Επιστημονικά Νέα

Κατανάλωση νερού για απώλεια βάρους: Μύθος ή αλήθεια;

της Μέμας Λαμπροπούλου
20 Αυγούστου 2018
17631 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ereyna gia to nero kai tin apwleia varous

Photo source: www.shutterstock.com

Η άποψη ότι η άφθονη κατανάλωση νερού αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους αναπαράγεται συχνά τόσο από το κοινό όσο και από διαιτολόγους και επιστήμονες υγείας. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε την ορθότητα μιας τέτοιας πρακτικής.

Στην ανασκόπηση εντάχθηκαν συνολικά 11 ερευνητικές μελέτες και 2 προηγούμενες συστηματικές ανασκοπήσεις που εξέταζαν την κατανάλωση νερού (και όχι συνολικά υγρών), για τουλάχιστον 1 ημέρα, σε σχέση με διάφορους δείκτες βάρους σε υγιείς ενήλικες. Από τα 13 άρθρα, μόνο τα 3 αποτελούσαν τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες (RCTs) ενώ ο μεγαλύτερος όγκος αποτελείτο από επιδημιολογικού τύπου έρευνες. Οι ερευνητές, επιπλέον, αξιολόγησαν και την ποιότητα των μελετών (σύμφωνα με το σύστημα GRADE) αλλά και πιθανά αντικρουόμενα συμφέροντα των συγγραφέων.


Διαβάστε επίσης: Είμαι διαιτολόγος, πώς θα αξιολογήσω μια επιστημονική έρευνα; [Δωρεάν EBOOK]


Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Μετά από προσεκτική ανάλυση, φάνηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού συμβάλλει όντως στην απώλεια βάρους σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας ή συντήρησης βάρους (σύμφωνα με 2 κλινικές μελέτες και 1 επιδημιολογική). Στην περίπτωση όπου δεν ακολουθείται ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους (2 RCTs και 4 επιδημιολογικές μελέτες), ένα τέτοιο αποτέλεσμα από την κατανάλωση νερού δεν επιβεβαιώθηκε – αντιθέτως τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μελετών ήταν αρκετά συγκεχυμένα. Ακόμα, οι περισσότερες εκ των μελετών χαρακτηρίστηκαν ως πολύ χαμηλής ποιότητας.

Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας διαιτολόγος;

Το γεγονός ότι τα παραπάνω αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε μια καλοσχεδιασμένη και άρτια υλοποιημένη συστηματική ανασκόπηση (όπως φάνηκε από την ανάλυση όλων των παραμέτρων) ενισχύει την αξιοπιστία τους. Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, οι μελέτες στον συγκεκριμένο τομέα παρουσιάζουν σημαντική ετερογένεια σε θέματα σχεδιασμού και χρονικής διάρκειας (χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια υλοποίησης), ενώ 4 από τις 11 μελέτες έλαβαν χρηματοδότηση από την βιομηχανία αφεψημάτων.

Θα ήταν επίσης σημαντικό να δούμε και μία ποσοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών ώστε να δούμε ποια επιπλέον ποσότητα νερού καθημερινά είναι σε θέση να ευνοήσει την απώλεια βάρους. Μέχρι τα επιπλέον αυτά δεδομένα να είναι διαθέσιμα, η σύσταση για διατήρηση του ημερήσιου ισοζυγίου ύδατος μέσα από την κατανάλωση νερού φαίνεται μία ασφαλής και ενδεχομένως ενισχυτική πρακτική ως προς την απώλεια βάρους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Muckelbauer R, Sarganas G, Grüneis A, Müller-Nordhorn J. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013 Aug;98(2):282-99.

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN