Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Ιωάννα Κατσαρόλη: Μερίδες: Το μέγεθος μετράει, το poster

02 Μαΐου 2016
6726 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
poster megethos meridas

Πριν ακόμη την κυκλοφορία του βιβλίου «Μερίδες: το μέγεθος... μετράει» και τα θετικά σχόλια των αναγνωστών για τη χρησιμότητά του σε ένα διαιτολογικό γραφείο, είχε γεννηθεί ένα πρωτοποριακό, έντυπο εργαλείο εκπαίδευσης που στόχευε αποκλειστικά στο κοινό. Ήταν το εργαλείο που ακολούθησε την επιτυχημένη εκστρατεία «Μερίδες: Το μέγεθος ...μετράει» στις εξορμήσεις ενημέρωσης που πραγματοποίησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Θέλαμε να είναι περιεκτικό, σύντομο και φυσικά κατανοητό. Ανοίγοντάς το, ο καταναλωτής διαβάζει την αντιστοιχία γραμμαρίων με τα αντικείμενα αναφοράς, όπως για παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας φλιτζάνι ή σπιρτόκουτο. Το «σπιρτόκουτο» ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια και το 1 φλιτζάνι αντιστοιχίζεται με μια γροθιά.

Μαγειρική διατροφή

Πολύ χρήσιμη, κατά την άποψή μου, είναι και η αντιστοιχία των ωμών τροφίμων με τα μαγειρεμένα. Πολλοί στο γραφείο με ρωτούν πόσα γραμμάρια μπριζόλα να αγοράσω, ώστε να βγει 90, 120 ή 150 γραμμάρια ψημένη. Ξεδιπλώνοντας το πόστερ, ανοίγεται μπροστά μας ένα σύντομο μεριδολόγιο, το ζουμί δηλαδή του βιβλίου. Απεικονίζει επιλεγμένα τρόφιμα αναφοράς και δίπλα με τι ισοδυναμεί οπτικά η μερίδα τους. Επειδή βέβαια δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβουμε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, εντάξαμε τα πιο ενδεικτικά από κάθε κατηγορία.


Διαθέσιμα εργαλεία στο eshop του medNutrition για την εκπαίδευση των μερίδων:

 • Βιβλίο "Μερίδες: το μέγεθος ...μετράει!" [για επαγγελματίες υγείας]
 • Infographic "Διατροφή - Ξαναβρείτε το μέτρο σας"
 • Poster "Πόσο είναι μια μερίδα
 • APP "Μερίδες: το μέγεθος ...μετράει!"

 • Το poster Πόσο είναι μια μερίδα περιλαμβάνει επίσης έξυπνα tips για τη σωστή διαχείριση των μερίδων στο σπίτι, όταν βγαίνουμε έξω ή όταν ψωνίζουμε από το σούπερ μάρκετ. Ιδιαίτερα το κομμάτι της προμήθειας των τροφίμων αποτελεί για εμένα αντικείμενο αναλυτικής συζήτησης και εκπαίδευσης σε ξεχωριστή μάλιστα συνεδρία.

  Έχοντας λοιπόν προηγηθεί η εκπαίδευση στο γραφείο με τη βοήθεια του βιβλίου ή της ηλεκτρονικής εφαρμογής, ο πελάτης φεύγει έχοντας μαζί του και το πόστερ, το οποίο μάλιστα μπορεί να εφαρμόσει, οποιοδήποτε πλάνο διατροφής κι αν ακολουθεί. Γιατί κακά τα ψέματα! Πολλοί θεωρούν τη ζυγαριά τροφίμων μπελά και βάσανο. Προσωπικά, ωστόσο, δεν αποκλείω τη χρήση της. Το αντίθετο! Τους ζητάω να ζυγίσουν τη μερίδα και να την αντιστοιχίσουν οπτικά με τα αντικείμενα αναφοράς. Έτσι θα τη θυμούνται ευκολότερα.

  • Ιωάννα Κατσαρόλη
   Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

   Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».

  Ενημερώσου για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα εξελίξουν την επαγγελματική σου δράση.