Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Γεωργία Ίσαρη: «Ένας στους δύο Έλληνες έχει αυξημένη χοληστερόλη»

30 Νοεμβρίου 2015
15177 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
atomo grafei se vivlio

Περίπου το 50% των Ελλήνων έχουν πρόβλημα αυξημένης χοληστερόλης, ωστόσο οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, σημειώνει η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Γεωργία Ίσαρη, συγγραφέας του βιβλίου «Χοληστερόλη: Νικήστε τη με σύμμαχο τη διατροφή», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις medNutrition wellness. Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό όπλο που μπορεί να επιστρατευτεί στον αγώνα κατά της χοληστερόλης. Ανακαλύψτε περισσότερα, διαβάζοντας την παρακάτω συνέντευξη.

Πώς επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα; Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Το πρόβλημα της αυξημένης χοληστερόλης φαίνεται να υπάρχει στο 50% των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη, αλλά δεν το γνωρίζουν, αφού πρόκειται για σιωπηλή νόσο, χωρίς εμφανή συμπτώματα. Ακριβώς για αυτό το λόγο αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα και να γράψω ένα βιβλίο που θα ενδιαφέρει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας.

Διαθέσιμο στο eshop του medNutrition Χοληστερόλη: Νικήστε τη με σύμμαχο τη διατροφή

Γιατί είναι σημαντικό να θέσουμε τη χοληστερόλη μας υπό έλεγχο;

Η αυξημένη χοληστερόλη δημιουργεί προβλήματα στα αγγεία, κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων αν δεν τεθεί υπό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, η κακή χοληστερόλη προσκολλάται πάνω στα αγγεία και οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τις αρτηρίες. Αποτελεί νόσο χωρίς εμφανή συμπτώματα, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι οι άνδρες μετά τα 45, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, άτομα με νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, άτομα με προβλήματα στο ήπαρ, άτομα με υπέρταση, άτομα που έχουν υποστεί ήδη κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, άτομα που λαμβάνουν διουρητικά ή κορτικοστεροειδή, άτομα με κληρονομικό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας, άτομα που κάνουν κακή διατροφή, καπνίζουν ή/ και δεν αθλούνται.

Μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις τιμές της χοληστερόλης του μόνο με τη διατροφή; Τι δείχνει κλινική σας εμπειρία;

Οι τιμές της χοληστερόλης μπορούν μέσω της διατροφής να μειωθούν κατά ένα 10-15%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει τιμές χοληστερόλης 240-250mg μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της στα όρια των φυσιολογικών τιμών μόνο με τη διατροφή. Εξαιρούνται τα άτομα με γενετική προδιάθεση στην αυξημένη χοληστερόλη, τα οποία χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής, αφού η διατροφή δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.

Τι άλλες κινήσεις/ αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στη ζωή του ατόμου;

Πέρα από την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, ο συνδυασμός τακτικής άσκησης, μείωσης του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να αποτελούν το καλύτερο όπλο κατά του αγώνα ενάντια στην αυξημένη χοληστερόλη.

Πόσο εύκολη είναι η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία;

Δεν είναι πάντα εύκολη η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες χρόνων δεν είναι εύκολο να γίνουν. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και κατάλληλη επικοινωνία με τον ασθενή, προκειμένου να κατανοήσει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αλλαγές για την υγεία του. Αποτελεί και μια πρόκληση για τον διαιτολόγο να καταφέρει να οδηγήσει τον ασθενή του στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι μέτρα θα πρέπει να λάβει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Η πολιτεία οφείλει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο γύρω από το σοβαρό πρόβλημα της αυξημένης χοληστερόλης. Μέσα από διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για την υγεία του η υπερχοληστερολαιμία. Πρέπει ακόμη να δημιουργήσει χώρους άσκησης και άθλησης για το ευρύ κοινό, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής των πολιτών.

Πόσο καιρό σας πήρε η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Η συγγραφή του βιβλίου διήρκησε 2 χρόνια περίπου.

Ποιες ήταν οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Η κυριότερη δυσκολία ήταν η προσπάθεια να αποδοθεί ένα επιστημονικό θέμα σε πιο απλή μορφή, ώστε να είναι κατανοητό στο ευρύ κοινό που δεν διαθέτει επιστημονικές και εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από τη χοληστερόλη. Θέλω το βιβλίο μου να μπορούν να το διαβάζουν και οι μεγάλοι άνθρωποι και να καταλαβαίνουν αυτό που διαβάζουν, χωρίς να μπερδεύονται με ιατρικούς όρους.

Ακολουθεί video συνέντευξη από τη συγγραφέα: