Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Τα σουπλά ως εκπαιδευτικό εργαλείο

11 Απριλίου 2019
9822 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ta-soupla-os-ekpaideftiko-ergaleio

Για όλους εσάς που δεν σας ενδιαφέρει ο πελάτης σας να ακολουθεί μόνο ένα διαιτολόγιο, τα σουπλά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς!

Πώς; Κάνουν την πληροφορία πιο εύληπτη και προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή!

Πόσα από αυτά που συζητάτε με τον πελάτη σας σε μια συνεδρία πιστεύετε ότι μπορεί να θυμηθεί σωστά; Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό! Γι’ αυτό και δίνοντάς του «σημειώσεις» απ’ όσα είπατε από κοντά, είναι κάτι που θα τον κάνει να νιώσει ασφάλεια. Για να το εκτιμήσει όμως, είναι σημαντικό να μην το δει σαν homework αλλά σαν ένα βοήθημα που την κατάλληλη στιγμή μπορεί να ανατρέξει για να του λύσει τα χέρια θυμίζοντάς του κάποια πράγματα. Φυσικά, εξαρτάται από σας πώς και πότε θα δώσετε αυτές τις σημειώσεις.

Έχετε σκεφτεί επίσης αν ο πελάτης σας είναι οπτικός ή ακουστικός τύπος ή ακόμη αν χρειάζεται μια πιο λογική ανάλυση για να επεξεργαστεί και να καταλάβει τις πληροφορίες που του δίνετε;

Χρησιμοποιώντας ένα σουπλά, απαντάτε και στις τρεις αυτές περιπτώσεις: το γραφιστικό έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει πιο εύληπτη και άμεση τη πληροφορία, υπάρχουν επίσης αναλύσεις για τα επιμέρους στοιχεία του θέματος και τέλος θα χρειαστεί να ακούσει από σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας περί τίνος πρόκειται –μια μικρή σύνοψη, δηλαδή.

Πώς και πότε να δώσετε το σουπλά;

Έχετε πολλές επιλογές που ίσως να ταιριάζουν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε πελάτη και να κουμπώνουν στη συνεδρία σας σε διαφορετική χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, ένα σουπλά με πιο γενικευμένη θεματολογία όπως π.χ. το πιάτο της ισορροπημένης διατροφής, θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στο χώρο υποδοχής του διαιτολογικού γραφείου με τη δυνατότητα να το «χαζέψει» ο πελάτης από πριν.

Στη συνέχεια θα μπορούσε το ίδιο σουπλά να αναλυθεί κατά τη συνεδρία σας.Αν πάλι υπάρχει ένα πιο ιδιαίτερο θέμα όπως π.χ. υψηλό σάκχαρο, μπορεί το σουπλά να το δώσετε στο τέλος της συνεδρίας ώστε να θυμάται με κάποιο τρόπο όσα είπατε από κοντά.

Άλλο σουπλά μπορεί να εμφανιστεί σαν ανάγκη από το πρώτο ή από κάποιο μετέπειτα ραντεβού π.χ. αν προκύψει θέμα δυσκοιλιότητας. Τέλος, θα πρότεινα να μη δώσετε όλα σας τα «όπλα» από την αρχή – όχι γιατί τσιγκουνεύεστε αλλά για να μη χάσουν το νόημά τους μέσα στο πλήθος της πρώτης χαρτούρας και μαζικής πληροφόρησης. Άλλωστε είναι πιο εύκολο να δεχτεί κανείς μια πληροφορία όταν λύνει κάποια απορία ή πρόβλημά του.

Το σουπλά της ισορροπημένης διατροφής

Βασισμένο στο Healthy Eating Plate, αυτό το σουπλά συνδυάζει πληροφορίες για ένα πλήρες θρεπτικά γεύμα αλλά και στη σωστή ποσότητα. Οπτικοποιεί ένα πιάτο σε ρεαλιστικό μέγεθος και χρωματικά τεταρτημόρια που υποδεικνύουν τη ποσόστωση σε άμυλο πρωτεΐνη και λαχανικά!

Προσωπικά για μένα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ ήδη από τις πρώτες συνεδρίες μου διότι με ενδιαφέρει να περάσω τη φιλοσοφία του ενώ μου λύνει τα χέρια σε περίπτωση που αφορά έναν άνθρωπο με πολλά απρόβλεπτα γεύματα ή γεύματα εκτός σπιτιού!

Το πλήρες πρωινό μου

Είναι σύνηθες το πρωινό των πελατών μας να είναι ακανόνιστο, βεβιασμένο και πρόχειρο. Το σουπλά αυτό με βοηθάει να συνθέσουμε μαζί με το πελάτη το παζλ του ισορροπημένου πρωινού, βλέποντας τι επιλογές μπορεί να έχει καθημερινά και τελικά να αποκτήσει την υγιεινή συνήθεια. Θα δει όχι μόνο παραδείγματα των τροφίμων αλλά και πώς τα επί μέρους συστατικά τους θα ωφελήσουν την υγεία και καθημερινή ευεξία του.

Το στριμμένο εντεράκι μου

Ένα σουπλά αφιερωμένο στο ζήτημα της δυσκοιλιότητας που απασχολεί πολύ περισσότερο κόσμο απ’ όσο τυπικά διαγιγνώσκεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πελάτες μας παραπονιούνται για φουσκώματα, πόνο και ατελή κένωση ενώ οι περισσότεροι μπορεί να έχουν μάθει να ζουν με αυτό και δεν τους κάνεις εντύπωση. Γι’ αυτό, είναι ένα θέμα που αξίζει να φέρουμε στην επιφάνεια στις συνεδρίες μας αναδεικνύοντας με το σουπλά όλους τους τομείς του τρόπου ζωής (διατροφή, άσκηση, ψυχολογία) που θα βοηθήσει το πελάτη να αποκτήσει ξανά ποιότητα ζωής.

Καλύτερος έλεγχος του διαβήτη σε 5 βήματα

Στα πιο ειδικά θέματα υγείας αναφέρεται αυτό το σουπλά και συγκεκριμένα στον Διαβήτη. Αναφέρεται στους βασικούς διατροφικούς πυλώνες της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα: ισοκατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύνθετοι αντί για απλούς υδατάνθρακες, θρεπτική σύσταση ενός κυρίως γεύματος για να είναι χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, υγιές βάρος και αυτοπαρακολούθηση. Ταιριάζει καλύτερα στις καταστάσεις πρόληψης διαβήτη, προδιαβήτη ή διαβήτη με φαρμακευτική αγωγή ενώ στον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη είναι απλά μια πολύ μικρή εισαγωγή!

Φρόντισε τη χοληστερόλη σου… από το πρωί ως το βράδυ!

Μια δυτικού τύπου διατροφή μαζί με αυξημένο βάρος φαίνεται να φέρνουν την παθολογία της υπερχοληστερολαιμίας σε όλο και μικρότερες ηλικίες από τα 50 που είχαμε κάποτε συνηθίσει. Η αντιμετώπιση αποτελεί μια ολιστική επαναφορά στα μεσογειακά πρότυπα. Όσον αφορά τη διατροφή τουλάχιστον, το σουπλά αυτό θα υπενθυμίσει σε ένα ημερήσιο πλάνο, τις ευκαιρίες που έχουν οι πελάτες να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.