Tips για να φτάσουν ψηλά στις αναζητήσεις τα άρθρα σας!

4809 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί

Με την κατεύθυνση της τεχνικής μας ομάδας εξελισσόμαστε κι εξελίσσουμε παλιά και νέα αρθρογράφηση του medNutrition.gr, ώστε να βγαίνουμε στις πρώτες θέσεις κατά τις αναζητήσεις. Θα χρειαστούμε και τη βοήθειά σας σε αυτό! 'Ετσι, δημιουργήσαμε αυτή τη σελίδα, ώστε να συγκεντρώνουμε σταδιακά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αρθρογράφηση και να αγγίξουμε μαζί την κορυφή.

1. Αποφύγετε τα κεφαλαία

Δεν αναφερόμαστε φυσικά στα πεζοκεφαλαία όπου χρειάζεται (π.χ. έναρξη πρότασης), αλλά σε συνεχόμενες φράσεις με κεφαλαία είτε εντός του κειμένου είτε σε κάποιον υπότιτλο.

2. Αξιοποιήστε τις ερωτήσεις/τίτλους που σας δίνουμε

Με κάθε σας ανάθεση λαμβάνετε και κάποια bullets πλέον από εμάς, τα οποία αφορούν τις λέξεις/κλειδιά που αναζητά περισσότερο το αναγνωστικό κοινό γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό εάν τα χρησιμοποιείτε όλα κατά τη συγγραφή του άρθρου σας - αξιοποιήστε τα και αυτούσια ως υπότιτλους - δίνοντας αντίστοιχες απαντήσεις βάσει επιστημονικών μελετών εάν κάτι ισχύει ή όχι. Εάν για παράδειγμα το κοινό ψάχνει διαρκώς για ένα θέμα που αποτελεί «μύθο», φυσικά δε θέλουμε να ενισχύσουμε την αντίληψη αυτή αλλά να απαντήσουμε επιστημονικά εξηγώντας για ποιο λόγο το θέμα αυτό είναι μη αληθές. Μπορείτε πάντα να προσθέτετε επιπλέον πληροφορίες, όπου κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.

3. Τι να προσέξετε σε έναν εμπλουτισμό

Εάν αναλάβετε τον εμπλουτισμό ενός παλαιότερου άρθρου, με στόχο την ενδυνάμωση της πληροφορίας που περιέχει, τότε φροντίστε στο τελικό word που θα μας αποστείλετε να έχετε συμπεριλάβει και τα αρχικά κείμενα του συναδέλφου από το αρχικό link. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να προσαρμόσετε τον βαθμό ομιλίας ώστε να ταιριάξει με το δικό σας κείμενο, διατηρώντας ωστόσο την επιστημονική πληροφορία αυτούσια. 

4. Κεφάλαιο «Βιβλιογραφία»

Ως γνωστόν, βιβλιογραφία = επιστημονική υποστήριξη, για αυτό και θα δώσουμε λίγο μεγαλύτερη βάση στο στοιχεία αυτό. 

  • Αποφύγετε την ένθεση βιβλιογραφίας εντός του κειμένου, θα την προσθέσουμε ολόκληρη στο τέλος ώστε να μπορεί να ανατρέξει οποιαδήποτε στιγμή ο αναγνώστης.
  • Στείλτε μας 2 τουλάχιστον ενδεικτικές πηγές βιβλιογραφίας για το άρθρο σας, χρησιμοποιώντας το σύστημα Harvard. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για ευκολία κατά την καταγραφή των πηγών σας, βάσει της προέλευσής τους.

Επιστημονικό άρθρο (έρευνα)

Loveman E, Frampton GK, Shepherd J, Picot J, Cooper K, Bryant J, Welch K, Clegg A., The clinical effectiveness and cost-effectiveness of long-term weight management schemes for adults: a systematic review., Health Technol Assess. 2011 Jan;15(2):1-182.

