Δελτία Τύπου

Vegan & Plant Based - Food & Drink Innovation - Healthy Food & Bio Awards 2025

10 Δεκεμβρίου 2025
81 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
vegan-plant-based-food-drink-innovation-healthy-food-bio-awards-2025

 

 

Η μεγάλη γιορτή των τροφίμων από την Boussias Events είναι και φέτος εδώ!

Την Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Food & Drink Innovation Awards, Healthy Food Awards, Bio Awards, Vegan Awards και Plant-Based Awards 2026, τα οποία συγκροτούν από κοινού ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο θεσμό που αναδεικνύει την αριστεία σε όλο το φάσμα της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. 

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των επιχειρήσεων που παράγουν ή εμπορεύονται τρόφιμα, αναψυκτικά και ποτά και διακρίθηκαν στα Food & Drink Innovation Awards 2026 που προέδρευσε της επιτροπής αξιολόγησης ο Σταύρος Λαλάς, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Healthy Food Awards και Bio Awards 2026 που προέδρευσε της επιτροπής αξιολόγησης ο Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργάνωσης & Διαχείρησης Μονάδων Διατροφής, Αντιπρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αντιπρόεδρο την Βασιλική Κωσταρέλλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας & Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Vegan Awards και Plant-Based Awards 2026 που προέδρευσε της επιτροπής αξιολόγησης ο Δρ Κωνσταντίνος Γκατζιώνης, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθηγητής A’ βαθμίδας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτή & Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων & Ποτών.

stelios proedros kritikis epitropis

boskou proerdos kritikis epitropis

anna maria papiri

Με διευρυμένη θεματολογία και ανανεωμένη δυναμική, ο φετινός θεσμός επιβράβευσε προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την καινοτομία, την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της διατροφής του μέλλοντος—από την έρευνα και την τεχνολογία τροφίμων έως τις υγιεινές, βιολογικές, φυτικές και απόλυτα βίγκαν και plant based προτάσεις που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά. Η ποιότητα, η δημιουργικότητα και ο βαθμός καινοτομίας των υποψηφιοτήτων ανέδειξαν το υψηλό επίπεδο του κλάδου στην Ελλάδα.

Συνολικά, διακρίθηκαν 23 εταιρείες-επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. 

Πιο συγκεκριμένα, Βραβείο απέσπασαν οι: AHB GROUP A.E. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ, AIGRE S.A., AVRAMAR COMMERCIAL SA, BUBBLE TEA SUPPLY, CONCEPTS AE, Fitness Meals, FLORA FOOD GROUP MEPE, Food Market B2b, ONI COMMUNICATIONS, SWEETBAY ΙΚΕ, TÜV AUSTRIA HELLAS, UNILEVER, WORTHEAT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Αγροτική Βιολογική Εμπορική Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, ΚΡΟΚΟ FARM, ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΒΕΕ, Ο ΒΕΓΚΑΝ 269 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΙΚΕ Μ, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ mednutrition και ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ Α.Ε..

NGS team

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: Ο ΒΕΓΚΑΝ 269 με την υποψηφιότητα Φυτόπουλο, AIGRE με την υποψηφιότητα Οξύμελι και η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης (Hellenic Coeliac Society)με την υποψηφιότητα Safe Plate - Gluten Free.  

Η βραδιά όπως πάντα κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ αναδείχθηκε Vegan Company of the Year, η CONCEPTS - MastiQua όπου αναδείχθηκε Healthy Food Company of the Year και η AIGRE όπου αναδείχθηκε Food & Drink Innovation Company of the Year. 

boskou dainis

Η βραδιά των βραβείων ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, BOUSSIAS events, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο τομέας των φυτικών τροφίμων παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στη μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες επιλογές. H αγορά των plant-based τροφών και beverages από 5.7 δις. που υπολογίζεται για το 2025 αναμένετε να αγγίξει τα 8.83 δις. το 2030 ακολουθώντας ένα σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 8.88 % τη συγκεκριμένη περίοδο, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις κρέατος, φυτικά ροφήματα και κατεψυγμένα γεύματα ready to eat και ready to cook.

