Το πρώτο Live streaming για το 2023 από το Facebook page του medNutrition είχε θέμα την αύξηση βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης που παρουσίασε η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, Ειρήνη Κύρα. Το απόσπασμα είναι πλέον διαθέσιμο να το ξαναδείτε μέσω του Youtube μας στο παρακάτω σύνδεσμο ενώ σύντομες απαντήσεις μας παρείχε και η συνάδελφος γραπτώς για τις ερωτήσεις σας που τέθηκαν!
Πόσο βάρος αναμένεται να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Το βάρος που θα πάρεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες με πρώτο και κύριο, το βάρος που έχεις πριν την εγκυμοσύνη. Ακόμη παίζει ρόλο αν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση που επιβάλει κάποια όρια αύξησης βάρους ενώ επίσης μια δίδυμη κύηση δεν είναι ίδια με μια απλή. Σε γενικές γραμμές πάντως, μια γυναίκα που ξεκινά την εγκυμοσύνη της σε φυσιολογικό ΔΜΣ, είναι στα φυσιολογικά πλαίσια να λάβει 12-16 κιλά.
Πότε ανεβαίνει το βάρος;
Πρακτικά η αύξηση βάρους ξεκινάει δειλά δειλά το 2ο τρίμηνο. Το 1ο τρίμηνο δεν αναμένεται να δεις κάποια αξιοσημείωτη αύξηση βάρους συνήθως, ίσως 1-2 κιλά. Μετά την 20η βδομάδα θα μπορούσαμε να πούμε κατά μέσο όρο μια αύξηση 0.5 κιλού την εβδομάδα να συμβαίνει αλλά και αυτό είναι σχετικό. Να έχεις όμως, στο μυαλό σου ότι στο τρίτο τρίμηνο αρχίζει να παίρνει και το μωρό και είναι πολύ πιο ορατές οι αλλαγές και στο δικό σου σώμα.
Τι θα γίνει αν πάρω λιγότερο ή περισσότερο βάρος;
Λαμβάνοντας βάρος μικρότερο του αναμενόμενου εύρους, οι πιθανότητες είναι να γεννήσεις ένα μωρό μικρόσωμο. Σε αυτή τη περίπτωση είναι επίσης πιθανότερο να εμφανίσουν τα μωρά αδυναμία σίτισης ειδικά αν μιλάμε για θηλασμό που απαιτεί το μωρό να καταβάλει προσπάθεια/δύναμη, ενώ κάποια από αυτά τα βρέφη θα είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες και ίσως καθυστερήσουν να «κατακτήσουν» κάποια αναπτυξιακά ορόσημα.
Αντίθετα, ένα μεγαλόσωμο μωρό που είναι πιθανό να γεννηθεί αν πάρεις παραπάνω βάρος από το αναμενόμενο εύρος, αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν επιπλοκές στο τοκετό ακόμα και αυτές για καισαρική τομή. Αντίστοιχα έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα μωρά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία ως παιδιά.
Πού «πάει» το βάρος που παίρνω κατά τη κύηση;
Σωστά, δεν είναι μόνο το μωρό που συνιστά όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης.
- Από τις πρώτες μάζες που αυξάνονται είναι οι μαστοί και η μήτρα που μαζί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1.5 κιλά.
- Ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό είναι επίσης σημαντικά ενώ υπάρχουν και άλλες κατακρατήσεις υγρών στο σώμα.
- Ο όγκος πλάσματος, το αίμα σου δηλαδή, αυξάνεται κατά 1.6 λίτρα περίπου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στο σώμα που υπερλειτουργεί.
- Τέλος, οι αποθήκες λίπους αυξάνονται γύρω στα 3 κιλά προνοώντας για τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις στον τοκετό και αμέσως μετά.
Ισχύει ότι πρέπει να τρώω για 2;
Ένας κλασικός μύθος που καταρρίπτεται! Φυσικά και δεν τρως για 2, οι ανάγκες της εγκυμοσύνης είναι κατά 300 περίπου θερμίδες στο 2ο τρίμηνο και 450 περίπου θερμίδες το 3ο τρίμηνο. Είναι σαν να προσθέσεις πρακτικά ένα τοστ με τυρί και μία μπανανα καθημερινά στη πρώτη περίπτωση και λίγο αβοκάντο και ένα αυγό επιπλέον στο τοστ στη δεύτερη περίπτωση. Ωστόσο, οι παραπάνω ποσότητες φαγητού που μπορεί να τρως πολύ πιθανό να συνδέονται με λιγούρες ή το λεγόμενο comfort food.
Τι να τρώω;
Η απάντηση εδώ μπορεί να είναι ένα ολόκληρο άρθρο από μόνο του και πάλι οι εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε γυναίκας είναι γεγονός. Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πέρα από την ισορροπημένη διατροφή που ισχύει ούτως ή άλλως για τον γενικό πληθυσμό, έχει τεράστια σημασία η ασφάλεια των τροφίμων στην εγκυμοσύνη (πολύ καλά καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά, παστεριωμένα γαλακτοκομικά, καλά μαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά, αυγά και ψάρια) όπως και επίσης κάποια όρια ασφαλείας όπως στην κατανάλωση καφεΐνης ή στην αποφυγή αλκοόλ και συκωτιού.
Πότε θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;
Είναι τόσο προσωπικό το πότε που εγώ θα προτιμήσω να σου πω το πώς. Και συγκεκριμένα, θα σου πω ότι εφόσον καταφέρεις να οργανώσεις τη διατροφή (μαγειρέματα, προμήθειες κλπ) και τις μερίδες σου και ίσως να αυξήσεις και λίγο την σωματική σου κίνηση, το αποτέλεσμα θα έρθει με έναν ρυθμό ιδανικά όχι υψηλότερο από 0.5 κιλά την εβδομάδα. Ένας από τους συμμάχους σου σε αυτή τη διαδικασία είναι ο θηλασμός το πρώτο χρονικό διάστημα (ναι ισχύει ότι κάνει σημαντικές καύσεις). Μία δυσκολία ίσως γίνει το συνεχόμενο συναισθηματικό φαγητό, που από μόνο του και μεμονωμένα κατά τα άλλα, είναι οκέι να συμβαίνει.
Για να συμβούν αυτά λοιπόν σε καλώ, με πολύ αγάπη και βαθιά κατανόηση και ως μαμά:
- Να δώσεις χρόνο στο σώμα σου που πέρασε από μια ζόρικη διαδικασία, οργανικά μιλώντας.
- Να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου γενικότερα, γιατί μόλις συστήνεσαι με μια νέα πραγματικότητα με άλλες σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις και αντοχές όπου ίσως επαναξιολογήσεις τις προτεραιότητες σου και όσα έχουν σημασία για σένα στη παρούσα φάση.
- Να στρέψεις την προσοχή σου όχι σε ένα ιδανικό νούμερο της ζυγαριάς αλλά σε όσα έχει καταφέρει αυτό το σοφό σώμα σου δουλεύοντας εντατικά τους προηγούμενους μήνες και να το θαυμάσεις γι’ αυτό. Το βάρος σου μπορεί να επανέλθει αλλά το σώμα σου είναι νέο, κουβαλάει πλέον ένα θαυμαστό βίωμα που δε μπορεί να διαγράψει σαν να μην έγινε ποτέ.