Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Είναι υγιεινή η χορτοφαγία;

31 Οκτωβρίου 2013
16875 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Είναι υγιεινή η χορτοφαγία;

Όταν δέχτηκα την πρόταση της Φωτεινής Γεωργίου να μιλήσω για τη χορτοφαγία, μου ήρθαν οι ίδιες σκέψεις που έκανα όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο ελληνικό βιβλίο με θέμα τη χορτοφαγία, που πλέον κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Κρέας, όχι ευχαριστώ, οδηγός διατροφής για χορτοφάγους» (εκδόσεις medNutrition welness). H εκπομπή ήταν μια ευκαιρία για εμένα να παρουσιάσω κάποιες θέσεις περί χορτοφαγίας μέσα από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές.

Διαθέσιμο από το eshop Κρέας, όχι ευχαριστώ, οδηγός διατροφής για χορτοφάγους

Χορτοφαγική δίαιτα

Όλες οι γνώσεις των καταναλωτών περί χορτοφαγίας, προέρχονται είτε από γνωστούς τους χορτοφάγους, είτε από κάποιες πηγές ενημέρωσης για θέματα υγείας, αυτοαποκαλούμενες, συνήθως, ως «εναλλακτικές». Συχνά, ωστόσο, τόσο οι φίλοι, όσο και οι ανεξάρτητες πηγές στερούνται αξιοπιστίας, καθώς βασίζονται περισσότερο στην εμπειρία και λιγότερο στην εμπεριστατωμένη επιστημονική άποψη. Έτσι, συνειδητοποίησα, πως ένα μεγάλο κομμάτι των χορτοφάγων, έχουν στο μυαλό τους, συγκεχυμένες πολλές διατροφικές έννοιες. Η εκπομπή αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία να διαλευκάνω κάποιους σημαντικούς μύθους γύρω από τη χορτοφαγία.

Χορτοφαγία και υγεία

Εκείνο που προσπάθησα να μεταφέρω είναι πως πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει πως μια διατροφή, βασισμένη κυρίως σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, καταρράκτη, καρκίνου κ.ά. Πολλοί μεγάλοι διαιτολογικοί σύλλογοι, όπως της Αμερικής και του Καναδά, έχουν σαφή θέση πως «η χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής για όλα τα στάδια της ζωής, αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένη. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι οποιαδήποτε διατροφή, χορτοφαγική ή μη, πρέπει να είναι προσεκτικά και καλά σχεδιασμένη.

Χορτοφαγία στάση ζωής

Επίσης, στην εκπομπή προσπάθησα να τονίσω πως γενικότερα μια διατροφή χωρίς κρέας, δεν σημαίνει πως ως διά μαγείας, μετατρέπεται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη δίαιτα. Με άλλα λόγια, αν κάποιος διακόψει την κατανάλωση κρέατος, το στοιχείο αυτό από μόνο του, δεν καθιστά τη διατροφή ισορροπημένη. Αν στο καθημερινό διαιτολόγιο δεν ενταχθούν ομάδες τροφίμων, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί και δεν προσεχθούν οι μερίδες των φαγητών και ο τρόπος μαγειρέματος, τα οφέλη της χορτοφαγίας, όχι μόνο δεν θα αναδειχθούν ποτέ, αλλά πολύ πιθανόν να υπάρξουν και διατροφικές ελλείψεις. Μια διατροφή, ωστόσο, με μειωμένη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος, μπορεί για αρχή, να αποτελέσει μια καλή αφορμή, ώστε να δοθεί έμφαση και σε ομάδες τροφίμων, που ίσως πριν παραμελούνταν, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δείτε την Παρουσίαση του βιβλίου στον ΙΑΝΟ Θεσ/κης.

Μέσω του συγκεκριμένου video και του οδηγού της χορτοφαγίας, όλοι οι συντελεστές του της έκδοσης από τις Mednutrition publications ήμασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που έφεραν στην δημοσιότητα, ήδη από το 2013, μέσω γραπτού κειμένου και οπτικοακουστικού υλικού τα οφέλη της χορτοφαγίας και όλα τα διατροφικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτή και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό.

Εκπομή: Υγεία πάνω απ'όλα Δημοσιογράφος: Γεωργίου Φωτεινή Κανάλι: ΑΝΤ1

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.