Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Ποιος είναι ο ρόλος του Διαιτολόγου στη Βιομηχανία Τροφίμων;

21 Μαρτίου 2018 || facebook group medNutrition PRO

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutrition, Health & Wellness Manager στην εταιρεία Nestle Hellas S.A. μας δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το ρόλο ενός Διαιτολόγου - Διατροφολόγου μέσα σε μια βιομηχανία τροφίμων.

1. Σε τι θα έλεγες ότι διαφέρει ο διαιτολόγος που εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων από τις υπόλοιπες ειδικότητες; (6:05)

Δεν ξεχωρίζω τον διαιτολόγο από το χώρο στον οποίο εργάζεται αλλά από τις γνώσεις τις οποίες έχει. Σημασία δεν έχει τι λέει ο τίτλος σου αλλά τι γνώσεις έχεις και πόσο θέλεις να εξελίσσεις την εξειδίκευση με την οποία ασχολείσαι.

2. Ποια εφόδια χρειάζεται κάποιος για να εργαστεί ως διαιτολόγος στη βιομηχανία τροφίμων; (6:57)

Ένας διαιτολόγος για να εργαστεί στη βιομηχανία τροφίμων πρέπει να έχει πολυποίκιλες γνώσεις ανάλογα με την εταιρία που εργάζεται. Χρειάζονται γνώσεις βρεφικής διατροφής, κλινικής διαιτολογίας, καθώς επίσης και τεχνολογίας τροφίμων, βιολογίας και μικροβιολογίας και πολλές ακόμη γνώσεις. Γνώσεις που ανεξάρτητα από τον τομέα της εργασία του, να βοηθούν το επιστήμονα να εξελίσσεται σαν άνθρωπος αλλά και να βοηθούν να εξελίσσονται οι άνθρωποι με τους οποίους εργάζεται.

3. Υπάρχει Τεχνολόγος Τροφίμων σαν ξεχωριστή θέση στην εταίρεια που εργάζεσαι; Αν ναι, ποιες είναι οι διαφορές με έναν Διαιτολόγο - Διατροφολόγο; (10:00)

Προσωπικά στην εταιρία που εργάζομαι έχουμε τεχνολόγους τροφίμων όχι έναν αλλά πολλούς. Ο τεχνολόγος τροφίμων και ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι δυο διαφορετικές ειδικότητες, που και τα δυο είναι απαραίτητα σε μια βιομηχανία και πρέπει να συνεργάζονται απόλυτα, ώστε να δημιουργούνται τα κατάλληλα προϊόντα τα οποία απαιτούν και την απαραίτητη εξειδίκευση.

4. Η διατροφική αξία έχει επηρεάσει πολύ τα τελευταία χρόνια τους καταναλωτές. Kατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει τη βιομηχανία από την εμπειρία σου; (15:01)

Στις μέρες τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα αυξημένα έτσι οι καταναλωτές μέσα από την δυνατότητα που τους προσφέρει το διαδίκτυο ενημερώνονται και «βομβαρδίζονται» συνεχώς με νέες πληροφορίες. Με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις τους να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Έτσι οι βιομηχανίες πρέπει να λάβουν υπόψιν τους αυτές τις απαιτήσεις και να προσφέρουν στον καταναλωτή αυτό που έχει ανάγκη.

{slider=5. Θα ήθελες να μας πεις ένα παράδειγμα βελτίωσης της διατροφικής αξίας ενός προϊόντος σας; (16:28)}

Ένα παράδειγμα είναι τα δημητριακά πρωινού. Όπου πραγματοποιήθηκε μείωση έως 40% της ζάχαρης χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους. Ο τρόπος που ακολουθήθηκε ήταν η αφαίρεση όλης της ζάχαρης από την αρχική συνταγή και η προσθήκη βρώμης και ρυζάλευρου. Η ζάχαρη λειτουργεί ως διογκωτικός παράγοντας, συνεπώς η προσθήκη των παραπάνω συστατικών έγινε για να διατηρηθεί ο όγκος. Με αυτό τον τρόπο οι υδατάνθρακες διατηρήθηκαν σταθεροί άρα και η θερμιδική αξία του προϊόντος, αλλά μειωθήκαν τα απλά σάκχαρα. Για την διατήρηση της γεύσης ωστόσο έγινε ένας μικροψεκασμός στο εξωτερικό της νιφάδας και έτσι όταν αυτή έρχεται σε επαφή με τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας απελευθερώνει την γλυκιά γεύση.

Εκτός από την μείωση της ζάχαρης πραγματοποιείται επιπλέον και εμπλουτισμός των δημητριακών με διάφορα θρεπτικά συστατικά (όπως οι βιταμίνες), μείωση του αλατιού καθώς και μείωση των κορεσμένων λιπαρών με την προσθήκη ακόρεστων (όπως η αντικατάσταση του φοινικέλαιου με ηλιέλαιο).

6. Πόσο ενεργός είναι ο ρόλος του διαιτολόγου στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος; (22:58)

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι ιδιαίτερο σημαντικός. Όλη η διαδικασία δημιουργίας ενός προϊόντος ξεκινά από το διαιτολόγο και στην συνέχεια όλοι οι επιστήμονες συνεργάζονται με αρμονικό τρόπο και δημιουργείτε το προϊόν.

7. Ερώτηση προς τους φοιτητές, για μια επιτυχημένη καριέρα, ποιες θα ήταν οι συμβουλές σου; (24:00)

- χρειάζεται υπομονή

- σταθερά βήματα

- κατάλληλη καθοδήγηση.

- το άτομο να έχει πίστη στο εαυτό του,

- ομαδικό πνεύμα,

- να δουλέψει σωστά, με ποιότητα και ήθος

- να θέλει να εξελίσσει τις γνώσεις του συνέχεια. «Καθώς η επιστήμη και η γνώση δεν σταματούν ποτέ, συνεχώς εξελίσσονται.»

- πρέπει ο διαιτολόγος όπως και η βιομηχανία να κατευθύνει τις εξελίξεις και όχι απλά να τις ακολουθεί.

8. Η διαδικασία εμπλουτισμού τροφίμων, είναι ασφαλές για την υγεία μας; Είναι απλή διαδικασία ή είναι μεγάλη επεξεργασία; (25:34)

Ο εμπλουτισμός των τροφίμων δεν γίνεται τυχαία αλλά κατόπιν μελέτης. Αποτελεί μια μεγάλη επιστήμη. Οτιδήποτε εμπλουτίζεται είναι απόλυτα ασφαλές, αβλαβές και έχει ελεγχθεί και εγκριθεί να προστεθεί σε ένα τρόφιμο από την επίσημη αρχή ασφάλειας τροφίμων.

Σχετικά με το παράδειγμα με τα δημητριακά, ο εμπλουτισμός σιδήρου για παράδειγμα δεν γίνεται με απλό στοιχειακό σίδηρο που επομένως θα υπήρχε αλληλεξουδετέρωση των στοιχειών αλλά γίνεται με μια μορφή άλατος σιδήρου που να επιτρέπει να μην μπλοκαριστεί από το ασβέστιο και να απορροφήθει σωστά.