Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Π. Παπαχρήστος: «Δυνατός ή Αδύνατος στη διατροφή σου»

28 Μαΐου 2021
3318 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ksekinao diatrofi pame

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της συναδέλφου και συζύγου μου Μαρίας Ζερβού "Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!" σε έντυπη μορφή γιατί σε ebook κυκλοφόρησε ένα χρόνο νωρίτερα, με κάλεσαν στην εκπομπή "Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ" του ραδιοφωνικού σταθμού FM 91,6, για να το παρουσιάσω ως εκδότης, στο κοινό. Μέσα σε αυτό το podcast απάντησα σε ορισμένες ερωτήσεις της δημοσιογράφου Νατάσσα Βυσσαρίωνος, σχετικά με το βιβλίο. Είναι διαθέσιμο στο eshop του mednutrition, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε και άλλα βιβλία σχετικά με τη διατροφή. Σας παραθέτω το σχετικό link για να γνωρίσετε και τις υπόλοιπες εκδόσεις μας:

https://www.mednutrition.gr/e-shop/ekdoseis/vivlia

Ας δούμε όμως, συνοπτικά, τι έχει να κερδίσει κάποιος που θα επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!». 

Γίνε ο διατροφολόγος του εαυτού σου! 

Το μυστικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ξεκινάει από την αυτό-παρακολούθηση. Σκοπός του βιβλίου δεν είναι απλά να σε ενημερώσει, αλλά να σε καθοδηγήσει και να σε κατευθύνει στο να κάνεις από μόνος/η σου υγιεινές επιλογές. Πώς θα γίνει αυτό; 

Πρώτα από όλα μέσω της αυτό-παρακολούθησης και της αυτό-αξιολόγησης. Το βιβλίο αυτό, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις για ποιο λόγο έκανες ορισμένες επιλογές όσον αφορά το φαγητό. Έφαγες επειδή πεινούσες, μήπως επειδή ήσουν συναισθηματικά φορτισμένος/η ή απλά επειδή βαριόσουν; Επιπλέον, θα γνωρίσεις το σώμα σου και θα μάθεις πως λειτουργεί. Θα θέσεις στον εαυτό σου κάποια ερωτήματα σχετικά με το γιατί θέλεις να αλλάξεις, σε τι στάδιο ετοιμότητας βρίσκεσαι αλλά και πόσο σε απασχολεί αυτή η αλλαγή. Θα έχεις τη δυνατότητα να βαθμολογήσεις τις επιλογές σου και να κάνεις την απαραίτητη αυτό-κριτική σου. Έτσι, θα μπορέσεις να κατανοήσεις λίγα παραπάνω πράγματα για τον εαυτό σου, αλλά και τι επηρεάζει τις διατροφικές σου επιλογές και γενικότερα τον τρόπος ζωής σου. 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; 

Αφού λοιπόν έχεις περάσει το στάδιο της αυτό-αξιολόγησης, έρχεται η ώρα της δράσης. Το βιβλίο σου παρέχει ένα πλήθος συμβουλών για το πώς να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, πώς να χάσεις βάρος ή ακόμα και πώς να καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος σου. Σκοπός του βιβλίου είναι φυσικά να σε καθοδηγήσει στο να κάνεις τις σωστές επιλογές, όχι απλά επειδή πρέπει, αλλά επειδή εσύ έχεις επιλέξει συνειδητά να τις κάνεις. Το βασικό του μήνυμα είναι το εξής ερώτημα, που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου «Θέλεις να είσαι αδύνατος ή δυνατός;». Με λίγα λόγια, θέλεις να παρέχεις στον οργανισμό σου τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα ή θέλεις απλά να χάσεις κάποια κιλά για να φορέσεις το αγαπημένο σου τζιν; 

Ποιος είναι ο ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής; 

Στο βιβλίο θα βρεις επίσης κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την Μεσογειακή διατροφή. Είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα πρότυπα διατροφής, καθώς προσφέρει όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά και προστατεύει από την εμφάνιση διάφορων παθήσεων. Το βιβλίο, μέσω της ανάλυσης της Μεσογειακής Διατροφής σε πρακτικό επίπεδο, σου δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις την σημασία της και σε βοηθά να αναπτύξεις μια καλύτερη διατροφική συμπεριφορά. 

Πόσο χρήσιμες είναι οι διατροφικές ετικέτες; 

Σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα αναγράφονται οι διατροφικές ετικέτες. Αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες, τα λιπαρά, το αλάτι καθώς και διάφορα άλλα συστατικά των τροφίμων. Το βιβλίο σου εξηγεί με πολύ απλό τρόπο, πως να αναγνωρίζεις τι λένε τις διατροφικές ετικέτες και τις βασικές πληροφορίες που περιέχουν. Έτσι, θα έχεις μια πλήρη εικόνα για τα τρόφιμα που καταναλώνεις. 

Αυτό και πολλά άλλα θα αποτελέσουν τον οδηγό σου ώστε να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς βήμα-βήμα. Μέσω της αυτό-εκτίμησης και της σωστής στρατηγικής θα είσαι έτοιμος/η να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου και την υγεία σου! Εσύ τις θες να είσαι;

Δυνατός ή Αδύνατος;

 

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.