Δελτία Τύπου

Ολοκληρώθηκε η πενταετής μελέτη PERSEAS στον πληθυσμό της Ελαφονήσου

14 Οκτωβρίου 2016
4350 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Perseas Logo

Με την καθιερωμένη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Ελαφονήσου, ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση του πενταετούς προγράμματος PERSEAS (Prospective Evaluation of vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), το οποίο είναι μία μη παρεμβατική προοπτική μελέτη παρατήρησης πενταετούς διάρκειας στον πληθυσμό της Ελαφονήσου, για την διαχρονική καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Ελαφονήσου, την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Mylan.

Η μελέτη PERSEAS αφορά στην ετήσια καταγραφή και παρακολούθηση της μεταβολής των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον πληθυσμό της Ελαφονήσου Λακωνίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και ενδεχομένως και στην Ευρώπη προοπτική μελέτη παρατήρησης του συνόλου των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, παχυσαρκία) καθώς και του τρόπου ζωής (κάπνισμα, άσκηση, διατροφή, συνήθειες ύπνου) ενός συγκεκριμένου κλειστού πληθυσμού.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2012, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ιατρική ομάδα της Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. επισκεπτόταν σε ετήσια βάση την Ελαφόνησο διεξάγοντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους. Παθολόγοι - διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι και διατροφολόγοι υπέβαλαν τους συμμετέχοντες – άνδρες και γυναίκες άνω των 12 ετών – σε έναν δωρεάν κλινικοεργαστηριακό έλεγχο ο οποίος περιελάμβανε μέτρηση σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων, δεικτών παχυσαρκίας, καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση, κ.ά., καταγράφοντας ταυτόχρονα τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

Στο περιθώριο της διεξαγωγής των μετρήσεων, πραγματοποιήθηκαν επίσης ενημερωτικές ομιλίες και εκδηλώσεις που απευθύνονταν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού σε θέματα διατροφής και άσκησης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο σκοπός του προγράμματος συνάδει πλήρως με την αποστολή της Mylan για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι το όραμα της εταιρείας «Καλύτερη Υγεία για έναν Καλύτερο Κόσμο» δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά ουσιαστική εταιρική δέσμευση.

Με την ολοκλήρωση της φάσης Ε’, οι ερευνητές θα προχωρήσουν στη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω μελέτη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε συνάρτηση με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ελληνικού πληθυσμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη PERSEAS, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα perseas-project.gr.