Την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017, στα πλαίσια της Παγκόσμια ημέρα της Χορτοφαγίας, έδωσα τηλεφωνική συνέντευξη, στην δημοσιογράφο Νατάσα Βησαριώνος στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Γλυκιά Ζωή».
Στην συγκεκριμένη συνέντευξη έγινε αναφορά για το βιβλίο «Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους» καθώς και στις εκδόσεις mednutrition publications και πόσο χρηστικά βιβλία διατροφής έχουν εκδοθεί.
Ποια οφέλη προσφέρει η χορτοφαγία στην υγεία;
Έγινε αναφορά σε μελέτες, όπου έδειξαν πως μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τόνισα πως οι χορτοφαγικές διατροφές περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και περιέχουν σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά. Επίσης, ανέφερα ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιέχουν χαμηλά ποσοστά λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών. Τα προαναφερθέντα διατροφικά χαρακτηριστικά, πιθανόν να εξηγούν και το γεγονός ότι, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε: Παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, καρκίνο του παχέος εντέρου κ.α.
Χορτοφαγία και αθλητισμός
Επιπλέον ανέφερα μετά από ερώτηση ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι κατάλληλη, όχι μόνο για ερασιτέχνες, αλλά και για επαγγελματίες αθλητές. Σύμφωνα με τη θέση των διαιτολογικών συλλόγων των Η.Π.Α. και του Καναδά, η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να υποστηρίζει αποτελεσματικά, όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την αθλητική απόδοση, χωρίς όμως να έχουν γίνει αρκετές μελέτες που να το επιβεβαιώνουν.
Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση από ακροατή αφορούσε το μανιτάρι και εάν αυτό μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας. Η απάντηση μου ήταν πως τα μανιτάρια, ανήκουν στην ομάδα των λαχανικών και δεν αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης εάν και η υφή τους στο μαγείρεμα κάποιες φορές θυμίζει το κρέας. Βασική πηγή πρωτεΐνης αποτελούν κυρίως τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), η σόγια κ.α.