Blog

Διακοπές: μέρος της αποδοτικότητας και της καλής ψυχολογίας στην εργασία!

της Ευαγγελίας Λουκίδου
10 Απριλίου 2017
8922 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diakopes kai kalh psyxologia sth douleia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η έννοια των διακοπών υπάρχει μόνο τους τελευταίους 2 αιώνες, η αξία τους, ωστόσο, έχει φανεί σε αναρίθμητες μελέτες που αφορούν είτε την αποδοτικότητα είτε την υγεία των εργαζομένων. Ένας κουρασμένος εργαζόμενος αποτελεί «ζημία» είτε γιατί είναι πιθανότερο να αρρωστήσει είτε γιατί η κόπωση τον καθιστά μη-αποτελεσματικό.

Οφέλη διακοπών

Οι σωματικές αντιδράσεις στο εργασιακό στρες μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και εκτός δουλειάς, ή ακόμα και να αυξάνονται όταν σκεφτόμαστε παρελθοντικά ή πιθανά μελλοντικά στρεσσογόνα γεγονότα. Η βιοψυχολογική ομοιόσταση διαταράσσεται και ένας από τους τρόπους να επανέλθει στην φυσιολογική της κατάσταση, δηλαδή να αποκατασταθεί σε επίπεδο όπου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, είναι οι διακοπές.

Καθώς τα εργασιακά ωράρια τείνουν να αυξάνονται και οι επαγγελματίες να τρέχουν από δουλειά σε δουλειά, ο χρόνος αποκατάστασης σε καθημερινή βάση γίνεται όλο και μικρότερος, με σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Στις διακοπές δίνεται η ευκαιρία σε δυο μηχανισμούς να προλάβουν να λειτουργήσουν: ο ένας είναι ο «παθητικός», δηλαδή η ξεκούραση, η ψυχολογική αποσύνδεση, η απελευθέρωση από τις εργασιακές απαιτήσεις και ο δεύτερος είναι ο “ενεργητικός”, δηλαδή η εμπλοκή σε δραστηριότητες που είναι επιθυμητές και ευχάριστες (χόμπι, οικογένεια).

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αυξάνονται τα θετικά συναισθήματα και ενισχυόμαστε σε επίπεδο νοητικό, ψυχολογικό, σωματικό και κοινωνικό.

Σημάδια ότι χρειάζεστε διακοπές

  1. Δυσκολίες στον ύπνο: καθυστέρηση στην έλευση, ενδιάμεση αφύπνιση, μη επαρκης διάρκεια, αίσθημα κόπωσης κατά την αφύπνιση
  2. Λάθη στην εργασία: έλλειψη συγκέντρωσης, ακατάλληλη αντιμετώπιση πελατών
  3. Δυσκολίες φαίνονται αξεπέραστες
  4. Σωματικές ενοχλήσεις: πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι ή/και στην πλάτη/μέση
  5. Λανθασμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του στρες, όπως ποτό, υπερφαγία
  6. Δυσκολίες στις σχέσεις με οικείους: παραμελείτε σημαντικά γεγονότα και απομακρύνεστε (σωματικά και συναισθηματικά) από τους οικείους σας, καθώς το μόνο που σκέφτεστε είναι η δουλειά ή είστε συχνά εκνευρισμένοι, κουρασμένοι λόγω δουλειάς

Αποτελεσματικές διακοπές

Θυμηθείτε τις διακοπές των παιδικών σας χρόνων. Τι διαφέρει από τότε; Σίγουρα η ανεμελιά και η διάρκεια. Πόσο ανέμελοι είστε τώρα και πόσο βοηθάτε τον εαυτό σας να γίνει;

Πολλοί θεωρούν τις διακοπές ως μια ευκαιρία να κάνουν αυτά που δεν προλαβαίνουν στη διάρκεια της εργασίας τους, όπως: να διαβάσουν βιβλία και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την δουλειά, να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο σε συνδυασμό με τις διακοπές τους. Άλλοι δυσκολεύονται στο να «εγκαταλείψουν» τους πελάτες τους και διατηρούν μια επικοινωνία μαζί τους ή συνεχίζουν να τους σκέφτονται ή ακόμα και να ανησυχούν για αυτούς «θα καταφέρει να κρατήσει το πρόγραμμα που της έδωσα για το καλοκαίρι;».

Ο καθένας μπορεί να παρασυρθεί σε τέτοιες δραστηριότητες καθώς smarphones και tablets μας κρατούν συνδεδεμένους με την δουλειά. Ούτως ή άλλως, ο εγκέφαλος μας δεν σταματά να εργάζεται, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάτι έχει μείνει ανολοκλήρωτο ή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσπάθηστε λοιπόν οι διακοπές να είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, διακόπτω/αποσυνδέομαι. Απασχολείστε το μυαλό σας με κάτι άλλο, όπως να παίξετε, να ασκηθείτε και κρατηστέ το τηλέφωνο σας μακριά από το οπτικό σας πεδίο.

Καλές Διακοπές!

Ευαγγελία Λουκίδου
Ευαγγελία Λουκίδου Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, PhD