Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Β. Κατσίλας: Αποτελέσματα έρευνας Διατροφικών Διαταραχών στην Ελλάδα

10 Ιουλίου 2019 || Facebook group medNutrition PRO

Μαζί με τον Διαιτολόγο Διατροφολόγο και Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity, Βασίλη Κατσίλα, συζητάμε τα αποτελέσματα έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές στην Ελλάδα, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών. Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Βάσια Κωνσταντινίδη.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικές από τις απαντήσεις που μας έδωσε:

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να οριστούν ως διατροφικές συνήθειες που είναι επιζήμιες για ένα άτομο. Περιστρέφονται γύρω από τα θέματα που αφορούν το φαγητό και το βάρος και τις βιώνουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες.

Ποιες είναι οι πιο κοινές διατροφικές διαταραχές;

Οι 4 συνηθέστερες διατροφικές διαταραχές είναι

  • Ψυχογενής ανορεξία-βουλιμία,
  • Αδηφαγική διαταραχή
  • Βουλιμία
  • Μη προσδιοριζόμενες Δ.Δ

Ορίζονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για τις Ψυχικές Διαταραχές (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition DSM-5) (American Psychiatric Association – APA, 2013).

Υπάρχει κάποια διάκριση σε φύλο, τάξη, φυλή ή ηλικία;

Δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ φύλου, τάξης, φυλής ή ηλικίας: οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να συμβούν στον καθένα.

Ποια είναι τα αιτία δημιουργίας, μιας στη διατροφική διαταραχή;

Οι αιτίες της ανορεξίας και της βουλιμίας παραμένουν ασαφείς. Συμπεριλαμβάνονται όλοι οι βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής είναι η δίαιτα.

Παρά την κοινή πεποίθηση, μια διαταραχή της διατροφής δεν βασίζεται αποκλειστικά στην τροφή ή στην επιθυμία να είναι το άτομο πιο αδύνατο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στις αρχές μιας διατροφικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης «εκτός ελέγχου» στη ζωή κάποιου, αισθήματος άγχους ή κατάθλιψης, σεξουαλικής κακοποίησης, γενετικής προδιάθεσης, οικογενειακών συναισθηματικών προβλημάτων, μεγάλης ανάγκης για τελειομανία, καταπίεση.

Υποπτευόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες κοινές αιτίες ανάπτυξης μιας διατροφικής διατροφής;

Γενετικοί παράγοντες

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που έχουν μητέρα ή αδελφή με νευρική ανορεξία έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ίδια τη διαταραχή από ό, τι οι γυναίκες που δεν έχουν κάποιο μέλος της οικογένειας με τη διαταραχή.

Βιοχημικοί παράγοντες

Οι χημικές ή ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με την έναρξη της εφηβείας, μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Προσωπικοί παράγοντες

Κοινωνικές επιρροές

Οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονται στις δυτικές κοινωνίες και αυτό συνδέεται με την εμμονή με την εικόνα του σώματος. Η ανάπτυξη των ΜΜΕ, που ενθαρρύνουν την επικίνδυνη δίαιτα για τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τα μέσα παρουσιάζουν το αδύνατο σώμα ως το ιδανικό και απασχολούν τα φυσικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα τείνουν να έχουν αρνητικά στερεότυπα (Australian Government Department of Health and Ageing (2017).

Υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση διατροφικών διαταραχών;

Κανένα μεμονωμένο πρωτόκολλο σίτισης δεν είναι κατάλληλο για όλες τις διατροφικές διαταραχές. Όμως,υπάρχουν πολλές διατροφικές παρεμβάσεις και τεχνικές για να βοηθηθεί το άτομο.

Η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων εξέδωσε τη θέση της για τη διατροφική παρέμβαση στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών, όπου τονίζει ότι «οι επαγγελματίες που αναλαμβάνουν άτομα με διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να έχουν γνώση τόσο των ψυχολογικών όσο και των διατροφικών διαστάσεων της διαταραχής». Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που απασχολούνται σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις και κατανόηση στα παρακάτω θέματα:

 - Τροφές που συμβάλλουν θετικά στην προαγωγή τη υγείας

 - Ισοζύγιο ενέργειας και ρύθμιση του βάρους

 - Σωματικές επιπτώσεις της υπερφαγίας, της ασιτίας και των εκκαθαριστικών μεθόδων

 - Πώς να σχεδιάσουν ένα οργανωμένο και καλά δομημένο πλάνο διατροφής

 - Θέματα σχετικά με τη δίαιτα στα παχύσαρκα άτομα με αδηφαγική διαταραχή

 - Μέθοδοι διατήρησης της αύξησης βάρους στην ανορεξία

Οι Reiff και Lampson-Reiff (1992) προτείνουν ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές επιθυμούν να έχουν έναν θεραπευτή, διαιτολόγο ή ψυχολόγο, ο οποίος:

 - Είναι ευέλικτος

 - Αντιλαμβάνεται τους φόβους τους σχετικά με το φαγητό και το βάρος

 - Έχει αφιερώσει χρόνο στο να καταλάβει τι είναι οι διατροφικές διαταραχές

 - Προχωράει με ρυθμό που μπορούν και οι ίδιοι να ακολουθήσουν

 - Δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις

 - Κάνει εκλεπτυσμένα σχόλια

 - Έχει υπομονή

 - Δεν είναι επικριτικός

 - Έχει εμπειρία με άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές

 - Δεν απαιτεί τη τελειότητα και τη συμμόρφωση

 - Είναι αισιόδοξος σχετικά με τη θεραπεία

  - Δουλεύει συνεργιστικά με τον ασθενή και όχι με ελεγκτικό τρόπο

Γνωρίστε περισσότερα για Αποτελέσματα Έρευνας Διατροφικών Διαταραχών στην Ελλάδα εδώ: https://www.mednutrition.gr/diaitologos/blog/16226-apotelesmata-erevnas-gia-diatrofikes-diataraxes-stin-ellada