Live Streaming

Μαρκέλλα Συμεοπούλου: live απαντήσεις στις διατροφικές σας απορίες!

12 Φεβρουαρίου 2018 || facebook page medNutrition

Οι live συζητήσεις που οργανώνει το medNutrition μας δίνουν πάτημα να απαντάμε τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας σκέψεις και ανησυχίες και για αυτό χαίρομαι πολύ που είχα βήμα για κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν ήσασταν διαθέσιμοι, μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά όλο το βίντεο, ενώ σας παραθέτω και μερικές από τις ερωτήσεις που απαντήσαμε, όπως:

  • Υγιεινές επιλογές τροφίμων για κάποιον που δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει
  • Σνακ για μετά την προπόνηση
  • Πώς να διαχειριστείτε διατροφικά τη νηστεία
  • Τεστ δυσανεξίας και απώλεια βάρους
  • Μπορώ να φάω φρούτο για βραδινό;
  • Υπάρχει διατροφή για καύση λίπους από την κοιλιά

Ποιες υγιεινές επιλογές φαγητού μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που εργάζεται όλη μέρα και δε μαγειρεύει; (04:50)

Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων στην εποχή μας. Οι σύγχρονοι και έντονοι ρυθμοί ζωής συνήθως δεν επιτρέπουν να αφιερώνει κάνεις πολύ χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού. Ωστόσο, καθώς η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καθημερινό σύμμαχο ώστε να νιώθει κανείς λιγότερο κουρασμένος και περισσότερο αποδοτικός, είναι πολύ σημαντικό να μην την αμελείτε τελείως. Ένας καλός προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια όλη τη μέρα, προετοιμάζοντας εύκολα σνακ. Όσο για το κύριο γεύμα είναι καλό να έχετε μερικές λύσεις εύκαιρες και να επιλέγετε μέρη που μαγειρεύουν λίγο πιο προσεγμένα. Μερικές επιλογές για μεσημεριανό είναι:

  • Ψάρι ψητό με ψωμί ολικής και σαλάτα

  • Σαλάτα του Καίσαρα - στην υγιεινή έκδοση της με λίγο κρουτον, χωρίς μπέικον και λίγη βινεγκρέτ αντί σος

  • Κοτόπουλο ψητό με λίγο ρύζι και σαλάτα

  • Μπιφτέκια με αραβική πίτα ολικής και λαχανικά

  • Σαλάτα με όσπρια και παξιμάδια ή ψωμί ολικής

  • Μπαγκέτα με τόνο, σος γιαουρτιού και λαχανικά

Ακόμα περισσότερες διατροφικές λύσεις για το πώς να οργανώσετε τη διατροφική σας καθημερινότητα - τόσο για το κύριο γεύμα σας όσο και τα σνακ θα βρείτε στο νέο μας e-book "Νικήστε την κόπωση της δουλειάς: ο διαιτολόγος σε συμβουλεύει", που μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν στο link που ακολουθεί:

https://www.mednutrition.gr/portal/enimerosi/e-vivliothiki/15827-nikiste-tin-koposi-tis-douleias-o-diaitologos-se-symvouleyei

Τι σνακ να προτιμήσω πριν και μετά την προπόνηση; (10:51)

Η σωστή υποστήριξη του οργανισμού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση είναι πολύ σημαντική, τόσο για το αποτέλεσμα της άσκησης όσο και για το προσωπικό αίσθημα κούρασης του αθλούμενου. Πριν την προπόνηση το σώμα χρειάζεται άμεση πηγή ενέργειας δηλαδή αυτήν την κατηγορία που ονομάζουμε υδατάνθρακες. Έτσι μερικές λύσεις είναι:

  • Ψωμί με μέλι

  • Χυμός φρούτων ή φρούτο

  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης

  • Αποξηραμένα φρούτα

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, αν αυτή δε διαρκεί πάνω από 1,5-2 ώρες, είναι αρκετό το νερό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με τον ιδρώτα.

Μετά την άσκηση χρειαζόμαστε ένα γεύμα που να παρέχει στο σώμα τόσο ενέργεια (υδατάνθρακες και μάλιστα σύνθετους) για να αναπληρώσει ένα μέρος της δαπανημένης ενέργειας αλλά και πρωτεΐνη. Έτσι είτε θα έχουμε κύριο γεύμα (στην ολοκληρωμένη μορφή του δηλαδή κρέας ή ψάρι ή αυγό με ψωμί ή ρύζι ή πατάτα και σαλάτα) είτε θα έχουμε κάποιο σνακ όπως:

  • Τοστ και γάλα ή κεφίρ

  • Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και λίγα αποξηραμένα φρούτα

  • Τοστ με τόνο και λαχανικά

  • Ομελέτα με λαχανικά και ψωμί

Πώς να χειριστώ την ημέρα της καθαράς Δευτέρας αλλά και τη νηστεία συνολικά; (13:05)

Τόσο η καθαρά Δευτέρα όσο και η νηστεία συνολικά αποτελέσουν μια δυσκολότερη συνθήκη για τον οργανισμό, καθώς για να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία και να υποστηρίζεται επαρκώς χρειάζεται καλή οργάνωση γευμάτων. Το βασικό στοιχείο που λείπει σε σημαντικό βαθμό είναι η πρωτεΐνη - την οποία είναι καλό να έχουμε στην έννοια μας τόσο την καθαρά Δευτέρα όσο και στη νηστεία συνολικά.

