Ομιλίες

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Διατροφικές Οδηγίες και Προβιοτικά

της Νάνας Καλαφάτη
26 Δεκεμβρίου 2016
25758 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou krata mpoukali me gala

Κατά την 9η Εκπαιδευτική Διημέριδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Royal Olympic Athens το Φεβρουάριο του 2014, είχα τη χαρά να παρακολουθήσω πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετικά με τη Γαστρεντερολογία, καθώς και τη Διαιτολογική της προσέγγιση. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε και η δική μου ομιλία όπως και του Γαστρεντερολόγου, Πολύμερου Δημήτρη, όπου είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τις διατροφικές οδηγίες που αφορούν στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) καθώς και για το ρόλο των προβιοτικών.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός κος Πολύμερος αναφέρθηκε στα κριτήρια διάγνωσης του ΣΕΕ, στα συμπτώματα και τις συννοσηρότητες των ασθενών αυτών, στο ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου και της διατροφής στην παθογένεση της νόσου καθώς και σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως η υπνοθεραπεία. Στο παρακάτω video θα παρακολουθήστε όλη την ομιλία του γαστρεντερολόγου.

Η δική μου ομιλία αφορούσε στην εις βάθος ανάλυση των νέων διατροφικών οδηγιών του British Dietetic Association σχετικά με το ΣΕΕ και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω video.

Διατροφική αντιμετώπιση του ΣΕΕ

Η διατροφική αντιμετώπιση ενός ασθενούς με ΣΕΕ απαιτεί λεπτομερή διερεύνηση της κλινικής εικόνας και του τρόπου ζωής του από τους ειδικούς, με βασικό εργαλείο τη χρήση ημερολογίου καταγραφής. Οι διατροφικές οδηγίες διαμορφώνονται ανάλογα με το εάν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή μικτά.

Τα βασικά τρόφιμα που συχνά «ενοχοποιούνται» για την εμφάνιση συμπτωμάτων και καλό είναι να αποφεύγονται είναι μεταξύ άλλων τα λιπαρά τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ, το γάλα και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, νέες οδηγίες που προκύπτουν από μελέτες τελευταίων ετών είναι η χρήση λιναρόσπορου σε ασθενείς με συμπτώματα δυσκοιλιότητας, η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, η λήψη προβιοτικών, καθώς και οι δίαιτες αποκλεισμού.

Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs

Τα FODMAPs είναι θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν μικρό ποσοστό απορρόφησης από τον εντερικό βλενογόννο. Αυτό έχει ως συνέπεια τα συστατικά αυτά να συγκεντρώνονται στον εντερικό αυλό και να προκαλούν αύξηση της συσσώρευσης νερού σε αυτόν λόγω ώσμωσης. Επίσης, τα FODMAPs ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου και παράγουν αέρια δυσχεραίνοντας τα συμπτώματα του ασθενούς. Γενικότερα, τα FODMAPs αυξάνουν τη σπλαχνική υπερευασθησία και επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ασθενών. Μάλιστα, μελέτες που χρησιμοποίησαν χαμηλή σε FODMAPs δίαιτα σε ασθενείς με ΣΕΕ αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων.

Προβιοτικά

Εκτενής αναφορά έγινε στο ρόλο των προβιοτικών απο διαιτολογικής αλλά και ιατρικής πλευράς. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια με θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Σχετικά με το ΣΕΕ, έχουν μελετηθεί αρκετά είδη προβιοτικών και τα αποτελέσματα είναι ασαφή και φαίνεται να εξαρτώνται από τα συμπτώματα των ασθενών. Συνολικά, τα προβιοτικά φαίνεται να είναι ικανά να μειώσουν συμπτώματα του ΣΕΕ, με πιο αποτελεσματικά τα σκευάσματα εκείνα που περιέχουν μίγμα προβιοτικών. Ωστόσο, χρειάζεται διερεύνηση του κατάλληλου προβιοτικού για τον κάθε ασθενή.

Δίαιτες αποκλεισμού

Τέλος, αναφέρθηκε η χρήση διαιτών αποκλεισμού ως θεραπεία σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δε βελτιώθηκαν με τις οδηγίες πρώτης γραμμής. Ωστόσο, οι δίαιτες αυτές απαιτούν παρακολούθηση από ειδικό και προσεκτικό σχεδιασμό.

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.