Live Streaming

Δημήτρης Μπερτζελέτος: "Διατροφή για το Γυμναστήριο"

25 Φεβρουαρίου || facebook page medNutrition

Συνεχίζοντας τα Live του medNutrition για το 2022, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος αναφέρεται στη Διατροφή για το Γυμναστήριο. Στο συγκεκριμένο βίντεο μπορείτε να βρείτε απαντημένα τα δικά σας ερωτήματα που τέθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του Live, ενώ παρακάτω υπάρχουν και οι απαντήσεις εν συντομία, γραπτά.

Πότε πρέπει να ακολουθείται μια ειδική Διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση;

Η Διατροφή που πρέπει να ακολουθείται εξαρτάται από:

  • Τη συχνότητα της Άσκησης
  • Τη διάρκεια της Άσκησης

Για παράδειγμα, σε κάποιον που ασκείται 100-150 λεπτά την εβδομάδα ακόμα και αν η συχνότητα είναι αρκετά μεγάλη, αλλά ολίγων λεπτών, δε θα παρουσιαστούν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από μία απλή ισορροπημένη Διατροφή, μιάς και οι ανάγκες δεν είναι τόσο αυξημένες.

Αντίθετα, σε άτομα που ασκούνται περισσότερο από 180 λεπτά την εβδομάδα υπάρχουν κάποια πιο ειδικά Διατροφικά Ζητήματα που αφορούν θρέψη, απόδοση και αποκατάσταση.

Τί πρέπει να Κάνουν τα άτομα που ασκούνται συστηματικά, περισσότερο από 180 λεπτά εβδομαδιαία;

  • Να ενυδατώνονται καλά πριν την Άσκηση (1 λίτρο νερού την τελευταία ώρα πρίν την άσκηση καθώς και καλή ενυδάτωση την προηγούμενη μέρα)
  • Να καταναλώσουν πρωτείνη μετά το Γεύμα που ιδανικά μπορούν να συνδυαστούν με μία ποσότητα Υδατανθράκων (με προτεινόμενη αναλογία 1:3. Για παράδειγμα 20 γρ. Πρωτεϊνης και 60 γρ. Υδατάνθρακα)

Είναι προτιμότερα τα ενεργειακά Ποτά από το Νερό;

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το νερό είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό που δε μπορεί να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο ποτό ή ρόφημα. Όσον αφορά τα ενεργειακά ποτά, μπορούμε να αρχίσουμε να τα σκεφτόμαστε μετά τα 45 λεπτά προπόνησης και σχετικά υψηλής έντασης σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα ποτά, περιέχουν, συνήθως, ένα μείγμα υδατανθράκων και ανόργανων στοιχείων που προσφέρει ενέργεια κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων.

Πρέπει να καταναλώνωτε κάτι κατά τη Διάρκεια της Άσκησης;

  • Όπως ήδη αναφέρθηκε το νερό είναι η καλύτερη επίλογή σας! Αν βέβαια πρόκειται για παρατεταμένης διάρκειας άσκηση θα μπορούσατε να καταναλώσετε και κάποιο ενεργειακό ποτό ένα τρόφιμο πλούσιο σε γλυκόζη.
  • Αναφορικά με την πρωτεϊνη, δεν έχει φανεί να βοηθά κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Βέβαια, εξαίρεση αποτελεί ή άσκηση αντοχής μεγαλύτερη των 60 λεπτών, κατά την οποία μπορεί να προσφέρει οφέλη η κατανάλωση αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (γνωστών και ως BCAA)
  • Επιπλέον, αποτελέσματα έχουν φανεί και από την κατανάλωση 8-10 γρ. πρωτεϊνης πριν την άσκηση και κυρίως του αμινοξέος "Λευκίνη"

Τί ισχύει για τα Συμπληρώματα Διατροφής

Σύμφωνα με επίσημους φορείς Αθλητικής Διατροφής, τα Συμπληρώματα Διατροφής δε φαίνεται να έχουν παραπάνω οφέλη από ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αποτελείται από στερεές τροφές. Παρ'όλα αυτά, συχνά βολεύουν τους αθλητές και τους ασκούμενους και μπορούν να ενταχθούν σε ένα Διατροφικό Πλάνο υπό την επίβλεψη ενός Διαιτολόγου και εφόσον κρίνει πως είναι ωφέλιμα (συνήθως λόγω επιπλέον θρεπτικών συστατικών που εμφανίζονται στο συμπλήρωμα)

Υπάρχει λόγος Κατανάλωσης Κρεατίνης;

Η Κρεατίνη αποτελεί ένα χρήσιμο εργογόνο βοήθημα για άτομα που θέλουν να αναπτύξουν τον μυικό τους ιστό χωρίς να ανεβάσουν θερμιδικά τα γεύματά τους.

Προτείνεται μόνο για άτομα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως:

  • η συμπλήρωση του 18ου έτους ζωής
  • η υγεία του ατόμου και ειδικά η υγεία των νεφρών
  • η επίβλεψη ενός επαγγελματία Διαιτολόγου

Εντάσσεται σε ένα διατροφικό πλάνο σε μικρές ποσότητες, μια αργή φόρτιση περιλαμβάνει την κατανάλωση 3-5 γρ. μετά το γεγονός και με διαλείμματα 2 εβδομάδων μετά από 6-8 εβδομάδες κατανάλωσης.

Τί ισχύει για τους Λιποδιαλύτες;

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε, πως ένας λιποδιαλύτης δε μπορεί να προσφέρει περισσότερο από 5% επιπλέον των αποτελεσμάτων(στην καλύτερη των περιπτώσεων). Για αυτό και συστήνεται, μια ισορροπημένη Διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση ώστε να δείτεμεγάλη διαφορά στο σώμα και την υγεία σας και στη συνέχεια να σκεφτείτε τη χρήση λιποδιαλυτών.

Υπάρχουν 2-3 ειδών Λιποδιαλύτες όπως:

  • Οι Θερμογενείς: Αυξάνουν τη Θερμοκρότητα του Σώματος ενώ αυξάνουν και την απόδοση. Φάινεται να είναι πιο ωφέλιμοι για τους άνδρες, καθώς οι γυναίκες έχουν αυξημένη ευαισθήσία στην αύξηση των καρδιακών παλμών.
  • Οι Λιποτροπικοί: Δε σχετίζονται με τη Γυμναστική και αφορά την λήψη τροφής και την απορρόφηση του λίπους από τη Διατροφή μας.
  • Οι Κατασταλτικοί Όρεξης: Υπό συνθήκες μπορούν να καταστείλλουν την όρεξη και να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού.

Για οποιοδήποτε είδος και χρήση ρωτήστε το διαιτολόγο σας, που θα σας ενημερώσει για τα οφέλη και παρενέργειες κατά περίπτωση περιστατικού.