Live Streaming

Δήμητρα Μελαδάκη: live απαντήσεις στις διατροφικές σας απορίες!

20 Δεκεμβρίου 2018 || facebook page medNutrition

Με πολύ μεγάλη χαρά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έλαβα μέρος σε ένα ακόμα Live streaming του mednutrition με θέμα τη διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών αλλά και άλλα πολλά θέματα διατροφής που προέκυψαν από δικές σας ερωτήσεις. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα σημαντικότερα σημεία του Live streaming αυτού, ενώ μπορείτε να δείτε  ολόκληρο το live streaming στο βίντεο που ακολουθεί:

Πώς να μην τρώει το παιδί πολλά γλυκά όταν μένει στο σπίτι; (01:24)

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, είναι ευαίσθητα στα ερεθίσματα του φαγητού στο σπίτι, άρα προσπαθήστε να έχετε όσο είναι δυνατόν εύκολα προσβάσιμα τα τρόφιμα που θέλουμε να φάνε, όπως έτοιμα κομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Από την άλλη διατηρήστε πιο “κρυμμένα” και σε μικρές ποσότητες τα γλυκά και άλλα σνακ που δεν θα θέλαμε τα παιδιά να καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες.

Τα φρούτα σκέτα δεν με χορταίνουν, πως μπορώ να τα συνδυάσω; (15:36)

Τα φρούτα από μόνα τους επειδή περιέχουν μόνο υδατάνθρακες είναι πιθανό να μην μας προκαλούν αρκετό κορεσμό. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να τα συνδυάσουμε με γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς σε διάφορες παραλλαγές.

Τι μπορούμε να φάμε σε ένα πλούσιο τραπέζι; (06:11)

Καταρχήν, μην πάτε στο τραπέζι νηστικοί, όλη την υπόλοιπη ημέρα φάτε τα γεύματά σας κανονικά.

Αποφύγετε να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες και γεμίστε το πιάτο σας μία φορά ως εξής: το μισό πιάτο με σαλάτα, το ¼ με πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, τυρί, ψάρι, θαλασσινά και όσπριο) και το ¼ με όλα τα υπόλοιπα (αμυλούχα, σύνθετα όπως σουφλέ και πίτες και τηγανητά).

Το ίδιο τρικ ακολουθούμε και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση πληθώρας επιλογών, όπως τα μεζεδοπωλεία και οι μπουφέδες.

Ποιο ποτό είναι η καλύτερη επιλογή; (07:45)

Προτιμάμε το κρασί και τη μπύρα με μέτρο όμως πάντα, καθώς συχνά υποτιμούμε τη θερμιδική πρόσληψη από το αλκοόλ.

Τι μπορούμε να φάμε την επόμενη ημέρα μετά από ένα μεγάλο γεύμα; (02:53)

Βασικό στοιχείο επιτυχίας μίας διατροφής είναι η αποφυγή σκέψεων άσπρο-μαύρο. Δηλαδή αν παραφάμε μία μέρα, μην παραφάμε και την επόμενη σκεπτόμενοι ότι “τώρα πάει το Σαββατοκύριακο” ‘η “από Δευτέρα θα ξαναξεκινήσω”. Ούτε βέβαια αυτοτιμωρούμαστε με ελάχιστο φαγητό. Την επόμενη μέρα από ένα πλούσιο γεύμα, ακολουθούμε το κανονικό μας πρόγραμμα διατροφής, εντάσσοντας και τα περισσεύματα αν υπάρχουν.

Με τα περισσεύματα λοιπόν φαγητού ή/ και γλυκών τι κάνουμε; (18:40)

Προσπαθούμε να μη συσσωρεύουμε στο σπίτι πολλά γλυκά και φαγητά και αν είναι εφικτό δίνουμε μέρος τους στους καλεσμένους μας ή σε δικούς μας ανθρώπους. Τα υπόλοιπα, τα εντάσσουμε στη διατροφή μας, για παράδειγμα μπορούμε να φάμε ένα κομμάτι κέικ αντί για το συνηθισμένο μας δεκατιανό και τα περισσεύματα από τα κυρίως στα γεύματα της εβδομάδας.

Να κάνω αποτοξίνωση μετά από μία περίοδο μεγάλης πρόσληψης τροφής; (22:15)

Ο όρος “αποτοξίνωση” μέσω της διατροφής δεν ισχύει επιστημονικά και συνήθως αναφέρεται σε μία δίαιτα πολύ λίγων θερμίδων. Θα πρότεινα να μην μπούμε σε μία διαδικασία αυτοτιμωρίας μετά τις γιορτές, αλλά να βρούμε μία ισορροπία. Την ισορροπία αυτή που δεν θέλουμε να χάσουμε και  κατά τη διάρκεια των γιορτών φυσικά.

Γιατί μερικές φορές κολλάει το βάρος μας παρόλο που κάνουμε διατροφή και άσκηση; (03:51)

To φαινόμενο του “πλατό” είναι αρκετά συχνό στους ανθρώπους που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής. Συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε κιλά που είναι κοντά στο φυσιολογικό ή κιλά που είχαμε για χρόνια.

