Blog

Συμβουλές προς Διαιτολόγους - Διατροφολόγους για την αναβάθμιση του Βιογραφικού σας

27 Ιουλίου 2023
6351 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
viografiko dietitian

Όπως ένα διαιτολόγιο, για να είναι αποτελεσματικό στη διασφάλιση και στην προαγωγή της υγείας, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ατόμου για το οποίο σχεδιάστηκε, έτσι και το βιογραφικό σας, για να έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας κατά τη διεκδίκηση μίας θέσης, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης.

Θα σας δώσουμε, λοιπόν, κάποιες συμβουλές ώστε, εφαρμόζοντάς τες στη φόρμα βιογραφικού που θα επιλέξετε, να κάνετε το περιεχόμενό του περισσότερο στοχευμένο.

Έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Σε μία σελίδα, αν πρόκειται για νέους απόφοιτους, ή σε δύο-τρεις, ανάλογα με το εύρος της εμπειρίας των πεπειραμένων επαγγελματιών, καλείστε να προβάλετε τον εαυτό σας ως ιδανική επιλογή για τη θέση που διεκδικείτε. Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι να συμπεριλάβετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, αλλά να τονίσετε τα προσόντα που είναι κρίσιμα για τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης - πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα διαθέτετε.

Πώς θα το κάνετε αυτό;

Βάλτε επικεφαλίδα

Τοποθετήστε κάτω από το όνομά σας έναν περιγραφικό επαγγελματικό τίτλο. Σχετίζεται, π.χ., η θέση με τις διατροφικές ανάγκες αθλητών; Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με 5ετή εμπειρία στην Αθλητική Διατροφή», ώστε να τραβήξει απευθείας την προσοχή.

Προσαρμόστε το προφίλ σας

Κάντε τροποποιήσεις στη μικρή παράγραφο του προφίλ σας, ώστε να εντάξετε λέξεις-κλειδιά από την αγγελία, που αποτυπώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας σε αντιστοίχιση με τις προδιαγραφές της θέσης.

Έχετε επαγγελματική εμπειρία;

Κατά την περιγραφή της, καταγράψτε, με bullets μπροστά, όχι τόσο τις αρμοδιότητές σας, που δεν σας ξεχωρίζουν από άλλους υποψήφιους, αλλά το πώς αξιοποιήσατε με μοναδικό τρόπο τις δεξιότητές σας και τι προσφέρατε.

Το «Ανέλαβα επιτυχώς περιστατικά που σχετίζονται με τη διατροφή» δεν δίνει αξιόλογη πληροφορία. Το «Χάρη στην ενσυναίσθησή μου και την ενεργητική μου υποστήριξη, βοήθησα 30 πελάτες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα παχυσαρκίας τους» είναι σαφώς πιο ουσιαστικό και ξεκάθαρο.

Έχοντας εμπειρία να επιδείξετε, δεν χρειάζεται να αναλύσετε τις σπουδές σας στην ενότητα της εκπαίδευσης, παρά μόνο να καταγράψετε το πτυχίο ή τα πτυχία σας. Προσθέστε, ωστόσο, ξεχωριστά τις σημαντικές πιστοποιήσεις σας και τυχόν σεμινάρια που έχουν εξελίξει τις γνώσεις σας.

Δεν έχετε προϋπηρεσία;

Εσείς θα εκμεταλλευτείτε την ενότητα της εκπαίδευσης, προκειμένου να εκθέσετε δεξιότητες που καλλιεργήσατε κατά τις σπουδές σας, το αντικείμενο όπου εντρυφήσατε μέσω της πτυχιακής σας, τα ακαδημαϊκά σας επιτεύγματα (ως δείγμα συνέπειας και ικανότητας) κ.ο.κ. Φυσικά, δεν θα αμελήσετε να καταγράψετε την εμπειρία που αποκομίσατε μέσω της πρακτικής άσκησής σας.

Δεξιότητες

Από το βιογραφικό όλων των διαιτολόγων-διατροφολόγων δεν πρέπει να λείπει μία λίστα με τις δεξιότητές τους. Πολύτιμες για το αντικείμενό σας θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές ικανότητες, η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση, η αναλυτική σκέψη, η καλή οργάνωση, η ικανότητα συνεργασίας και παροχής κινήτρων.

Το ίδιο και μία σειρά από τεχνικές δεξιότητες, από την καλή γνώση Word και Powerpoint μέχρι την αξιοποίηση εξειδικευμένου λογισμικού και εφαρμογών για διαιτολόγους. Η αγγελία θα σας κατευθύνει και πάλι ποιες είναι πιο κρίσιμες για τη θέση, ώστε να τις προκρίνετε έναντι άλλων στο βιογραφικό σας.

Προσοχή στην εμφάνιση

Επιλέξτε μία φόρμα βιογραφικού που θα αναδεικνύει το περιεχόμενο. Το τελικό έγγραφο θα πρέπει να είναι καθαρό, ευανάγνωστο και να έχει όμορφη και αρμονική όψη, ώστε να κάνει καλή εντύπωση. Βεβαιωθείτε, τέλος, ότι δεν υπάρχουν ορθογραφικά ή άλλα λάθη που θα χαλούσαν την εικόνα του βιογραφικού σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jennifer Mathieu, Revamping Your Resume for Your Specialty, Practice Applications, Business of Dietetics, Journal of the AMERICAN DIETETIC ASSOCIATION, March 2010; 110(3):353-360

Matthew J. Fox, Reinvent Your Résumé, Practice Applications, Business of Dietetics, JOURNAL OF THE ACADEMY OF NUTRITION AND DIETETICS, April 2014; 114(4):533-536

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.