Νομοθεσία

Όλα τα δικαιολογητικά για την απαλλαγή των διαιτολόγων από την εγγραφή στα μητρώα των Επιμελητηρίων

της Νίκης Ανδρουλάκη
25 Νοεμβρίου 2015
32049 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika kai andras pou koitoun eggrafa

Photo source: www.shutterstock.com

Πολλοί συνάδελφοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι έρχονται αντιμέτωποι με το "τέρας" της γραφειοκρατίας, κατά τη διαδικασία έναρξης ενός διαιτολογικού γραφείου. Έτσι, ένα από τα δικαιολογητικά που ζητείται από την εφορία να προσκομίσει προκειμένου να κάνει έναρξη επαγγέλματος είναι και η βεβαίωση εγγραφής του στα οικεία Επιμελητήρια, κάτι που όμως για το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου ΔΕΝ είναι απαραίτητο αλλά προαιρετικό. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι που επιθυμούν να ανοίξουν αυτοτελές διαιτολογικό γραφείο και να ζητήσουν από τα οικεία Επιμελητήρια βεβαίωση απαλλαγής από την εγγραφή στα μητρώα τους, εφόσον δεν επιθυμούν την εγγραφή. Κατόπιν, προσκομίζοντας τη βεβαίωση απαλλαγής στην εφορία, μπορούν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος. Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι στις εφορίες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ποια επαγγέλματα απαλλάσσονται από την εγγραφή στα Επιμελητήρια και ποια όχι, ως εκ τούτου ο ενδιαφέρομενος διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι αυτός που πρέπει να μεταφέρει αυτή την πληροφορία στην εφορία. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφέρομενος, προκειμένου να πάρει τη βεβαίωση απαλλαγής στα χέρια του είναι τα εξής:

1) Ζητάς από το οικείο Επιμελητήριο να σου εκδόσουν βεβαίωση απαλλαγής από την εγγραφή στο μητρώο του Επιμελητηρίου, ενημερώνοντας τον υπάλληλο ότι το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου απαλλάσσεται από την εγγραφή. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις άρνηση ή ακόμα και άγνοια από τον υπάλληλο, καλό είναι να έχεις μαζί σου τα παρακάτω επισυναπτόμενα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βάσει των οποίων τεκμηριώνεται η απαλλαγή σου.

2) Αφού πάρεις τη βεβαίωση απαλλαγής, την προσκομίζεις μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογητικά στην εφορία, προκειμένου να κάνεις έναρξη επαγγέλματος.

01 Κ1 715 dikaiologhtika mh egrafh diaitologwn

K1 2145 dikaiologhtika mh egrafh

K1 2066 dikaiologhtika mh egrafh

Νίκη Ανδρουλάκη
Νίκη Ανδρουλάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος