Συνεντεύξεις

Διαιτολογικός εξοπλισμός νοσοκομείου

08 Μαρτίου 2016
10449 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Διαιτολογικός εξοπλισμός νοσοκομείου

Photo source: www.newsonly.gr

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με το Δημήτρη Καραγιάννη, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο απο το Τμήμα διατροφής του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" και να τον ρωτήσουμε για το Διαιτολογικό εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένα νοσοκομείο.

Υπήρξε κάποια ανανέωση στον διαιτολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός; Ποια μηχανήματα ήταν αυτά;
Ναι, η αλήθεια είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα κατόπιν συντονισμένων ενεργειών από την Υπεύθυνη του Τμήματος Διατροφής κ. Αριστέα Μπασχαλή έχει ενισχυθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Τμήματος Κλινικής Διατροφής του Γ.Ν.Α. ''Ο Ευαγγελισμός''. Ειδικότερα, το Τμήμα μας απόκτησε επιπλέον απαραίτητο εξοπλισμό και πλέον διαθέτει Μονάδα Ανάλυσης Σύστασης Σώματος, ηλεκτρονικούς ζυγούς, αναλυτή σύστασης σώματος (InBodyS10), Δερματοπτυχόμετρο, Δυναμόμετρο Χειρός, Λογισμικό και Μονάδες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Ποιες ανάγκες καλύπτουν στο νοσοκομείο;
Κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου του Ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270/ Α΄/2014), στο Νοσοκομείο έχουν θεσπιστεί Ομάδες Υποστήριξης Θρέψης (ΟΥΘ), στις οποίες συμμετέχουν οι κλινικοί διαιτολόγοι του Τμήματος (Μπασχαλή Αριστέα, Καρλή Ηρώ, Μπουλούμπαση Ζωή, Καραγιάννης Δημήτριος). Σε οποιαδήποτε πράξη που σχετίζεται με τη διατροφή (ανίχνευση του διατροφικού κινδύνου, διατροφική εκτίμηση και αξιολόγηση, σύνταξη εξατομικευμένων διαιτολογίων, εντερική και παρεντερική διατροφή) συμμετέχει και αποφασίζει ο Διαιτολόγος της ΟΥΘ, ο οποίος καλείται να αξιολογήσει κατάλληλα στον Ασθενή με τη βοήθεια της Μονάδας Σύστασης Σώματος. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στο Νοσοκομείο, η οποία διευκολύνει την γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία που αφορά στον ασθενή και την άμεση συνεργασία των διαφόρων Ειδικοτήτων.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο τα μηχανήματα αυτά;
Καταβάλλεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να αξιολογηθούν όσο περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ή επισκέπτονται το Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής (Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο). Ειδικότερα όμως οι ασθενείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι Ογκολογικοί ασθενείς και οι ασθενείς των Χειρουργικών Κλινικών αξιολογούνται συστηματικά στο πλαίσιο ερευνητικών πρωτοκόλλων που τρέχουν με πρωτοβουλία και ευθύνη του Τμήματος διατροφής.

dhmhtrhs karagiannhs omilia eksoplismos nosokomeiou

Πιστεύετε σας έχει βοηθήσει η μέχρι τώρα εφαρμογή τους στη δουλειά σας στο νοσοκομείο;
H εφαρμογή του παρόντος εξοπλισμού έχει επιτρέψει την τεκμηρίωση του διατροφικού κινδύνου, την συστηματική εφαρμογή διατροφικής υποστήριξης όταν απαιτείται, την επανεκτίμηση των διατροφικών συστάσεων, όπως και την πλήρη καταγραφή των στοιχείων του ασθενούς στη διατροφική καρτέλα, με στόχο την έγκαιρη και ολοκληρωμένη διατροφική φροντίδα. Παράλληλα, υπάρχουν οργανωμένα ερευνητικά πρωτόκολλα που αφορούν στην αξιολόγηση της σωματικής σύστασης και την κατάσταση θρέψης ασθενών με διαφορετικές παθήσεις.

Υπάρχει κάποιο πλάνο για προσθήκη νέων τεχνολογιών;
Ο συνολικός σχεδιασμός αφορά την συνεχή προσθήκη νέου εξοπλισμού, όπως ειδικό ερευνητικό λογισμικό για την αξιολόγηση της παρουσία σαρκοπενίας, όπως αυτή προκύπτει από την ανάλυση αξονικών τομογραφιών. Το πλάνο αυτό φυσικά έχει σχεδιαστεί ανάλογα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου, οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, λόγω της αύξησης του όγκου των περιστατικών και της ενεργής συμμετοχής του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στη διαδικασία της διατροφικής φροντίδας των ασθενών.

Τα καινούργια μηχανήματα αποκτήθηκαν στα πλαίσια ενός ενιαίου σχεδιασμού για τον εκσυγχρονισμό των διαιτολογικών γραφείων στα νοσοκομεία;
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α3α/οικ.6021/2016 (ΦΕΚ 301/Β/15-02-2016), η οποία έχει ως θέμα: "Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Τμημάτων Κλινικής Διατροφής και Συμβουλευτικών Γραφείων Διατροφής των Νοσοκομείων του ΕΣΥ'', κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως εξοπλισμό, ο οποίος εκτός των άλλων περιλαμβάνει λιπομετρητή, Η/Υ και κατάλληλο λογισμικό καταχώρησης και επεξεργασίας δεδομένων. Στην πράξη όμως η υλοποίηση των παραπάνω στο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η συνολική προσπάθεια και ο εκσυγχρονισμός πραγματοποιήθηκε μέσω:

  • Δωρεών από ιδιώτες (τα στοιχεία βρίσκονται δημοσιευμένα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για κάθε ενδιαφερόμενο),
  • Υποτροφιών-βραβείων (grant) που χορηγήθηκαν από διεθνείς Φορείς για τις επιστημονικές δραστηριότητες του Τμήματος, και
  • Κατά μεγάλο ποσοστό με προσωπικές δαπάνες των υπαλλήλων του Τμήματος.