Blog

Αναζητώντας το κάδρο

02 Φεβρουαρίου 2017
9765 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou syzhta me andra

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αισθάνομαι, πολλές φορές, ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν στο γραφείο του διαιτολόγου νιώθοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, κινδυνεύουν να «πεθάνουν». Προφανώς, δεν εννοώ το φυσικό θάνατο, αλλά μια συναισθηματική και πνευματική ανυπαρξία η οποία καταλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που δε δύνανται να διαχειριστούν το βάρος τους όντας επικίνδυνα παχύσαρκοι ή λιπόσαρκοι. Σε αυτό το σημείο ακριβώς νιώθω:

  1. πόσο σημαντική είναι η καθοδήγηση αυτών των ανθρώπων, που αφορούν στο να δώσουν ορισμένες άμεσες απαντήσεις σε αυτή την αγωνία ανυπαρξίας και απαισιοδοξίας
  2. πόσο σημαντική είναι η ερμηνεία εσφαλμένων ή δυσλειτουργικών παραδοχών που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι (και ιδιαίτερα οι ενήλικες)
  3. εν τέλει πόσο σημαντική είναι η μάθηση, χωρίς να είναι ντε και καλά προσθήκη νέων γνώσεων, αλλά ο μετασχηματισμός μιας υπάρχουσας κατάστασης, ώστε να επιτευχθεί μια νέα οπτική σχετικά με τη διαχείριση του βάρους

Δεν είναι αρκετή μόνο η μεταβίβαση γνώσης, είναι αναγκαία η δεξιοτεχνία της ..κορνιζοποιίας

Ο πασίγνωστος ζωγράφος Ρέμπραντ (Rembrandt) είχε πει ότι σε όλη του την πορεία, πιο δύσκολα έβρισκε το κατάλληλο κάδρο, παρά το να ζωγραφίσει τον πίνακα. Θεωρούσε ότι το να βρει κανείς το κάδρο που θα αναδείξει τη δυναμική της εικόνας είναι τέχνη που λίγοι την κατέχουν. Αυτήν την ιδέα θεωρούν πολύ σπουδαία οι Peter Szabo και Daniel Meier (ιδρυτές της Solutionsurfers, της μεγαλύτερης σχολής coaching της Ελβετίας) στο μικρό αλλά χρήσιμο βιβλίο «Το coaching ξεκάθαρα και απλά».

Θεωρούν τέχνη το coaching (=καθοδήγηση) των πελατών τους, καθώς όπως η δεξιοτεχνία της κορνιζοποιίας, έτσι και οι coaches (=καθοδηγητές), βοηθούν στη δημιουργία πλαισίου (σκέψης), που αναδεικνύει στόχους, τις λύσεις και τα πρώτα σημαντικά βήματα των πελατών τους. Αναγωγικά αυτό ισχύει και για τους διαιτολόγους. Όχι δεν είναι αρκετό μόνον το γνωστικό πεδίο το οποίο αφορά θερμίδες, μερίδες, θρεπτικά συστατικά, κατάργηση διατροφικών μύθων και εξουδετέρωση από τις πλάνες, για να ανοιχθεί το παράθυρο της προσωπικής βελτίωσης που πρέπει να επιφέρει ο διαιτολόγος στον ασθενή του.

Ο διαιτολόγος οφείλει να επιφέρει την αλλαγή

Να ανακαλύψει μαζί με τον ασθενή:

  • τι μπορεί να βελτιώσει
  • με ποιον τρόπο οφείλει να βελτιώσει το διατροφικό του είναι
  • πώς μπορεί να διατηρήσει την επιδιωκόμενη αλλαγή

Οι ιδέες του coaching βρίσκουν εφαρμογή λοιπόν και στη διαχείριση βάρους, ιδέες όπως:

  1. Πρόκληση της επίγνωσης. Δηλαδή, διεύρυνση όψεων της πραγματικότητας, με δυνατότητα περιγραφής και δημιουργίας εναλλακτικών.
  2. Aύξηση των επιλογών. Μαζί με το διαιτολόγο βρίσκονται οι απαραίτητες εναλλακτικές (επίγνωση επιπλέον επιλογών).
  3. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης. Δημιουργία πλέγματος εμπιστοσύνης και ικανότητας χειρισμού δύσκολων περιστάσεων, αυτοπεποίθηση για μικρά έστω, αλλά μόνιμα αποφασιστικά βήματα προόδου.

Ο διαιτολόγος λοιπόν, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από coach. Δε διασφαλίζει μόνο το κατάλληλο πλαίσιο, αλλά δημιουργεί μαζί με τον ασθενή του την κατάλληλη «μεγάλη εικόνα».

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"