Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Τι να προσέχουμε στις ετικέτες τροφίμων;

19 Νοεμβρίου 2009
17412 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι να προσέχουμε στις ετικέτες τροφίμων;

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ., 8 στους 10 καταναλωτές δεν κατανοεί τη διατροφική ετικέτα, ενώ το 95% θεωρεί πως πρέπει να αναγράφονται τα θρεπτικά συστατικά με πιο εκλαϊκευμένους όρους.

Με αυτήν την αφορμή, παραχώρησα συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μίνα Ράλλη, σχετικά με το πώς μπορούμε να «αποκωδικοποιήσουμε» τη διατροφική ετικέτα.

Διαθέσιμο στο eshop του medNutrition: Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!

Αρχικά, εξήγησα πώς γίνεται η αναγραφή των συστατικών στη ετικέτα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερα πως πρώτο αναφέρεται το συστατικό που περιέχεται στο τρόφιμο σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταίο εκείνο με τη μικρότερη περιεκτικότητα. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως οι βιομηχανίες, για να αποφύγουν να γράψουν στις πρώτες θέσεις τη ζάχαρη, χρησιμοποιούν άλλους τύπος σακχάρων, όπως για παράδειγμα φρουκτόζη, μαλτόζη και δεξτρόζη.

Επεσήμανα ωστόσο μια κατηγορία τροφίμων με την οποία θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Αναφέρομαι στα προϊόντα light. Οι βιομηχανίες, στην προσπάθειά τους να τα διατηρήσουν τα light τρόφιμα εξίσου γευστικά, ακόμη και μετά τη μείωση των λιπαρών, προσθέτουν αλάτι- έτσι τα άτομα με υπέρταση καλό είναι να μετριάσουν την κατανάλωσή τους.

Διαθέσιμη η εφαρμογή του medNutrition Shopping list που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν τόσο από τον Η/Υ, όσο και το mobile-tablet σας.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση, δεν παρέλειψα να μιλήσω για τα πλεονεκτήματα των αναγραφόμενων στην ετικέτα, GDAs. Χάρη σε αυτά, ο καταναλωτής μπορεί να αντιληφθεί αν ένα τρόφιμο είναι ισορροπημένο, καθώς όσο πιο κοντά είναι το ποσοστό των συστατικών ενός τροφίμου σε σχέση με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ), τόσο πιο ισορροπημένο θεωρείται.

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.