Όπως βλέπετε, στην αρχή αναγράφονται τα ονόματα των συγγραφέων [επίθετο πρώτα και το αρχικό γράμμα του ονόματος], (Loveman E, Frampton GK, Shepherd J, Picot J, Cooper K, Bryant J, Welch K, Clegg A.). Στη συνέχεια, ακολουθεί ο τίτλος του άρθρου/έρευνας (The clinical effectiveness and cost-effectiveness of long- term weight management schemes for adults: a systematic review.). Τέλος, αναγράφονται τα στοιχεία δημοσίευσης [συντομογραφία τίτλου του περιοδικού, χρονολογία-ημερομηνία δημοσίευσης, τόμος, τεύχος, σελίδες], (Health Technol Assess. 2011 Jan;15(2):1-182).

Σημειώσεις:

  • Αναγράφονται τα ονόματα όλων των συγγραφέων και δεν προτιμάται η σημείωση «et al», εκτός αν πρόκειται για μια διεθνή επιστημονική ομάδα που αποτελείται από πολλά (π.χ. >20) μέλη.
  • Η χρονολογία θα μπορούσε επίσης, να υπάρχει σε παρένθεση μετά τους συγγραφείς και όχι στο τέλος.

Βιβλίο/σύγγραμμα

Blundell, J.E. (1979). Hunger, appetite and satiety - constructs in search of identities. In Nutrition and Lifestyles, pp. 21-42 [M. Turner, editor]. London: Applied Science Publishing

Όπως βλέπετε, αρχικά αναγράφεται το όνομα του συγγραφέα [επώνυμο και αρχικά ονόματος] (Blundell, J.E.). Αμέσως μετά, σε παρένθεση, αναγράφεται η χρονολογία έκδοσης (1979). Ακολουθεί ο τίτλος του υποκεφαλαίου απ’ όπου πήραμε την πληροφορία (Hunger, appetite and satiety - constructs in search of identities.). Στη συνέχεια ο τίτλος του βιβλίου (Nutrition and Lifestyles) . Έπειτα, οι σελίδες όπου βρήκαμε την πληροφορία (pp. 21-42). Σε αγκύλες, ακολουθεί, το όνομα του συγγραφέα που έχει επιμεληθεί το συγκεκριμένο υποκεφάλαιο όπου βρήκαμε την πληροφορία ο οποίος μπορεί να είναι ο ίδιος αλλά μπορεί και να είναι άλλος από τον συγγραφέα που έχει επιμεληθεί όλο το βιβλίο (M. Turner, editor). Και τέλος Πόλη (London) και Εκδόσεις (Applied Science Publishing).

Σημείωση:

Το σύγγραμμα/βιβλίο δεν θεωρείται καλή βιβλιογραφία για ένα άρθρο μιας και συνήθως οι πληροφορίες που περιέχει, ενδέχεται να είναι απαρχαιωμένες. Θα πρέπει λοιπόν, η χρήση τους να περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα να συνυπάρχουν και άλλες, πιο σύγχρονες πηγές στις βιβλιογραφικές αναφορές σας. 

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις

WHO, World Health Organisation website, fact sheet No 311 (updated on March 2011), accessed on 14th June 2011: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html

Για να είναι πλήρης η καταγραφή μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης ως βιβλιογραφική αναφορά θα πρέπει να προηγείται ο τίτλος του οργανισμού ή του φορέα (WHO, World Health Organisation website), ο τίτλος/θεματολογία του περιεχομένου που χρησημιποιήσατε (fact sheet No 311 (updated on March 2011)), η ημερομηνία πρόσβασης (accessed on 14th June 2011) και το link (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html).

Σημειώσεις:

  • Ηλεκτρονικές διευθύνσεις είναι θεμιτό να χρησιμοποιούνται ως πηγές μόνο αν αφορούν παγκόσμιους έγκριτους φορείς ή οργανισμούς όπως για παράδειγμα Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO-World Health Organisation). Οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα στερείται αυτόν τον επίσημο χαρακτήρα,  αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να αποτελεί ενημερωτική πηγή μόνο για καταναλωτές/κοινό και όχι επαγγελματίες.
  • Αν ο ενίοτε έγκριτος φορέας, έχει εκδώσει κάποια αναφορά/εγχειρίδιο σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf κ.ά.) τότε, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ηλεκτρονική πηγή, αλλά προτιμούμε να αναγράφουμε τα στοιχεία της έκδοσης, όπως στην προηγούμενη κατηγορία (Βιβλίο/σύγγραμμα). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ακόλουθη περίπτωση: World Health Organization (2003) Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series no. 916. Geneva: WHO 
Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.