Live Streaming

Θάλεια Καρδάτου: Live απαντήσεις στις διατροφικές σας απορίες!

29 Μαίου 2018 || facebook page medNutrition

Με πολύ μεγάλη μου χαρά, έλαβα μέρος σε ένα ακόμα Live streaming του mednutrition. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε:

  • απορίες σχετικά με τη διατροφή στην περίοδο εξετάσεων, με την εξεταστική αρκετών φοιτητών να είναι προ των πυλών
  • ταυτόχρονα, λύνουμε και απορίες του κοινού σχετικά με γενικότερα θέματα διατροφής και απώλειας βάρους
  • ιδέες για να χορτάσετε καλύτερα σε ένα γεύμα , αλλά και
  • ποια είναι η θέση των τηγανιτών σε μία προσπάθεια διαχείρισης βάρους

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ, ενώ στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις σε μερικές από τις απαντήσεις που συζητήσαμε!

Πώς βοηθά η διατροφή κατά το διάβασμα; (02:33)

Αρχικά, τα μικρά και συχνά είναι πολύ σημαντικά για να έχει ο μαθητής/φοιτητής ενέργεια όλη την ημέρα και να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις υποχρεώσεις. Η ενυδάτωση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά οι ανεπεξέργαστες τροφές (ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης) είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά. Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα (τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, εμπλουτισμένες μαργαρίνες) έχει επαληθευτεί από πολλές μελέτες ότι ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. 

Πρέπει να «κόψω» το βραδινό αν θέλω να χάσω κιλά; (04:55)

Αυτό αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια λανθασμένη τεχνική διαχείρισης βάρους, μιας και τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Επομένως, και το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο. Επιλέξτε το βραδινό σας γεύμα να αποτελείται και από τις 3 βασικές ομάδες τροφίμων, να περιέχει δηλαδή υδατάνθρακες (κατά προτίμηση ακατέργαστους), πρωτεΐνη (άπαχη πρωτεΐνη) και κάποιο φρούτο ή λαχανικά. Ενδεικτικά, μπορείτε να καταναλώσετε μια σαλάτα μαζί με τυρί ή αυγό και 1 φέτα ψωμί ή ένα γιαούρτι μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης και κάποιο φρούτο. 

Δεν μπορώ με τίποτα να τρώω κάθε 3 ώρες! Τι να κάνω; (07:20)

Ο κανόνας των 5-6 γευμάτων την ημέρα αν και σημαντικός σίγουρα δεν ταιριάζει στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα όλων μας. Καλό είναι, όμως, να κάνετε τουλάχιστον τα 3 βασικά γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και τις ημέρες που το πρόγραμμά μας το επιτρέπει να καταναλώνουμε και κάποιο ενδιάμεσο σνακ ώστε να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας. Μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί με αποξηραμένα φρούτα, μια μπάρα δημητριακών ή μια μπανάνα αποτελούν εύκολα σνακ που δε χρειάζονται προετοιμασία, δεν είναι αναγκαίο να τα φυλάσσετε σε ψυγείο και καταναλώνονται εύκολα και γρήγορα οπουδήποτε. 

{slider=Τι μπορώ να κάνω για να χορταίνω καλύτερα σε ένα γεύμα; (10:37)}

Αρχικά, καλό είναι να τρώτε αργά, καθώς απαιτούνται περίπου 20 λεπτά για να φτάσουν στον εγκέφαλο τα σήματα κορεσμού. Παράλληλα, καλό είναι το γεύμα να περιέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών, τα οποία μας προσφέρουν κορεσμό εύκολα και γρήγορα. Αυξάνοντας την ποσότητα σαλάτας που καταναλώνετε θα χορταίνετε ευκολότερα χωρίς να επιβαρύνεστε με σημαντικά περισσότερες θερμίδες. 

Μπορώ να τρώω που και που τηγανητά όταν κάνω δίαιτα; (17:00)

Φυσικά και μπορείτε! Όλα περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται στη σωστή συχνότητα και με μέτρο. Στα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους υπάρχει η δυνατότητα το άτομα να καταναλώσει τα τρόφιμα που επιθυμεί ελεύθερα σε κάποιο γεύμα. Αυτό, βέβαια, καλό είναι να μην υπερβαίνει τη μία φορά την εβδομάδα όταν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους ή να το συζητάτε με τον ειδικό που σας παρακολουθεί και να το εντάσσετε σωστά στο πρόγραμμα που ακολουθείτε.