Συνεντεύξεις

Οι ομιλητές του 2ου Συμποσίου της Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής μίλησαν στο medNutrition

10 Ιουνίου 2015
5922 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
2o simbosio athlitikis diatrofis

H Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων διοργανώνει το "2ο Συμπόσιο Αθλητικής Διατροφής" το Σάββατο 27 Ιουνίου, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο "Γ. Καραμπατζός", στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Την ομάδα απαρτίζουν τα ακόλουθα μέλη: 

  • Ανθή - Ισμήνη Ναούμη
  • Αλεξάνδρα - Αμπρ Τσεκουρά 
  • Κωνσταντίνα Σκληβάγκου
  • Μιχάλης Μακρυλλός
  • Δημήτρης Μπερτζελέτος
  • Ειρήνη Μπαμπαρούτση 
  • Ελένη Νικολάου
  • Ιωάννης Αρναούτης 
  • Ευαγγελία-Ιωάννα Πετράκη 
  • Νίκος Παπασπανός
  • Γιώργος Πολίτης
  • Ιωάννα Αδαμίδου 
  • Σιμάτος Ιερεμίας
  • Ευανθία Παγουρτζή 
  • Παναγιώτης Κλειάσιος 
  • Παύλος Δρογγίτης
  • Μαρία Τσολακέλη 
  • Βάση ΕνεΪτα

Οι ομιλητές του συμποσίου παραχώρησαν συνεντεύξεις στο medNutrition, οι οποίες και ακολουθούν:

Μακρυλλός Μιχάλης

Η Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής (ΟΕΑΔ) του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων λειτουργεί ανελλιπώς από τον Ιανουάριο του 2103, έχοντας σαν στόχο να διασφαλίσει την ευρύτερη , πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση του κοινού τόσο του γενικού (μέσοι αθλούμενοι) όσο και του ειδικού (επαγγελματίες αθλητές) σχετικά με τις βασικές αρχές και τα «μυστικά» της αθλητικής διατροφής , έτσι ώστε να θωρακίσουν την υγεία τους , να βελτιώσουν την σύσταση του σώματος τους και να αυξήσουν την απόδοση και την αντοχή τους.  

Παράλληλα , η ΟΕΑΔ έχει ως αντικείμενο την προστασία του κοινού από την πληθώρα των αμφιλεγόμενων πληροφοριών , των "μύθων" και "δοξασιών" καθώς και των κάθε λογής σκευασμάτων που ενδέχεται να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αθλητών και αθλουμένων.  

Η ΟΕΑΔ υποστηρίζει επιστημονικά κάθε εκδήλωση ή εξαγγελία του ΠΣΔΔ (συνέδρια , ημερίδες, συμπόσια, εκδηλώσεις , ανακοινώσεις και επίσημες θέσεις) που αφορούν στην αθλητική διατροφή. Τα μέλη της ομάδας είναι μέλη του ΠΣΔΔ που έχουν ασχοληθεί με την αθλητική διατροφή σε ερευνητικό ή και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τσεκουρά Αλεξάνδρα: «Διατροφή: Ο νοσοκόμος της αποκατάστασης μετά από τραυματισμό» 

Οι αθλητές αλλά και οι αθλούμενοι, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το ρίσκο κάποιου μη αναμενόμενου τραυματισμού. Οι επιπτώσεις αυτού ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητά του και δεν είναι ποτέ ευχάριστες, ούτε για τον άνθρωπο ούτε για τον αθλητή. Η σωστή πρόληψη καθίσταται, λοιπόν, η καλύτερη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, αν το αναπάντεχο συμβεί, μπορούν τα κατάλληλα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής να επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά από έναν τραυματισμό;

Παγουρτζή Εύη: «Διατροφή και ενυδάτωση σε συνεχόμενα αθλητικά γεγονότα»

Τερματισμός ενός αθλητή δε σημαίνει απαραίτητα και τέλος του αγώνα ή της προπόνησης. Συχνά απαιτείται μία σειρά από αθλητικά γεγονότα μέχρι τον τελικό αγώνα ή παραπάνω από μία προπονήσεις μέσα στην ημέρα. Ο αθλητής πρέπει να ανακάμπτει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μεταξύ των γεγονότων. Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό και ποιες οι πιθανές δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν?

Παπασπανός Νίκος: «Εργογόνα Νεότερα Δεδομένα»

Στην προσπάθεια τους για την καλύτερη επίδοση και απόδοση, οι αθλητές καταφεύγουν στην χρήση συμπληρωμάτων που υπόσχονται την βελτιστοποίηση της. Τελικά υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να έχουν τέτοια αποτελέσματα και αν ναι ποια είναι αυτά, σε τι βαθμό και σε ποιο είδος άσκησης μπορούν να βοηθήσουν. Τελευταίες έρευνες έρχονται για να λύσουν τις απορίες αυτές.

Μπουγατσάς Δημήτρης: «Η επίδραση των επιπέδων υδάτωσης στη μυϊκή ενδυνάμωση και τη μέγιστη δύναμη»

Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα υδάτωσης του ανθρώπινου οργανισμού, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αθλητική απόδοση, σε δραστηριότητες μακράς διάρκειας. Όμως σε αθλητικά δρώμενα μικρής διάρκειας και μεγάλης έως μέγιστης έντασης οι γνώσεις μας είναι ελάχιστες και συγκεχυμένες. Υπάρχει όφελος στην απόδοση με τη ρύθμιση των επιπέδων υδάτωσης και ποιοι οι πιθανολογούμενοι φυσιολογικοί μηχανισμοί;

Ναούμη Ανθή-Ισμήνη: «Τα καύσιμα του ποδοσφαιριστή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία»!

Πολλά γράφονται & λέγονται για τρόφιμα, τεχνικές, συμπληρώματα και γενικότερα διατροφικές προσεγγίσεις προκειμένου να αυξηθεί η αθλητική απόδοση στους ποδοσφαιριστές. Το παιδί & ο έφηβος ποδοσφαιριστής χρειάζεται τα ίδια «καύσιμα» με τον ενήλικα; Οι διατροφικές τεχνικές που εφαρμόζονται στον ενήλικα ποδοσφαιριστή αποδίδουν το ίδιο καλά και στο παιδί και τον έφηβο ποδοσφαιριστή;

Μπαμπαρούτση Ειρήνη: «Φτιάξε το πιάτο σου..... εντός και εκτός έδρας»

Η εξατομικευμένηδιατροφή και άσκηση μπορούν να αποτελέσουν τους συμμάχους στον απαιτητικό τρόπο ζωής των αθλητών, αλλα παράλληλα να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση. Στόχος της παρουσίασης είναι η ενημέρωση για τις βέλτιστες διατροφικέςστρατηγικές είτε αφορά την καθημερινότητα τους είτε τα ταξίδια για αθλητική προετοιμασία και αγώνες.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.hda.gr