Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι: "Κάντε την διατροφική γνώση για το παιδί σας… παιχνίδι!"

25 Ιουνίου 2015
19038 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
istories prwinou vivlio

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc. και συγγραφέας του παιδικού comic "Ιστορίες Πρωινού" της σειράς medNutrition Kids παραχώρησε συνέντευξη στο medNutrition σχετικά με τη συγγραφή του, καθώς και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική ζωή ενός παιδιού χτίζοντας τα θεμέλια για μια σωστή και υγιεινή διατροφή.

Πως προέκυψε η ιδέα να γράψετε ένα comic για την διατροφή;

Για τους περισσότερους από εμάς ένα comic είναι πολύ οικείο, καθώς είτε σε μικρότερη είτε σε μεγαλύτερη ηλικία θα έχει πέσει ένα από αυτά στα χέρια μας… comic με ήρωες της Disney, Λούκι Λουκ, Αρκάς… Τι σας θύμισα τώρα; Ακριβώς αυτά σκέφτηκε και η ομάδα παιδικής διατροφής του medNutrition σε ένα συνονθύλευμα ιδεών για το πώς η διατροφή θα μπορούσε να μπει στην καθημερινότητα των παιδιών διασκεδαστικά αλλά και εκπαιδευτικά. Η ομάδα της παιδικής διατροφής σχηματίστηκε το 2013 με στόχο την διατροφική ενημέρωση και εκπαίδευση παιδιών, δασκάλων, γονέων, κηδεμόνων και απαρτίζεται από εμένα την ίδια και τις συναδέρφους κλινικές διαιτολόγους - διατροφολόγους Βουτσά Διονυσία, Βρυώνη Σοφία, Λαμπρινού Χριστίνα - Πωλίνα και Σελανικλή Μαίρη.

Και η θεματολογία του comic πως προέκυψε;

Στα παιδικά μου χρόνια, κάπου στην ηλικία του δημοτικού αν θυμάμαι καλά, είχα δηλώσει ότι (εκτός από νοσοκόμα, αεροσυνοδός, γυμνάστρια κτλ.) όταν μεγαλώσω θα γίνω δασκάλα. Δασκάλα: το όνειρο κάθε μικρού κοριτσιού και αυτό γιατί πάντα η δασκάλα μας ήταν αυτή που τα ήξερε όλα… μετά τη μαμά μας φυσικά! Μεγάλωσα λοιπόν και έγινα για μένα το καλύτερο… «δασκάλα της διατροφής» μέσα από ένα comic. Όπως ανέφερα και στην αρχή, θελήσαμε να εισάγουμε στην ζωή των παιδιών τη διατροφή με έναν τρόπο διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό και οικείο. Τι πιο οικείο από το χώρο του σχολείου και την αγαπημένη δασκάλα των παιδιών. Και γιατί επιλέξαμε να μιλήσουμε για το πρωινό; Μα γιατί το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς γεμίζει τις μπαταρίες μικρών και μεγάλων για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της ημέρας - σωματικές και πνευματικές.

Ποια είναι η ανταπόκριση του, από το αναγνωστικό κοινό;

Σε ποιους απευθύνεται; Σε παιδιά… μικρά και μεγάλα παιδιά! Στόχος του comic είναι να προσεγγίσει τα παιδιά με έναν παιγνιώδη τρόπο και μέσα από την εικονογράφηση να τα «πείσει» να βάλουν το πρωινό τους στην καθημερινότητα τους. Όντας ενεργή διαιτολόγος και έχοντας συναντήσει πολλά παιδιά στον χώρο του γραφείου μου για διατροφική παρακολούθηση προσπάθησα να συμπεριλάβω στο comic ήρωες με τους οποίους θα ταυτιστούν τα παιδιά και θα διδαχθούν μέσα από αυτούς τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής. Το comic αυτό μπορεί να αποτελέσει βοήθημα για γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς κάνει την εκπαίδευση παιχνίδι συμπεριλαμβάνοντας ήρωες, εικόνες, έξυπνες ασκήσεις και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί να εμπεδώσεις τις γνώσεις.

Τι θέλατε να περάσετε μέσα από αυτό το σύγγραμμα;

Κάντε την διατροφική γνώση για το παιδί σας… παιχνίδι! Η ισορροπημένη διατροφή δεν θα πρέπει να είναι κάτι άγνωστο ή κάτι βαρετό για το παιδί. Η διατροφική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία για σωστή ανάπτυξη αλλά και για την εξασφάλιση καλύτερων διατροφικών συνήθειων στην ενήλικο ζωή. Εμείς διαλέξαμε μέσα από την πρωτοποριακή ιδέα του comic να κάνουμε την διατροφή εκπαίδευση και την εκπαίδευση παιχνίδι… εσείς φροντίστε να την αξιοποιήσετε.

Που μπορεί να το βρει κάποιος αυτό το βιβλίο;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από το e-shop του medNutrition στο link: καθώς και σε όλα τα μεγάλα αλλά και συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Όλα τα σημεία διάθεσης θα τα βρείτε εδώ.

Ποιους θα θέλατε να ευχαριστήσετε για το βιβλίο αυτό;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδρυτή του medNutrition και συνάδελφο, διαιτολόγο-διατροφολόγο Παπαχρήστο Παρασκευά για την δυνατότητα που μας παρέχει να υλοποιούμε καινοτόμες ιδέες στο χώρο της διατροφής καθώς και τον Κυριανάκη Θανάση που επιμελήθηκε την εικονογράφηση του comic δίνοντας σχήμα, χρώμα και «φωνή» στις σκέψεις μου. Ευχαριστώ επίσης, την εκπαιδευτικό Καλαφάτη Ασπασία που εμπλούτισε το comic με μια εκπαιδευτική προσέγγιση κάνοντας το ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο και για τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, ευχαριστώ τη δημοσιογράφο Καρακώστα Νεκταρία, καθώς και τους συναδέλφους Διαιτολόγους - Διατροφολόγους Ξένο Κωνσταντίνο, Παπαχρήστο Παρασκευά και Κύρα Ειρήνη για την επιμέλεια των κειμένων, την Χατζηγεωργίου Παρασκευή για την φιλολογική επιμέλεια και την Δρογούδη Σοφία για την σελιδοποίηση και την τυπογραφική επιμέλεια του comic.