Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Ποιος ευθύνεται για την παιδική παχυσαρκία… η ποσότητα ή η ποιότητα;

18 Μαρτίου 2013
16200 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
koritsaki pou trwei patates tiganites

Γεια σας! Κοντά σας στο μικρόφωνο, για μία ακόμη φορά, η Διαιτολόγος Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, για να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά στις μέρες μας και πως αυτό επηρεάζει το βάρος τους.

Το αυξημένο σωματικό βάρος ενός παιδιού οφείλεται στο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο- αυτό σημαίνει ότι το παιδί προσλαμβάνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που δαπανά. Αυτή η περίσσεια ενέργειας μπορεί να οφείλεται είτε σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής είτε σε κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, τα οποία ακόμα και σε μικρή ποσότητα, περιέχουν πολλές θερμίδες.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα… ποιος ευθύνεται για την παιδική παχυσαρκία τελικά… η ποσότητα ή η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει το παιδί;

Αν προσέξουμε λίγο τις διατροφικές συνήθειες των σημερινών παιδιών, θα καταλάβουμε ότι τα περισσότερα από αυτά προτιμούν τρόφιμα όπως junk food, αναψυκτικά, αφεψήματα πλούσια σε θερμίδες, σοκολατοειδή, μπισκότα, κρουασάν, αλμυρά σνακ κ.ά. Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από τα παιδιά οφείλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση τέτοιων τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Παρατηρήστε και εσείς τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας…

Αυτές οι «ανθυγιεινές» επιλογές των παιδιών εξηγούνται ως ένα βαθμό από το ευχάριστο αίσθημα κορεσμού που δίνει το λίπος και από το γεγονός ότι τα τρόφιμα αυτά περιέχουν κυρίως ζάχαρη και αλάτι, τις δύο γεύσεις που προτιμούν τα παιδιά.

Οι γευστικές προτιμήσεις είναι εν μέρει βιολογικά προκαθορισμένες και συνδέονται με την έμφυτη ικανότητα επιβίωσης του ανθρώπου. Τα παιδιά ενστικτωδώς προτιμούν τη γλυκιά γεύση, καθώς είναι ένδειξη πηγής υδατανθράκων και άμεσα διαθέσιμης ενέργειας.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η διαφήμιση, ένα από τα πιο ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λεπτομερής διατροφική ανάλυση των διαφημίσεων τροφίμων έδειξε ότι έως και το 90% των προϊόντων διατροφής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι. Δώστε προσοχή στις διαφημίσεις και θα καταλάβετε πόσο ελκυστικά παρουσιάζονται όλα τα «ανθυγιεινά» τρόφιμα, σε γεύση, εμφάνιση και κόστος.

Στο σημείο αυτό, σαν γονείς ίσως αναρωτηθείτε, αν όντως αυτά τα «ενεργειακά πυκνά» τρόφιμα, όπως ονομάζονται, μπορούν από μόνα τους να αυξήσουν σημαντικά το σωματικό βάρος του παιδιού.

Yιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε.Για να είμαστε αντικειμενικοί, στο παιχνίδι της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να βάλουμε εκτός από την ποιότητα και την ποσότητα. Κάνοντας μια χρονική αναδρομή, εύκολα συνειδητοποιούμε ότι οι μερίδες στις μέρες μας μεγάλωσαν και μεγάλωσαν πολύ. Η ίδια η βιομηχανία έχει αυξήσει το μέγεθος μερίδων, ιδιαίτερα στα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη, ξεγελώντας παράλληλα τον καταναλωτή με την καλύτερη τιμή στο μεγαλύτερο προϊόν.

Δείτε μερικά παραδείγματα στην ιστοθέση του medNutrition 

Ωστόσο, θα ήμασταν άδικοι αν στο ενεργειακό ισοζύγιο, εκτός από την προσλαμβανόμενη ενέργεια δεν λαμβάναμε υπόψη και την ενέργεια που δαπανά το παιδί μέσω φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή τις θερμίδες που «καίει».

Έχετε μήπως ένα παιδί που τρώει σωστά όσον αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των τροφίμων, αλλά δεν κινείται καθόλου;

Υπάρχουν μελέτες που δεν συσχετίζουν το υπερβάλλον βάρος με τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, αλλά με τη φυσική του δραστηριότητα.Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνηθίζουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα βλέπουν τηλεόραση περισσότερες ώρες από τα παιδιά φυσιολογικού βάρους. Επομένως, το παιχνίδι της ποιότητας - ποσότητας της τροφής περιπλέκεται, καθώς μπαίνει και η φυσική δραστηριότητα.


Βιβλία που σας αφορούν:


Ζούμε λοιπόν, σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πλήθος και ποικιλία τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας σε μεγάλες μερίδες, που προωθούν την υπερβολική αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα οι καθιστικές δραστηριότητες έχουν πάρει τη θέση της σωματικής κίνησης.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς σαν γονείς;

  • Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.Προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε.
  • Περιορίστε την πρόσληψη τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη.
  • Φροντίστε να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα.
  • Δώστε μεγάλη σημασία στο πρωινό γεύμα.
  • Μην υποτιμάτε τη «δύναμη» της φυσικής δραστηριότητας. Οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες των παιδιών συχνά μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή. Γι ΄αυτό και πρέπει να δείξετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διατροφή του παιδιού σας από τα πρώτα στάδια της ζωής του

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.