Οι νηστίσιμες πηγές πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά και τα όσπρια και έτσι καλό είναι να μη λείπουν από τη σαρακοστιανή καθημερινότητα

Γύρω στις 4 μέρες μέσα στην εβδομάδα είναι καλό να έχουν κάτι από αυτήν την κατηγορία τροφίμων ώστε να είμαστε σίγουροι πως τουλάχιστον τις 4 από τις 7 μέρες θα είναι όσο γίνεται καλυμμένες οι ανάγκες σε πρωτεΐνη. Ολοκληρωμένη καθοδήγηση για την νηστεία τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και σε επίπεδο συνταγών και γεύσεων θα βρείτε και το αντίστοιχο e-book  «Νηστεία: συνδυάστε γεύση με θρεπτικά στοιχεία» που θα σας λύσει τα χέρια.

Στα τραπέζια της νηστείας όπως και της Καθαράς Δευτέρας είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες για την εξισορρόπηση του πιάτου μας:

  • Αποφασίστε εξ αρχής τι θα φάτε και βάλτε όλα στο πιάτο σας

  • Ξεκινήστε με το κομμάτι της πρωτεΐνης που δεν πρέπει με τίποτα να λείπει

  • Αφήστε χώρο για τα λαχανικά και τη σαλάτα

  • Περιορίστε τα τηγανιτά καθώς και την κατηγορία των λιπαρών - στην οποία ανήκει και η ταραμοσαλάτα

Τα τεστ δυσανεξίας μπορεί να είναι βοηθητικά στην απώλεια βάρους; (07:38)

Πολύς λόγος γίνεται γύρω από τα τεστ δυσανεξίας και είναι καλό που είχαμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε αυτήν την ερώτηση. Τα τεστ δυσανεξίας προβάλουν την απώλεια βάρους μέσω του αποκλεισμού κάποιων τροφών από την καθημερινότητα - ισχυριζόμενα πως αυτά τα τρόφιμα μπλοκάρουν το μεταβολισμό.

Οι μελέτες ωστόσο - βάσει των οποίων ένας επιστήμονας διαιτολόγος αποφασίζει και πράττει- δεν έχουν κανένα τέτοιο δείγμα να μας επιδείξουν- με άλλα λόγια αυτός ο ισχυρισμός για τα τεστ δυσανεξίας και την απώλεια βάρους είναι εντελώς αβάσιμος.

Γιατί όμως γίνεται τόσος σάλος;

Γιατί όντως αν ξεκινήσετε να αποκλείετε τόσα τρόφιμα από τη διατροφή σας, πόσο μάλλον ολόκληρες ομάδες τροφίμων όπως συχνά κάνει το τεστ, θα καταλήξετε να τρώτε λιγότερο και άρα να χάσετε βάρος. Κάπως έτσι λοιπόν έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ενώ στην πραγματικότητα πολύ συχνά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Το πιο σωστό και μακροπρόθεσμα ωφέλιμο για το βάρος σας είναι να επιλέγετε μια ισορροπημένη διατροφή που ταιριάζει στις ανάγκες σας και σας μαθαίνει πως να χειρίζεστε τη διατροφή σας και μετά το πέρας της δίαιτας.

Μπορώ να τρώω φρούτο το βράδυ; (09:11)

Η ύπαρξη φρούτων στην καθημερινή διατροφή είναι σημαντικός πυλώνας μιας καλής διατροφής. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, το σώμα αποθηκεύει την ενέργεια που έχει σε περίσσεια και την κινητοποιεί όταν τη χρειαστεί ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής μέσα στην ημέρα. Έτσι είναι σημαντικό σε κάθε γεύμα να προσλαμβάνουμε από όλα τα θρεπτικά στοιχεία ( όπως τα δείχνει και το υγιεινό πιάτο). Επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην έχετε φρούτο για βράδυ εφόσον μιλάμε  για ένα υγιή οργανισμό. Τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου είναι συνήθως η αιτία για να θεωρεί κανείς πως δεν πρέπει να τα έχει το βράδυ -μιας και για τους περισσότερους σηματοδοτεί το τέλος της μέρας και τη μειούμενη ανάγκη ενέργειας. Φυσικά τα σάκχαρα του φρούτου αποτελούν πιο σύνθετους υδατάνθρακες από την κοινή ζάχαρη και αυτό επιπρόσθετα είναι βοηθητικό να το θυμάστε.

Υπάρχουν τροφές που βοηθάνε την απώλεια λίπους από την κοιλιά; (26:31)

Η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά είναι κάτι που έχει πολλές αιτίες, κάποιες εκ των οποίων είναι γονιδιακές.

Αντίστοιχα η κινητοποίηση του λίπους αυτού είναι αποτέλεσμα τόσο γονίδιων όσο και συνολικής απώλειας βάρους και γυμναστικής. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τρόφιμα που βοηθάνε περαιτέρω και συγκεκριμένα το λίπος που είναι αποθηκευμένο στην κοιλιά, ακριβώς όπως δεν υπάρχει ειδική δίαιτα αναλόγως με το ποιο σημείο του σώματος θέλει κανείς να δει αδυνατισμένο.

Ελπίζουμε να απολαύσατε την κουβέντα μας και να σας βοηθήσαμε πρακτικά να αποσαφηνίσετε καθημερινά ζητήματα.  Μη διστάσετε  να απευθυνθείτε σε έναν επιστημονικά καταρτισμένο διαιτολόγο για να σας κατευθύνει και περισσότερο εξατομικευμένα. Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα live streaming που θα χαρούμε να απαντήσουμε ξανά τις απορίες σας!