Blog

Ζωή Κονιδάρη: «Πέρα από τα όρια της δίαιτας», ένα σεμινάριο που οφείλει κάθε διαιτολόγος να παρακολουθήσει

της Ζωής Κονιδάρη
24 Σεπτεμβρίου 2019
6756 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pera-apo-ta-oria-tis-diaitas-seminario-diaitologos-parakolouthisei

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τελειώνοντας τις σπουδές μου ως διαιτολόγος ένιωθα έντονα πως οι γνώσεις μου στο κομμάτι της ψυχολογικής προσέγγισης και υποστήριξης των πελατών μου είναι ελλιπείς. Θέλοντας να εξελίξω την ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχα και να μπορώ να υποστηρίξω περισσότερο τους πελάτες μου, άρχισα να ψάχνω σεμινάρια σχετικά με αυτό. Κάπως έτσι πληροφορήθηκα για τα σεμινάρια του Κ.Ε.Ψ.Ε.Φ., τις «Δεξιότητες επικοινωνίας» και το «Πέρα από τα όρια της δίαιτας». Αν και το «Πέρα από τα όρια της δίαιτας» μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον, επίλεξα σε πρώτο χρόνο να παρακολουθήσω τις «Δεξιότητες Επικοινωνίας». Σκέφτηκα πως όποια γνώση και να έχεις, αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με τον συνομιλητή σου, δεν θα μπορέσει να είναι βοηθητική. Πράγματι μετά το σεμινάριο αυτό διαπίστωσα πόσο διαφορετικά κυλούσαν οι συνεδρίες με τους πελάτες μου, καθώς ήμουν σε θέση να επικοινωνώ αποτελεσματικότερα μαζί τους και έτσι να τους στηρίζω περισσότερο.

Πέρα από τα όρια της δίαιτας

Σε δεύτερο χρόνο παρακολούθησα το «Πέρα από τα όρια της δίαιτας». Το σεμινάριο αυτό αφορά χρόνια παχύσαρκες γυναίκες, καλύπτει μια μεγάλη θεματολογία για την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης τους, και προτείνει μια εναλλακτική οδό-διαφορετική από την παροχή διαιτολογίου-για να μπορέσει ο διαιτολόγος να τις βοηθήσει. Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο είμαι πλέον σε θέση να κατανοήσω περισσότερο τους παχύσαρκους ασθενείς, όσον αφορά την ψυχολογία τους αλλά και την δυσκολία τους να αλλάξουν την τρέχουσα κατάστασή τους. Αυτό όμως που με εκπλήσσει, είναι πως ενώ το «Πέρα από τα όρια της δίαιτας» παρουσιάζεται ως ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παχύσαρκους ασθενείς, μου έχει δώσει γνώσεις και εργαλεία που αξιοποιώ στο 95% των συνεδριών μου, και όχι μόνο στα παχύσαρκα άτομα. Αποφάσισα σε αυτό το άρθρο, να αναφερθώ σε ένα κεφάλαιο του «Πέρα από τα όρια της δίαιτας» που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και το οποίο αξιοποιώ σε πολλές συνεδρίες μου.

Η δίαιτα και η ιδέα της έχουν τη δύναμη να τροποποιήσουν αρνητικά τη διατροφική συμπεριφορά, απομακρύνοντας το άτομο από την φυσιολογική διατροφή, κάτι που τελικά ισχύει σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων

Η αλήθεια είναι πως ως διαιτολόγος δεν είχα σκεφτεί ποτέ πόσο αρνητική επίδραση μπορεί να έχει σε ορισμένους ανθρώπους η δίαιτα. Το «Πέρα από τα όρια της δίαιτας» με έφερε μπροστά σε αυτή την αλήθεια και με έκανε να συνειδητοποιήσω πως η δίαιτα και η ιδέα της έχουν τη δύναμη να τροποποιήσουν αρνητικά τη διατροφική συμπεριφορά, απομακρύνοντας το άτομο από την φυσιολογική διατροφή, κάτι που τελικά ισχύει σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, στην ιδέα ότι θα ξεκινήσουν δίαιτα και θα στερηθούν τα αγαπημένα τους τρόφιμα τα υπερκαταναλώνουν ή όποτε τύχει να ξεφύγουν από το διατροφικό τους πρόγραμμα, θεωρούν ότι «χάλασαν» τη δίαιτα και τρώνε περισσότερο, χωρίς αναγκαστικά να το θέλουν, μέχρι να ξαναμπούν ακριβώς σε αυτά που «γράφει το χαρτί». Εμφανίζονται δέσμιοι της ιδέας της δίαιτας και μοιάζει να έχουν έναν διακόπτη στο μυαλό τους που ρυθμίζεται σε 2 καταστάσεις: η μια αυτή της «δίαιτας» και η άλλη της «μη δίαιτας»- στην οποία επικρατεί μια κατάσταση ασυδοσίας, η οποία τελικά αυξάνει το βάρος και παγιδεύει τα άτομα.

Χάρη στο σεμινάριο, είμαι σε θέση να εντοπίζω πολύ πιο εύκολα ανάλογους τρόπους σκέψης και δράσης και μπορώ να είμαι περισσότερο βοηθητική στον απεγκλωβισμό από αυτή την ιδέα. Βασική αρχή του σεμιναρίου που συντελεί σε αυτό είναι η ελευθερία στην επιλογή της τροφής και η ανάγκη των ορίων στην δομή και την λειτουργικότητα αυτής της ελευθερίας. Κάθε φορά που θα συζητήσω με τους πελάτες μου το ότι η διατροφική τους συμπεριφορά επηρεάζεται από την ιδέα της δίαιτας με έναν τρόπο που τελικά τους φέρνει βάρος ή τους διατηρεί το ίδιο βάρος, παρατηρώ πόσο συγκλονισμένοι φεύγουν από αυτή την διαπίστωση και πόσο πιο ήρεμοι και οριοθετημένοι έρχονται στην επόμενη συνεδρία.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μέρα που να μην αξιοποιήσω στη δουλειά μου κάτι από αυτά που έμαθα στο συγκεκριμένο σεμινάριο

Αν ένας διαιτολόγος θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πελάτες του να διαχειριστούν την διατροφή τους και το βάρος τους, αξίζει να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.