kalimani meal prep

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τις φυτικές δίαιτες στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην τεχνολογία τροφίμων, όπως το καλλιεργημένο κρέας και η ακριβής ζύμωση, ανοίγουν νέους δρόμους για την αύξηση των φυτικών προϊόντων. Επίσης, η τάση για καλύτερη υγεία και ευεξία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων.

varagiannis pasxalieri kolomvotsou konstantinidi

kolomvotsou varagiannis

kritiki epitropi food awards

Περισσότεροι από το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών αναζητούν ενεργά πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, σύμφωνα με την Eurostat. H αγορά των healthy τροφίμων έφθασε τα 213.47 δις. δολάρια το 2024, και υπολογίζεται να φθάσει τα 234.06 δις. το 2025, με την αισιόδοξη πρόγνωση να οδηγηθεί στα 488.79 δις.το 2033, ακολουθώντας ένα σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 9.64% για αυτή τη χρονική περίοδο. Τέλος, η ζήτηση για λειτουργικά τρόφιμα, τα οποία προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία, όπως προβιοτικά ή εμπλουτισμένα θρεπτικά συστατικά, έχει αυξηθεί. Σε απάντηση, η βιομηχανία των τροφίμων καινοτομεί με προϊόντα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, την υγεία του πεπτικού συστήματος και την ψυχική ευεξία».

Στην συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γεώργιου Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργάνωσης & Διαχείρησης Μονάδων Διατροφής, Αντιπρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Healthy Food & Bio Awards 2026, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στη σημερινή τελετή επιβραβεύουμε όσους προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν λανσάροντας στην αγορά τρόφιμα που είναι υγιεινά καθώς και αυτά που είναι βιολογικά.

Τιμούμε αυτούς που πέρασαν ώρες και μέρες στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για να φτάσουν σε επιτυχημένες συνταγές βίωσαν την απογοήτευση κάποιων αποτυχιών. Σε μια αγορά που συνεχώς μεταβάλλεται, καθώς αλλάζει η κοινωνία και η οικονομία μας, η πρόκληση για προϊόντα που συμβάλλουν στην υγεία και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες. Εύχομαι να συνεχίσουν με συνέπεια και αφοσίωση την προσπάθεια για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος».

Επίσης, χαιρετισμό στη βραδιά της τελετής απονομής απηύθυνε ο Σταύρος Λαλάς, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Food Innovation Awards 2026, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί έναν θεσμό που αναδεικνύει την αριστεία, την πρωτοπορία και τη δημιουργικότητα στον στρατηγικό αυτόν κλάδο. Η καινοτομία στα τρόφιμα και ποτά δεν είναι απλώς μια επένδυση στην παραγωγή.

Είναι επένδυση στην υγεία, στη βιωσιμότητα και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Μέσα από τις βραβεύσεις τιμούμε ανθρώπους και επιχειρήσεις που με το έργο τους ενισχύουν την ανάπτυξη, προάγουν την ποιότητα και ανοίγουν νέους ορίζοντες για το μέλλον. Εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στους βραβευθέντες, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προόδου και έμπνευσης. Εύχομαι η σημερινή βραδιά να αποτελέσει αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και συνεργασίες στον τομέα των τροφίμων και ποτών».

Το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων, όπου το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωσταντακοπούλου παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την συνολική προσφορά στην προώθηση της Μεσογειακής Δίαιτας και το διεθνές συνέδριο "Tomorrow Tastes Mediterranean" και η Άρτεμις Τουλάκη, Οινολόγος, παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την προσφορά της στην επιστήμη της οινολογίας.

Χορηγοί Επικοινωνίας των βραβείων ήταν οι: www.mednutrition.gr και www.vegantimes.gr.

Official Publication: σελφ σέρβις και Food Reporter.

Στα site foodanddrinkawards.boussiasevents.gr, veganplantbasedawards.boussiasevents.gr και healthyfoodawards.boussiasevents.gr μπορείτε να δείτε τους πίνακες των νικητών, καθώς επίσης και φωτογραφίες της βραδιάς.