Live Streaming

Γεωργία Ίσαρη: Live απαντήσεις στις διατροφικές σας απορίες!

19 Μαρτίου 2018 || facebook page medNutrition

Πριν από λίγες ημέρες έλαβα κι εγώ μέρος σε ένα από τα live streaming στο facebook page του medNutrition, δίνοντας απαντήσεις στις δικές σας διατροφικές ερωτήσεις! Κάποια από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν:

  • Απώλεια βάρους από την κοιλιά
  • Σνακ πριν και μετά το γυμναστήριο την περίοδο της νηστείας
  • Πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Η νηστεία παχαίνει;
  • Γιατί μπορεί να νιώθετε αδυναμία;
  • Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: Ποια ποσότητα να καταναλώσετε;
  • Νηστίσιμα σνακ για την εργασία
  • Οι διατροφικές επιλογές του Πάσχα
  • Νηστεία και κατακράτηση υγρών

Δείτε ολόκληρο το live ξανά στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε μερικές από τις ερωτήσεις που απαντήσαμε παρακάτω!

Πως θα χάσω βάρος στην κοιλιά ενώ κάνω ποδήλατο και προσέχω τη διατροφή μου; (00:55)

Καταρχήν η απώλεια τοπικού πάχους είναι η πιο δύσκολη και δυστυχώς δεν μπορεί να καθοριστεί ούτε από την άσκηση, άλλα ούτε και από την διατροφή. Η απώλεια βάρους στα διάφορα σημεία του σώματος καθορίζεται γονιδιακά και είναι διαφορετική από οργανισμό σε οργανισμό. Με τη γυμναστική και με την μείωση των ημερήσιων θερμίδων που παίρνουμε από τις τροφές «αναγκάζουμε» των οργανισμό να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος και έτσι χάνουμε βάρος.

Τι να επιλέξω πριν και μετά το γυμναστήριο κατά τη διάρκεια της νηστείας; (02:30)

Το τι θα επιλέξουμε πριν και μετά το γυμναστήριο εξαρτάται από το είδος της προπόνησης που θα εκτελέσουμε. Οι αερόβιες προπονήσεις όπως διάδρομος, ποδήλατο ή ελλειπτικό απαιτούν σύνθετους υδατάνθρακες πριν και μετά την άσκηση σε συνδυασμό με λίγη πρωτεΐνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατανάλωση φρούτων, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ψωμί με λίγο μέλι, ρύζι, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής ή κινόα. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις απαιτούν περισσότερη πρωτεΐνη πριν και αμέσως μετά την προπόνηση. Κατά τη νηστεία η πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων περιορίζεται και αυτό γιατί οι πρωτεΐνες από φυτικές τροφές υπολείπονται σε αμινοξέα έναντι αυτών από ζωικές. Για να καταφέρει κανείς να προσλάβει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα θα πρέπει να κάνει ένα καλό συνδυασμό φυτικών τροφών, όπως όσπρια με ρύζι ή κινόα ή δημητριακά ολικής άλεσης, να καταναλώνει προϊόντα σόγιας και να τρώει θαλασσινά.

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας; (04:15)

Οι καθημερινές ενεργειακές ανάγκες κάθε ανθρώπου καθορίζονται από διάφορους παράγοντες. Οι βασικοί είναι το ύψος, η ηλικία, το φύλο και το σωματικό βάρος. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν αυτό που λέμε Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό. Η σωματική δραστηριότητα είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θερμίδες που τελικά χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η νηστεία παχαίνει; (05:00)

Η νηστεία δεν παχαίνει αρκεί να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών:

  • Να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα

  • Να τρώμε το πρωινό μας

  • Να τρώμε αρκετά φρούτα μεταξύ των γευμάτων

  • Να έχουμε πάντα σαλάτα στο τραπέζι

  • Να υπάρχουν όσπρια 1 και 2 φορές την εβδομάδα

  • Να τρώμε 1 φορά την εβδομάδα θαλασσινά

  • Να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων, όπως πατάτες και μακαρόνια και να διατηρούμε ποικιλία στα τρόφιμα που επιλέγουμε

Κατά τη διάρκεια της νηστείας νιώθω αρκετά αδύναμος/η. Τι να τρώω; (07:25)

Η αδυναμία μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Το βασικό είναι πριν ξεκινήσουμε τη νηστεία να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας ή έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. χαμηλή πίεση, χαμηλό σάκχαρο ή χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τον ιατρό μας πριν ξεκινήσουμε να νηστεύουμε. Η αλήθεια είναι πως οι τροφές ζωικής προέλευσης μας οδηγούν πιο γρήγορα στο αίσθημα του κορεσμού από τις φυτικές. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα καλό συνδυασμό τροφών και προτιμάμε φρούτα, λαχανικά όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά μπορώ να φάω; Η σκορδαλιά παχαίνει; (10:08)