Καταρχήν χρειάζεται να ελέγξουμε την ύπαρξη κάποιων ορμονικών διαταραχών που μπορεί να αιτιολογούν την αντίσταση στη μείωση του βάρους, όπως για παράδειγμα οι διαταραχές του θυρεοειδή. Σημαντικό είναι να είμαστε σίγουροι ότι ακολουθούμε το πρόγραμμά μας και έχουμε συμπεριλάβει και άσκηση.  Ακόμα, φαίνεται ότι σε περιόδους έντονου στρες ή/ και έλλειψης ύπνου μπορεί να έχουμε κάποια αντίσταση στην απώλεια βάρους που δεν αιτιολογείται αλλιώς.

Φυσικά χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, γιατί η αλλαγή στο βάρος μπορεί να μην έρχεται αλλά θα έρχονται σίγουρα αλλαγές στη σύστασή του με την άσκηση, δηλαδή λιγότερο λίπος και περισσότερη μυική μάζα στα ίδια κιλά.

Πως μπορούμε να βρούμε το μεταβολισμό μας; (12:45)

Οι ενεργειακές μας ανάγκες εξαρτώνται από το ύψος, το βάρος, το φύλο, την ηλικία και τη φυσική μας δραστηριότητα. Εφαρμογή για τον υπολογισμό του μεταβολισμού και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/vasikos-metavolismos.

{slider=Και πως αυξάνουμε το μεταβολισμό μας; (16:44)}

Ο μόνος τρόπος να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας είναι η φυσική δραστηριότητα, είτε με τη μορφή της οργανωμένης άσκησης είτε με ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής γενικά.

Τι άλλη εναλλακτική άσκησης έχουμε πέρα από το γυμναστήριο; (10:20)

Περπάτημα, κολυμβητήριο, pilates, zumba, χορός μοντέρνος ή και παραδοσιακοί χοροί είναι μερικές μόνο επιλογές για να ασκηθούμε εκτός γυμναστηρίου. Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που μας ικανοποιεί και συνεχίζουμε να κάνουμε.

Πως μπορεί να συνδυαστεί με το απαιτητικό πρόγραμμα του παιδιού; (11:33)

Καλό είναι βέβαια για να είναι και εφικτή η συμμετοχή μας σε αυτή να το συνδυάσουμε με κάποια δραστηριότητα του παιδιού, για παράδειγμα να γραφτούμε σε ένα studio pilates, κοντά στο φροντιστήριο των αγγλικών και να πηγαίνουμε τις ώρες που το παιδί έχει μάθημα.

Τι να τρώω πριν την άσκηση για να έχω ενέργεια; (19:48)

Μία ώρα πριν την άσκηση, χρειαζόμαστε κάποια πηγή υδατάνθρακα όπως κάποιο φρούτο, φρυγανιές με μέλι και άλλα.

Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να φάω μετά; (20:52)

Μετά την άσκηση, δεν απαγορεύεται να φάω κάτι. Αντίθετα, προτείνεται ένας συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατάνθρακα.

Άκουσα ότι απαγορεύεται να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ, ισχύει κάτι τέτοιο; (21:23)

Εδώ τα νέα είναι καλά, φυσικά και δεν απαγορεύεται να φάμε υδατάνθρακες το βράδυ. Χρειάζεται μάλιστα οι υδατάνθρακές μας ναι είναι καταμερισμένοι μέσα στη μέρα, άρα και στο βραδινό.

Να δοκιμάσω την αλκαλική δίαιτα; (23:20)

Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στη λογική ότι η πρόσληψη κάποιων τροφών μπορεί να επηρεάσει το ph του αίματος, κάτι που, ευτυχώς, δεν ισχύει. Το ph του αίματός μας είναι πολύ αυστηρά ρυθμισμένο και άρα η δίαιτα αυτή δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Πως μπορώ να κάνω ένα πιάτο παραδοσιακό πιο υγιεινό; (14:36)

Χρειάζεται να προσέξω τις πρώτες ύλες μου, να κάνω κάποιες αντικαταστήσεις αν χρειάζεται, όπως τυρί με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες, πλιγούρι αντί για ρύζι και άλλα πολλά. Μετά, η ποσότητα του λαδιού που θα βάλω επηρεάζει πολύ τη θερμιδική περιεκτικότητα που θα έχει το πιάτο μου. Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει και η μερίδα που θα καταναλώσω, αν κάτι είναι πολύ ενεργειακά πυκνό, μπορώ να επιλέξω να φάω λιγότερο για να το ισορροπήσω.

Και κάτι πιο Χριστουγεννιάτικο, μελομακάρονο ή κουραμπιές; (00:50)

Καθαρά διατροφικά, θα λέγαμε μελομακάρονο λόγω και πιο υγιεινών συστατικών αλλά και λιγότερων θερμίδων. Βέβαια, χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψιν και οι προτιμήσεις, άρα σε κάτι που κάνουμε τόσο περιστασιακή πρόσληψη, μπορούμε να καταναλώσουμε με μέτρο πάντα αυτό που μας αρέσει περισσότερο.