμβάνει, τέλος, σχόλια και δηλώσεις από εκπροσώπους του διαιτολογικού κόσμου της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το σύνολο των πτυχιούχων διαιτολόγων-διατροφολόγων, όπως και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων -ο οποίος υποστήριξε με την αιγίδα του την καμπάνια αυτή- αναγνωρίζουν το πρόβλημα της αύξησης των μερίδων και την ανάγκη πραγματοποίησης παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή του.

    Ιωάννα Κατσαρόλη
    Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».