Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
796
Άρθρα - Απόψεις

Τι πρέπει να τρώει ένας διαβητικός;

15 Ιανουαρίου 2014

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή «Υγεία πάνω απ' όλα», στην οποία ήμουν προσκεκλημένος για να μιλήσω σχετικά με το αν μπορεί ο διαβήτης να αντιμετωπιστεί με τη σωστή διατροφή.

Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή

Ποιός είναι ο στόχος της διατροφής;

Αρχικά, αναφέρθηκα σε αυτό που είναι πρωτίστης σημασίας για ένα άτομο με διαβήτη, δηλαδή το να ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του, προλαμβάνοντας τις υπογλυκαιμίες ή/και τις υπεργλυκαιμίες. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η ισορροπημένη διατροφή, αλλά και το μέγεθος των μερίδων.

Η σημασία των φυτικών ινών

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τις φυτικές ίνες που πρέπει να εντάξει στη διατροφή του. Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα μη επεξεργασμένα ζυμαρικά.

Διαθέσιμο στο eshop του medNutrition: Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια

Υπάρχουν απαγορευμένες τροφές για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη;

Στην εκπομπή συζητήσαμε για τον μύθο που επικρατεί σχετικά με τις απαγορευμένες τροφές για τους διαβητικούς. Τόνισα λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι:

Ο διαβητικός μπορεί να καταναλώνει όλα τα τρόφιμα, όπως και ένας υγιής άνθρωπος.

Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δίνει έμφαση είναι στο να επιλέγει κάποιους συνδυασμούς στη διατροφή του, ώστε να έχει πιο ισορροπημένα γεύματα και άρα και πιο ρυθμισμένη τη γλυκόζη στο αίμα του, π.χ. τρώγοντας ψωμί με φυτική μαργαρίνη δεν θα ανέβει τόσο η γλυκόζη του, όσο θα ανέβαινε αν κατανάλωνε λευκό ψωμί με μέλι. Αυτό συμβαίνει, γιατί το φυτικό λίπος και οι φυτικές ίνες δυσχεραίνουν τη γρήγορη απορρόφηση της γλυκόζης, άρα αποφεύγουμε τις αυξημένες υπεργλυκαιμικές και υπογλυκαιμικές κρίσεις. Ακόμη και γλυκά μπορεί να καταναλώσει το άτομο με διαβήτη, αρκεί να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη μερίδα.

Ποιους διατροφικούς συνδιασμούς μπορεί να κάνει ένα άτομο σε σακχαρώδη διαβήτη;

  • Το ½ του πιάτου του θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά, γιατί οι φυτικές ίνες των λαχανικών καθυστερούν στην απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Το ¼ θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες (ρύζι, ψωμί, πατάτες, μακαρόνια), να προτιμώνται αναποφλοίωτες τροφές με σπόρους που δεν αυξάνουν πολύ το σάκχαρο μετά την κατανάλωσή τους.
  • Το ¼ του πιάτου θα πρέπει να αποτελείται τέλος, από πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, όσπρια)- οι πρωτεΐνες, θα πρέπει να καταναλώνονται σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες γιατί οι πρωτεΐνες βοηθούν στο να γίνει πιο ομαλά η άνοδος και η κάθοδος της γλυκόζης στο αίμα – δώστε βάση στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα και στο ψάρι.

Δείτε περισσότερα από την εκπομπή «Υγεία πάνω απ' όλα» με τη Φωτεινή Γεωργίου στο video που ακολουθεί.

Εκπομπή: Υγεία πάνω απ' όλα Κανάλι: ΑΝΤ1 Δημοσιογράφος: Φωτεινή Γεωργίου

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

×
×
Ενημερώσου για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα εξελίξουν την επαγγελματική σου δράση.