Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Παπαχρήστος Π. «Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή»

21 Φεβρουαρίου 2018
9204 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
asfaleia xortofagikhs diatrofhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στις 7 Νοεμβρίου είχα τη χαρά να δώσω μια ραδιοφωνική συνέντευξη στους «Απέναντι» κ. κ. Θύμιο Τσαρμπού και Γιώργο Δημητριάδη κ.  στο ράδιο Ηλέκτρα 98.8fm με θέμα τη χορτοφαγία. Οι ερωτήσεις ήταν πραγματικά επίκαιρες και ενδιαφέρουσες και αφορούσαν της επιδράσεις της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία. Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε μαζί τις ερωτήσεις που τέθηκαν καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Ποια είναι τα οφέλη από την υιοθέτηση μια χορτοφαγικής διατροφής;

Πριν δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε το εξής. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής το οποίο έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη χορτοφαγία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς οτι το κρέας και ιδίως το κόκκινο κρέας δεν συναντάται συχνά στη μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, στη βάση της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται κυρίως φυτικές τροφές και στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο δεσπόζουν τα όσπρια, τα λαδερά και τα λαχανικά.

Έτσι, η απάντηση που προκύπτει στο ερώτημα αυτό είναι πως αν κάποιος ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή δεν θα έχει πολλά πρόσθετα οφέλη από την υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής καθώς και τα δυο πρότυπα διατροφής είναι εξίσου υγιεινά. Αντίθετα, αν κάποιος ακολουθεί μία δυτικού τύπου διατροφή με μεγάλη κατανάλωση κόκκινου, επεξεργασμένου, κρέατος και απουσία φυτικών τροφίμων τότε πράγματι θα έχει πολλά οφέλη στην υγεία του από την υιοθέτηση μια χοροφαγικής διατροφής.

Πώς θα αντικαταστήσω τις ζωϊκές πρωτεΐνες αν ακολουθήσω μια χορτοφαγική διατροφή;

Πράγματι, το πρώτο θρεπτικό συστατικό που απασχολεί κάποιον όταν στραφεί σε μία χορτοφαγική διατροφή είναι οι πρωτείνες. Όπως είναι γνωστό οι πρωτείνες φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας καθώς δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες.

Ωστόσο, ο συνδιασμός ορισμένων φυτικών τροφών όπως τα όσπρια με τα αμυλούχα μας παρέχει τις λεγόμενες «συμπληρωματικές πρωτείνες» των οποίων η διατροφική αξία είναι εφάμιλη με αυτή των ζωικών.


Διαβάστε επίσης: Κρέας; Όχι, ευχαριστώ! - Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους [Βιβλίο]


Ορισμένα παραδείγματα συμπληρωματικών πρωτεινών μπορείτε να δείτε παρακάτω: 

  • Ρυζόγαλο
  • Ρεβυθόριζο
  • Φακόρυζο
  • Δημητριακά και γάλα
  • Όσπρια και ψωμί
  • Ψωμί και ταχίνι

Αυτό που αποτελέι νέο δεδομένο πάνω στις συμπληρωματικές πρωτείνες είναι πως υπάρχει η λεγόμενη «αποθήκη αμινοξέων». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κατανάλωση αυτών των συνδιασμών δεν χρειάζεται να γίνεται ταυτόχρονα στο γεύμα αλλά μέσα στη μέρα.

Είναι η χορτοφαγική διατροφή υγιεινή;

Σύμφωνα με τις τελευταίες διατροφικές συστάσεις φαίνεται πώς όσον αφορά τις διατροφικές ελλείψεις αλλά και παθήσεις όπως οι αναιμία και η οστεοπόρωση τα ποσοστά εμφάνισης είναι ίδια τόσο για χορτοφάγους όσο και για αυτούς που ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ωστόσο, στην περίπτωση ενός χορτοφάγου αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο για την διασφάλιση της υγείας και την αποφυγή ανεπαρκειών είναι η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής, με τους κατάλληλους συνδιασμούς τροφίμων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου.

Μπορεί να υπάρξει χορτοφαγία χωρίς ελλείψεις;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «Ναι»! Ένας χορτοφάγος μπορεί να αποφύγει τις ελλείψεις κυρίως για δύο λόγους. Αρχικά, με τους κατάλληλους συνδιασμούς προσλαμβάνει απαραίτητα θρετικά συστατικά και αξασφαλίζει την αυξημένη απορρόφηση τους. Δεύτερον,  φαίνεται πως ο ανθρώπινος οργανισμός έχει προσαρμοστικούς μηχανισμόυς ώστε να αποφέυγει τις ελλέιψεις αυτές.

Ως παράδειγμα θα σας αναφέρω το σίδηρο. Ένας χορτοφάγος εφόσον προσλαμβάνει σίδηρο από φυτικές πηγές, προσλαμβάνει μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος έχει μικρότερο βαθμό απορρόφησης. Αρχικά, συνδιάζοντάς τον με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή του. Επιπροσθέτως, ο οργανισμός φαίνεται να προσαρμόζεται και να αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρους αυτού, όπως και του ασβεστίου αντίστοιχα.

Έχει θέση η χορτοφαγική διατροφή στον πρωταθλητισμό;

Μιλώντας για πρωταθλητισμό γίνεται αντιληπτό πως οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά αυξημένες. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται κατάρτισή ενός διαιτολογίου από διαιτολόγο – διατροφολόγο και συνεργασία με την προπονητική ομάδα του αθλητή ώστε να καθοριστούν οι ανάγκες του και να γίνει σχεδιασμός ενός διατολογίου που να αντοποκρίνεται σε αυτές. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του αθλητη. Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστεί και η λήψη κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπέρασμα

Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή το συμπέρασμα που απορρέει είναι πως η μεσογειακή διατροφή αποτελέι το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Ωστόσο, μια κάταλληλα σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει εξίσου θετικές επιδράσεις την υγεία.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.