Νομοθεσία

Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων ή αυτοτελών γραφείων Διατροφής στα νοσοκομεία

09 Νοεμβρίου 2015
14427 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giatros pou grafei

Photo source: www.shutterstock.com

Σύμφωνα με το Άρθρο 134 του Νόμου 4052 για τη ρύθμιση των θεμάτων του εθνικού συστήματος υγείας, δίνονται οδηγίες για τη δημιουργία και την ορθή λειτουργία του τμήματος Κλινικής Διατροφής.

Σε κάθε νοσοκομείο Ε.Σ.Υ δημιουργούνται κάποια νέα τμήματα, αυτά ορίζονται ως εξής:

  • Τμήμα Κλινικής Διατροφής. Το τμήμα αυτό αποτελείται απο πτυχιούχους Διατροφής και Διαιτολογίας απο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ο κάθε Διατροφολόγος είναι υπεύθυνος για 80 ασθενείς και υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν πάνω απο δύο διατροφολόγοι. Στο τμήμα αυτό είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει και κάποιος τεχνολόγος τροφίμων. Στόχος τους είναι η διατροφική υποστήριξη, η εκπαίδευση και η πληροφόρηση των ασθενών και η καταπολέμηση του υποσιτισμού ή των προβλημάτων που απορρέουν απο την παχυσαρκία.
  • Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής. Λειτουργεί ως εξωτερικό ιατρείο απο τους Διαιτολόγους του Τμήματος Κλινικής Διατροφής και πέραν του τακτικού ωραρίου. Οι αρμοδιότητες του είναι ή εκίμηση θρέψης των ασθενών, ο σχηματισμός ειδικής διαιτητικής αγωγής, πληροφόρηση και εκπαίδευση των ασθενών, των οποίων η όσος χρειάζεται συστηματική διατροφική υποστήριξη.
  • Ομάδα υποστήριξης Θρέψης. Είναι η ομάδα που ασχολείται με τους νοσηλευόμενους ασθενείς και αποτελείται απο έναν διατροφολόγο, έναν ιατρό και ένα νοσηλευτή. Αναλαμβάνουν ασθενείς μετά απο αίτημα του αρμόδιου ιατρού, του διαιτολόγου ή του ίδιου του ασθενή για την έγκαιρη πρόληψη της δυσθρεψίας και τη διατροφική του φροντίδα.

Εκτός απο τα παραπάνω στις αρμοδιότητες τους είναι η χορήγηση σκευασμάτων που έχουν σχέση με τη θρέψη και αναφορά στη συμμετοχή τους στην ημερίσια ποσότητα μακροθρεπτικών συστατικών.

Οι διαιτολόγοι έχουν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενή και οφείλουν να καταγράψουν σ'αυτόν το πρόγραμμα διατροφικής υποστήριξης που εφάρμοσαν.

Διαβάστε αναλυτικά για την οργάνωση των μονάδων υγείας παρακάτω:

organosi kai leitourgia tmimaton i aftotelon grafeion diatrofis sta nosokomeia

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοθέση του Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων www.hda.gr