Blog

Πως ο διαιτολόγος μπορεί να αυξήσει το κίνητρο του ατόμου να φροντίσει τον εαυτό του;

της Μυρτώς Μαρίας Μυλωνά
04 Ιανουαρίου 2017
14472 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras me stolh superhrwa

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι δεν κάνω καλά; Τι φταίει με εμένα; Γιατί δεν τα καταφέρνω να ακολουθήσω το πρόγραμμα της διατροφής μου;

Όλες αυτές είναι σκέψεις που ακούει σχεδόν κάθε άτομο που ασχολείται με την παρακολούθηση ενός προγράμματος διατροφής. Πολύ απλά γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση να μην είμαστε πειθαρχημένοι στρατριώτες όλη την εβδομάδα. Και να είμαστε μια εβδομάδα δεν θα είμαστε την επόμενη. Είναι θέμα οπτικής του πως αντιλαμβανόμαστε τα λάθη. Λάθη γίνονται και θα γίνουν σίγουρα. Το λάθος όμως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία μάθησης. Και αν το δούμε έτσι, τότε σίγουρα έχει άλλο νόημα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε λάθος εκπαιδευμένοι να ασχολούμαστε με το τι δεν καταφέρνω, με τα λάθη που κάνω και με τα αρνητικά. Αυτό όμως δεν μας βοηθά να αναλάβουμε δράση γιατί ενισχύονται αρνητικά συναισθήματα όπως ματαίωση και μειώνεται το δυναμικό μας. Μας καθηλώνει σε μια κατάσταση σκέψεων-ενοχών που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν επικεντρωθούμε σε όσα καταφέρνουμε (γιατί δεν μπορεί να γενικεύουμε τα πάντα-δεν μπορεί να μην καταφέρνουμε τίποτα), σίγουρα κάποια πράγματα τα κάνουμε καλά. Όσο επικεντρώνεται κανείς σε αυτά που έχει πετύχει, που τον έχουν κάνει να νιώσει περήφανος, στις φορές που κατάφερε να βοηθήσει κάποιον, τόσο ανεβαίνει το ηθικό του, η θέληση του για δράση και η ικανότητα του να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Ενδυναμώνεται.

Το θέμα λοιπόν είναι όταν θα «πέσουμε» (γιατί θα πέσουμε-όλοι οι άνθρωποι πέφτουν) να βρούμε το θάρρος και τη δύναμη να σηκωθούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε. Και εκεί είναι που χρειάζεται ο διαιτολόγος να ενδυναμώσει το άτομο που έχει απέναντί του γιατί έτσι και αλλιώς η απώλεια βάρους δεν είναι μια γραμμική διαδικασία.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders.

Μυρτώ Μαρία Μυλωνά
Μυρτώ Μαρία Μυλωνά Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μaster Practitioner on Eating Disorders