Ο τηγανιτός μπακαλιάρος και η σκορδαλιά έχουν αρκετές θερμίδες. Αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε τότε φροντίζουμε να φάμε μια μικρή ποσότητα εκείνη τη μέρα και να τα συνδυάσουμε με άφθονη σαλάτα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο link που ακολουθεί:

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/systaseis-diatrofis/15884-25i-martiou-poia-einai-i-diatrofiki-aksia-tis-imeras

Μπορείτε να μου δώσετε ιδέες για νηστίσιμα σνακ να παίρνω στη δουλειά; (12:15)

Κατά τη διάρκεια της νηστείας επιλέγουμε φρούτα, φρέσκα ή και αποξηραμένα, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, μέλι και ξηρούς καρπούς. Επίσης μια χούφτα ξηροί καρποί ωμοί και ανάλατοι, λίγο παστέλι ή κάποιο σταφιδόψωμο.

Αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα; Μαγειρίτσα και αυγά μπορώ να καταναλώσω για να μην αυξηθεί το βάρος μου; (14:28)

Το κατσίκι έχει λιγότερο λίπος από το αρνί γι’ αυτό και το προτιμάμε. Αποφεύγουμε να καταναλώσουμε την πέτσα και προτιμάμε καθαρό κρέας στο οποίο αφαιρούμε το ορατό λίπος. Η Μαγειρίτσα είναι το καθιερωμένο πιάτο το βράδυ της Ανάστασης. Είναι μια καλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα. Προσοχή με τα κουλουράκια και το τσουρέκι του Πάσχα. Περιέχουν λίπος και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα.

Η νηστεία προκαλεί κατακράτηση υγρών; (16:42)

Η νηστεία δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών. Το αντίθετο επειδή περιέχει φρούτα και λαχανικά αυξάνει τη διούρηση και άρα αποβάλλει υγρά από τον οργανισμό. Αρκεί να προσέχετε το αλάτι που βάζετε στο φαγητό.

Ποια είναι η γνώμη σας για κάποιες δίαιτες που κυκλοφορούν; Π.χ. Atknis (18:31)

Οι γνωστές δίαιτες που κυκλοφορούν και που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο δεν είναι καθόλου υγιεινές. Μπορεί να οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους, άλλα τις περισσότερες φορές αυτή η απώλεια είναι μυϊκή μάζα και σωματικά υγρά και όχι λίπος. Επίσης όταν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας και σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Ο ιδανικός τρόπος για απώλεια βάρους είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος με βάση τις ανάγκες μας θα φτιάξει το ιδανικό για μας πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Πεινάω και τσιμπολογάω όλη την ώρα, γιατί; (20:31)

Τις περισσότερες φορές όταν ακολουθούμε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής με μικρά συχνά γεύματα που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων και με σωστούς συνδυασμούς δεν πεινάμε. Τις περισσότερες φορές το τσιμπολόγημα είναι ένδειξη ανίας ή και συναισθηματικής πείνας. Τρώμε για να ικανοποιήσουμε το συναισθηματικό κενό ή την κακή μας διάθεση. Ακόμη αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι έχουμε απλά συνηθίσει να τρώμε πολύ. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να κρατήσουμε για μερικές μέρες ένα ημερολόγιο καταγραφής των γευμάτων και να σημειώνουμε διπλά αν πραγματικά πεινάμε τις ώρες που τρώμε.

Αν το βασικό μου γεύμα είναι το βραδινό και όχι το μεσημεριανό, επηρεάζεται η δίαιτα; (22:54)

Σε ένα πρόγραμμα διατροφής ο πρώτος στόχος είναι οι θερμίδες που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης τα γεύματα μας πρέπει να είναι 4-5 μοιρασμένα ανά 3 ώρες περίπου. Ιδανικά είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας να είναι το μεσημέρι και το βράδυ να τρώμε λιγότερο. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό για κάποιον που δουλεύει και βρίσκεται εκτός σπιτιού πολλές ώρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το βασικό γεύμα μπορεί να γίνεται το βράδυ αρκεί να έχει καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τα υπόλοιπα μικρά γεύματα του και το βράδυ να περιμένει 2 ώρες τουλάχιστον μετά το φαγητό πριν κοιμηθεί για να ολοκληρωθεί η πέψη. 


 Διαβάστε επίσης:Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK]